Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cat costa infiintarea unei plantatii de salcie energetica
Salcia energetica este una dintre cele mai populare culturi de plante energetice din Romania. Avantajul este ca poate fi plantata pe orice fel de soluri, avand rezistenta mare la variatii de temperatura si intemperii.
Cand vine vorba despre oportunitatile de afaceri din 2017, in topul celor mai profitabile culturi se afla si salcia energetica.Ghid practic Realizarea de sapun natural
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Propriul meu plan de afaceri
Prefera terenurile cu umiditate ridicata, insa rezista si in perioadele secetoase. Se recomanda plantarea in zonele care nu suporta alte culturi, precum zonele inundabile, spatiile compromise din jurul statiilor de epurare, zonele cu alunecari de teren etc.
Salcia energetica este o planta cu crestere rapida (circa 3-3,5 cm/zi). Intretinerea culturii este foarte simpla, o buna parte a lucrarilor fiind executata inainte si la inceputul vegetatiei: tratament cu ierbicid total, aratura adanca, dezinfectarea solului, plantarea si combaterea chimica si mecanica a buruienilor.
Perioada de viata a unei plantatii este de aproximativ 25-30 de ani. Dupa al doilea an, plantatia nu necesita interventii in afara de recoltare, ci doar, optional, aplicarea de ingrasaminte chimice pentru recolte mai mari.
Costurile infiintarii unui hectar de salcie energetica pot ajunge pana la 2.800 de euro. Se produc, in medie, 20 de tone de salcie maruntita uscata, obtinandu-se un profit de aproximativ 1000 de euro/ha (din al treilea an), deoarece cheltuielile din al doilea an scad la circa 300 euro/ha/an.
Piata de desfacere nu este o problema
Aceasta se poate utiliza sub forma de tocatura, brichete sau peleti folositi in centralele energetice pe baza de biomasa. Se mai utilizeaza cu succes in industria farmaceutica pentru aspirina, ca materie prima pentru alcool metilic, in industria hartiei.
Pe piata locala, o tona de salcie tocata se vinde cu 40-60 de euro (la o umiditate de circa 30%), dar profitul se poate tripla daca recolta merge la export. In Ungaria se vinde cu 90 de euro, in Austria cu 120 de euro, iar in Germania cu 140 de euro.
Una din cele mai extinse culturi de salcie energetica se afla in judetul Covasna. Domokos Arpad din localitatea Poian cultiva salcie energetica pe o suprafata de 65 de hectare. Antreprenorul sustine ca nicio alta cultura din cele pe care le-a experimentat pana acum, de la cele clasice pana la mac, menta si plante ornamentale, nu s-a dovedit a fi atat de rentabila precum aceasta.
Sursa: MADR, Publicatia tematica nr. 10, an II: Energii regenerabile in agricultura
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit