Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Crescatoria de sturioni: caviar, turism si afaceri colaterale

de Marian Curelaru 05 Mar. 2014 4109
4.25 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

La Tiraspol, un om de afaceri a creat una dintre cele mai mari crescatorii de sturioni din Europa. Caviarul obtinut se vinde cu o mie de dolari kilogramul si ajunge pe piete aflate la zeci de mii de kilometri distanta de Republica Moldova. Pestii sunt crescuti la o ferma dotata cu cele mai noi tehnologii si ating marimea unui om, asa ca nu doar cumparatorii, ci si turistii sunt atrasi de crescatorie, informeaza site-ul moldovean Fermierul.

Totul a inceput acum opt ani, cand a fost construita prima hala pentru cresterea sturionilor. Astazi complexul arata mai mult a uzina, decat a crescatorie de pesti - este "o adevarata fabrica de facut bani", spun specialistii in domeniu. Afacerea se intinde pe sapte hectare de teren, are sapte hale pentru recircularea apei, cresterea si reproducerea pestelui, bazine cu o capacitatede 30-100 tone de peste si laboratoare dotate cu tehnologii de ultima generatie. In fiecare an, aici pot fi produse cate cinci tone de caviar si 50 de tone de peste. Cel putin, asta se prevede pana in 2019, iar in prezent, anual, se obtine o tona de icre negre.

Potrivit specialistilor, in categoria sturionilor se inscriu mai multe specii: morun, cega, nisetru, pastruga etc. Iar denumirea de "caviar" nu poate desemna decat icrele de sturion conservate cu sare, cele provenite de la alte specii de peste pot fi denumite doar "inlocuitor de caviar".

In conditiile in care sturionul este amenintat cu disparitia, cresterea acestuia in ferme special amenajate a devenit o afacere foarte profitabila in toata lumea, dar si extrem de costisitoare. Astazi, pe piata internationala, cererea pentru carnea de sturion si, mai ales, pentru icrele acestuia a depasit de aproape zece ori oferta. Anual, solicitarea de caviar este de 1.200 de tone, in timp ce oferta se limiteaza la doar 180 de tone. Pe piata din Republica Moldova kilogramul de sturion se vinde cu 10-12 euro, iar cel de icre costa 1.000 de dolari. in Occident, insa, pretul caviarului creste de cinci-sase ori.

In restaurantele de lux din marile capitale ale lumii, o portie de 30 de grame de caviar de sturion costa circa 150 de euro, insa exista varietati de caviar al caror pret atinge 300 de euro pentru aceeasi cantitate, in functie de aroma, consistenta si culoare. Asta ar insemna ca pretul ajunge la circa 10.000 de euro per kilogram.

Sturionul este un peste longeviv. In captivitate acesta atinge varsta de maturitate la opt ani. Pana atunci, insa, pestele are nevoie de hrana si de un mediu prielnic, care inseamna apa filtrata si cu o temperatura constanta care nici vara, nici iarna nu depaseste 18 grade Celsius. Pentru a raspunde acestor cerinte, crescatoria de sturioni de la Tiraspol e dotata cu tehnologii moderne daneze, germane, belgiene, rusesti, japoneze, dar si locale. Pestele este hranit cu furaje aduse din Olanda.

Pe langa producerea caviarului, complexul prelucreaza circa 650 de tone de produse din peste anual. In total, aici sunt fabricate circa 117 tipuri de produse din peste afumat, sarat, uscat etc. Este o activitate care asigura compania cu venituri constante, iar pe cei 130 de angajati - cu locuri de munca.

Turism si alte afaceri colaterale

Crescatoria de sturioni de la Tiraspol starneste curiozitatea oamenilor. O multime de doritori din toate colturile republicii vin sa viziteze ferma pentru a vedea cum este intretinut in captivitate pestele a carui lungime atinge statura unui om si cum sunt prelucrate unele dintre cele mai scumpe rafinamente culinare, icrele negre.

O alta afacere colaterala, dar la fel de profitabila, pe care intentioneaza sa o lanseze proprietarii fermei este prelucrarea pielii de sturion. Centuri, portofele, genti si chiar pantofi din acest material reprezinta o noua tendinta in lumea modei de lux, concurand la pret si calitate cu cele de sarpe sau de crocodil. Un decimetru de piele de sturion costa circa zece euro, aceasta e rezistenta la umiditate, se imbiba doar cinci-sapte procente cu apa si poate fi colorata in aproape cinci mii de nuante.

O alta afacere care poate fi pusa pe roate la crescatoria de peste este cleiul din sturion. Folosit la restaurarea icoanelor, a picturilor si a mobilei, acesta este foarte scump. Cu un continut de 80 de procente de proteine, adezivul natural ofera lemnului o durabilitate de peste 160 de ani. Spre deosebire de alte cleiuri de origine animala, cel de sturion adera foarte bine si are o vascozitate scazuta.


Tags: crescatorie de sturionicaviartiraspolrepublica moldovaafaceri colaterale

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 5 - 4 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]