Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea chinchillelor pentru blana trece Prutul

de Marian Curelaru 26 Mai. 2014 5101
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cresterea chinchillei este o afacere relativ noua pe piata romaneasca, dar a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii zece ani. In prezent, productia de chinchilla din Romania depaseste 25.000 de animale pe an, conform Asociatiei Generale a Fermelor si Crescatorilor Individuali de Chinchilla din Romania. Dupa ce romanii au dezvoltat aceasta afacere inspirandu-se de la vecinii lor din Ungaria, acum ei predau stafeta fratilor de peste Prut.

"Am fondat o asociatie prin care ii ajutam pe crescatorii de chinchilla cu informatia initiala si le acordam asistenta permanenta si training. Avem acum peste 40 de colaboratori in toata tara si 17 in Republica Moldova. Cu Republica Moldova am inceput colaborarea abia anul trecut", spune Vasile Surduc, reprezentantul Asociatiei Chinchilla Moldova (www.chinchilla.md).
 
Asociatia este formata din oameni cu experienta in cresterea si inmultirea chinchillelor, persoane care detin la randul lor ferme ce au ca activitate principala cresterea si comercializarea chinchillelor. Fermele fondatorilor asociatiei sunt situate in Romania, in judetul Iasi (Iasi Furs SRL) si in judetul Buzau (Albatros SRL), iar in Republica Moldova la Chisinau (Madeco-Prim SRL), cu un centru de preluare a puilor si blanitelor de chinchilla situat in localitatea Ustia.
 
Ferma din Ustia ii apartine lui Chiril Chirilov (58 de ani), care a pornit afacerea in urma cu un an, dupa mai multe documentari pe Internet, dupa cum relateaza cotidianul moldovean Timpul. Crescatoria de peste 200 de chinchille din Ustia are doua angajate, iar sediul se afla in capitala, asa ca antreprenorul face regulat naveta Chisinau-Ustia.
Blana este exclusiv pentru export, insa au clienti din intreaga tara, care cumpara animalele, dar si know-how-ul pentru propria afacere. 
 
Chiril spune ca investitiile au fost mari, dar a indraznit sa se aventureze, pentru ca chinchillele sunt animale nepretentioase, blana lor este considerata cea mai scumpa din lume si, mai ales, pentru ca in Moldova sunt putini cei care au afaceri in acest domeniu. 
"Crestem animalele pentru blana lor, pe care o comercializam. Pretul scade proportional cu numarul de capete cumparate, dar pretul de start este 500 de euro pentru o cusca cu cinci femele si un mascul", spune Lilia Rusu, una dintre ingrijitoarele fermei. 
Ea lucreaza aici de cand s-a deschis ferma. Inainte de a incepe lucrul propriu-zis, a beneficiat de un training in cadrul caruia a invatat despre specificul acestor animale, cum sa le vaccineze, sa le ingrijeasca si sa le sacrifice. Animalele au parte de o ingrijire speciala. Hrana si vitaminele sunt administrate la ore fixe. Hrana speciala este adusa din Ungaria, insa stafidele reprezinta mancarea lor preferata. Acum, la crescatorie sunt 220 de capete, in afara de pui, aduse de la Iasi.
 
Chiril Chirilov planifica sa-si dezvolte afacerea. Colaboreaza cu companii din Romania, care ii ofera consultanta si suport. Vrea sa creeze o asociatie moldo-romana de crestere a chinchillelor. 
Principalele piete de export pentru chinchilla sunt Italia, Grecia si Rusia, unde cererea este mult mai mare decat poate piata romaneasca sa ofere. 
"Situatia este favorabila pentru crescatorii din Romania si Republica Moldova pentru ca tarile nordice, furnizori traditionali de blanuri, sunt pe cale sa iasa din bransa la presiunea organizatiilor de protectie a animalelor, foarte active in nordul Europei", afirma Vasile Surduc.
 


Tags: cresterea chinchillelor pentru blanaromaniarepublica moldovaasociatii

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Un magazin online in Romania poate avea succes neasteptat

de Ideideafaceri.ro
12 Iun 2020
Afacerile online cresc destul de repede in Romania si pot avea succes neasteptat, insa care este reteta succesului pe Internet? Ce trebuie sa stim...

Povestea antreprenoarei care a cucerit industria de infrumusetare din Romania

de Idei de afaceri
02 Apr 2018
Corina Turcuman a renuntat la jobul ei sigur din banca pentru a-si transforma pasiunea intr-o afacere in industria de beauty, care in scurt timp a...

Produsele handmade - cea mai profitabila afacere la domiciliu. O investitie de succes in Romania!

de Alina Constantinescu
16 Feb 2018
Fie ca va doriti un obiect realizat exact pe gustul dumneavoastra, fie ca vreti sa-i bucurati pe ceilalti, conceptul handmade inseamna o activitate...

Piata vinului in Romania: Jidvei a inregistrat anul trecut vanzari de 14 milioane de sticle

de Idei de afaceri
05 Feb 2018
Grupul Jidvei este cel mai mare producator de vin din Romania, avand 2.500 de hectare de vita-de-vie si crame dotate cu cele mai performante...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]