Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea ciupercilor Champignon in strat plan supraetajat

de Ideideafaceri.ro 21 Iun. 2012 6110
4.88 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cultivarea ciupercilor Champignon in strat plan supraetajat este caracteristica sistemului monozonal de tip olandez bazat pe localuri modulare tipizate. Camerele de cultura au 2-3 randuri de stelaje cu 4-6 niveluri, din otel zincat/aluminiu – in prezent cel mai folosit.

Latimea folosita a stelajelor este de 1,34 m, iar intervalul dintre doua niveluri succesive este de 60 cm. Acest sistem beneficiaza si el de avantajele oferite de compostul FAZA II insamantat si de cel FAZA III, transportate cu mijloace adecvate (in vrac) si in conditii de maxima igiena la cultivatori. La acestia ciclul de cultura se scurteaza, permitand realizarea a 6 -7 (8) recolte/an, cu o medie de 30 kg/100 kg substrat, de cele mai multe ori depasita.

Utilizarea compostului FAZA II transforma, practic, sistemul monozonal olandez intr-unul bizonal, iar FAZA III – intr-unul trizonal. Este cel mai performant si mai mecanizat sistem. Majoritatea lucrarilor sunt efectuate cu o serie de masini si dispozitive, care usureaza si eficientizeaza operatiunile, folosind rafturile ca sprijin si ghidaj.

Acest sistem tehnologic solicita si un inalt nivel de cunostinte de ordin tehnic din partea celor care il utilizeaza, pe langa faptul ca este mai scump decat toate celelalte. Chiar si recoltatul se face mecanizat, dar numai atunci cand destinatia ciupercilor este procesarea. Pentru ciupercile destinate consumului in stare proaspata, recoltatul se face manual.

In prezent, acest tip de stelaje care permit mecanizarea multor lucrari in ciupercarie, este folosit tot mai mult pentru blockuri de compost FAZA II si FAZA III, ca alternativa la cultura in saci.

Dupa Olanda, sistemul culturii in strat plan pe stelaje cu mai multe niveluri este raspandit poate cel mai mult in Statele Unite. Aici a fost, de fapt, dezvoltat mai intai acest tip de dispunere etajata a paturilor de cultura, pe doua randuri in fiecare camera de productie („double mushroom houses“). In multe ciupercarii americane, mai ales in regiunea Chester (Pennsylvania), se foloseste inca lemnul ca material pentru ...


>>> Cititi continuarea acestui capitol in cadrul lucrarii "Cultivarea ciupercilor Champignon".


Tags: cultivarea ciupercilor champignonciuperci champignoncultivarea ciupercilor supraetajat

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]