Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cultura de echinaceea: cum sa pornesti o afacere pe o suprafata mica de teren
In sezonul rece, tot mai multi oameni au inceput sa ia cu asalt farmaciile. Schimbarile bruste de temperatura pot duce la gripe, raceli, infectii, reumatism. Echinaceea este o planta foarte valoroasa in sustinerea sistemului imunitar, ba chiar se regaseste in compozitia multor suplimente alimentare si produse cosmetice: geluri, creme hidratante, sapunuri, etc. Mai mult, poate fi administrata sub forma de tinctura sau ceai.
Asadar, echinaceea aduce profituri insemnate fermierilor care detin suprafete mici de teren agricol si se hotarasc sa o cultive. Potentialul afacerii este enorm, in conditiile in care planta uscata si maruntita se vinde cu 50 lei/kg! Cu o cerere in crestere, nu e de mirare ca fermierii romani sunt tot mai interesati de cultura de echinaceea.Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Cresterea prepelitelor japoneze
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
In industrie se folosesc florile, tulpinile, dar si radacinile, ceea ce constituie un mare avantaj, fata de alte plante medicinale.
Acum 4 ani, Marian Bosneag din Craiova a inceput sa cultive echinaceea in gradina sa, pe o suprafata de 200 de metri patrati. Semintele le-a cumparat de la un producator francez, apoi s-a documentat despre cum isi poate produce singur material saditor pentru urmatoarele recolte.
Este o cultura bio usor de intretinut si ofera productii bune folosind fertilizatori traditionali. Planta medicinala se dezvolta bine un sol fertil, dar nisipos si are nevoie de irigare. Inaintre de plantare, terenul trebuie arat si discuit, pentru a permite radacinilor sa se fixeze in sol.
In spatele afacerii cu plante medicinale se afla multa pasiune, munca si determinare.
Perioada optima de semnata este sfarsitul lunii octombrie - inceputul lunii noiembrie, la o distanta de 50 cm intre randuri si 20 cm intre plante, deoarece au nevoie de spatiu pentru cresterea sub forma de tufa. Semintele de planteaza la 2 cm adancime.
”Am descoperit ca daca plantam semintele direct in pamant, aveam probleme si plantutele erau sufocate de alte ierburi. Asa ca acum fac rasaduri, pe care le plantez apoi in gradina. Fac toata munca singur pentru ca nu am gasit pe nimeni care sa vrea sa munceasca cot la cot cu mine”, explica Marian pentru Agrointel.
Un alt aspect important este recoltarea. Planta infloreste constant din iunie pana in august. Florescentele se culeg dupa ora 9 dimineata si pana spre dupa-amiaza. Dupa recoltare, planta se lasa la uscat si se marunteste, apoi se depoziteaza in spatii corespunzatoare.
Pe viitor, fermierul are de gand sa mareasca suprafata cultivata si sa obtina autorizatiile necesare pentru a ambala productia.
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit