Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa castigi bani din cresterea prepelitelor. O afacere cu un potential urias

de Alina Constantinescu 16 Nov. 2017 5792
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Doi soti din Bucuresti, profitand de un teren agricol mostenit, s-a retras in satul Vadu, comuna Corbu (judetul Constanta) pentru a pune bazele propriei afaceri agricole. Ideea afacerii le-a venit cand medicul pediatru le-a recomandat celor doi sa le includa copiilor in alimentatie ouale de prepelita pentru cresterea imunitatii.

Cei doi au observat ca nu exista suficiente exploatatii care sa asigure necesarul de oua si de carne de prepelita solicitat de piata, astfel incat s-au hotarat sa-si dezvolte propria ferma. Pentru asigurarea fondurilor necesare extinderii afacerii, intreprinzatorii au apelat la sprijin comunitar, astfel ca, in mai 2010, in cadrul sesiunii deschise pe Masura 121, au depus proiectul de modernizare a fermei incepute in anul 2008.

Prin proiect s-a vizat crearea unei capacitati de productie in domeniul zootehnic, prin modernizarea fermei de crestere a prepelitelor, procesarea lor intr-un abator si achizitionarea de echipamente corespunzatoare, in conformitate cu standardele nationale si internationale din domeniu.

Contractul de finantare a fost semnat in decembrie 2010. In vara anului 2013, antreprenorii au obtinut autorizatia de functionare pentru ferma, iar pentru abator, in octombrie. Ferma este avizata sanitar-veterinar si corespunde normelor de igiena, avand implementat sistemul pentru siguranta alimentelor HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points /„Analiza riscurilor si (determinarea) punctelor critice de control”).

Cu o capacitate maxima de 40.000 de capete adulte, ferma este axata atat pe productia de oua, cat si pe productia de carne.

"(...) Pasarile sunt hranite natural, cu cereale ce sunt testate si certifícate prin analize periodice, iar apa este testata si avizata. De asemenea, pasarilor nu li se administreaza nici un fel de medicamente, antibiotic, tratamente cu hormoni sau alti stimulatori de crestere.
Foto: pixabay.com

Abatorul se incadreaza ultimelor reglementari europene, cu fluxuri tehnologice, dotare cu utilaje moderne si cu implementarea procedurilor HACCP. (...), se arata pe site-ul lor, oua-carne-prepelita.ro.

Cu ajutorul finantarii prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), au fost construite doua cladiri: ferma de prepelite, cu o suprafata construita de 590 m², si abatorul, cu o suprafata construita de 662 m². Abatorul este in intregime destinat procesarii materiei prime existente in cadrul fermei. De asemenea, au mai fost realizate o fosa septica vidanjabila, din beton armat, cu doua compartimente, silozuri din bazine, cu camasa dubla din metal si alimentare in partea superioara, spre hala existand benzi rulante de hranire a pasarilor si un generator electric.

Totodata, au fost amenajate parcari asfaltate si cai pietonale din pavele, iar alimentarea cu apa se realizeaza printr-un put forat, conform conditiilor stabilite prin STAS 7706/88.

Prin proiect s-au achizitionat si bunuri necesare desfasurarii activitatii fermei si utilaje  specializate, care eficientizeaza procesul tehnologic: o autoutilitara frigorifica pentru transportat oua, o masina cu functie de congelare, care serveste la livrarea carnii, si un tractor de 90 CP cu remorca de 8 tone, pentru transportul dejectiilor de la pasari. De asemenea, au fost cumparate custi pentru pasarile adulte si pentru pui, un incubator pentru oua si echipamente care asigura macinatul furajelor, in scopul obtinerii hranei pentru pasari.

Abatorizarea se realizeaza printr-o linie tehnologica de ultima generatie, care asigura sacrificarea a 1.000 de pasari pe ora. Pasarile sunt sacrificate la 10-11 luni de la eclozare, ele avand un ciclu de ouat de 8-9 luni. Procesul de sacrificare a pasarilor se face conform legislatiei in vigoare si respecta toate etapele prevazute: asomare, sacrificare, oparire, deplumare (jumulire), eviscerare si preracire cu aer. Pentru depozitarea produselor exista trei camere frigorifice speciale pentru oua si carne.

Proiectul a obtinut punctaj superior prin faptul ca energia electrica este obtinuta din resurse regenerabile. In urma implementarii proiectului, s-a asigurat independenta energetica totala fata de retelele publice de alimentare, prin intermediul unui sistem modern de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu o putere instalata de 40 kW. Acest sistem, format din panouri fotovoltaice si o turbina eoliana, a costat 400.000 de euro. Incalzirea spatiilor este asigurata printr-o centrala termica pe lemne si peleti.

Capacitatea halei este de 15.000 de pui si 34.000 de pasari adulte. Ferma recolteaza in jur de 7.000 de oua pe zi, iar acestea sunt trimise la vanzare ambalate in cartoane de 24 de bucati.

Pentru comercializarea oualor, beneficiarul a folosit doua retete originale, producand oua marinate si oua fierte, curatate si puse in vid.

Carnea este vanduta printr-un contract incheiat cu un lant de supermarketuri, in trei variante: proaspata, marinata si congelata.

Iata 9 motive pentru a deschide o ferma de prepelite >>


Sursa: Revista Bune Practici, RNDR, nr. 7, anul II, decembrie 2014


Tags: ferma de prepeliteafacere cu prepelitecresterea prepelitelorcarne de prepelitaafacere de familie

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Afacere de familie - producerea de sapunuri si cosmetice naturale

de Alina Constantinescu
22 Aug 2017
Pasionata de plante medicinale si aromaterapie, in urma cu 6 ani, Ioana Matei a demarat afacerea numita Jovis Homemade Beauty - marca romaneasca de...

Afacere la tara cu investitie mica, rentabila si de viitor: cresterea prepelitelor

de Alina Constantinescu
01 Aug 2017
Oul de prepelita inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine si este recunoscut pentru efectele sale benefice in rezolvarea unor probleme grave...

Cea mai importanta provocare pentru o afacere de familie

de Alina Constantinescu
03 Mai 2017
In ciuda mediului economic instabil, afacerile de familie dau dovada de rezistenta si capacitate de adaptare. Pentru a continua sa creasca, afacerile...

Afacere de familie de un milion de euro, inspirata de retetele din trecut

de Idei de afaceri
03 Mar 2016
De la o mica afacere de productie cu preparate din carne, o familie din Campulung Moldovenesc s-a extins cu primul magazin La Baciu. Familia Baciu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai
rentabile idei de afaceri
si oportunitati de investitii


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]