Cum sa deschizi un atelier de tamplarie cu fonduri europene. Modelul unei afaceri de succes
7466
2
12 Apr. 2017
Afacerea zilei
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre persoanele care ne citesc zilnic au o afacere proprie de succes
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre persoanele care ne citesc zilnic au o afacere proprie de succes
3.44
din 40 voturi
din 40 voturi
RATING UTILIZATORI
In comuna bucovineana Frumusica, Cornel Balasanu, de profesie economist, a pus bazele unei afaceri pornind de la un mestesug cu traditie in zona, prelucrarea lemnului. Pentru atelierul mestesugaresc a accesat fonduri europene.
Lemnul a constituit, secole de-a randul, principala materie prima a romanilor, fiind folosit pentru constructiile gospodaresti sau la confectionarea uneltelor, obiectelor si ustensilelor casnice si a pieselor de mobilier.In Bucovina, „Tara Fagilor”, binecunoscuta pentru intinderile vaste de paduri, mestesugul prelucrarii lemnului a prins contur inca din vremuri arhaice.
De-a lungul timpului, factorii istorico-geografici s-au dovedit favorabili dezvoltarii padurilor in zona. In prezent, se poate vorbi despre o adevarata civilizatie a lemnului in Bucovina, atat prin varietatea tehnicilor folosite la prelucrare, cat si prin importanta pe care si-au castigat-o obiectele confectionate din esente tari in gospodaria bucovineana.
Comuna Frumusica, un cadru geografic pitoresc, este poarta de intrare in judetul Botosani, la granita cu judetul Iasi, intr-un tinut cu traditie in practicarea acestei indeletniciri milenare. Cu timpul, din cauza conditiilor economice, numarul atelierelor mestesugaresti de prelucrare a lemnului din zona s-a redus, fapt care poate duce la pierderea acestei practici.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Teste REZOLVATE de Limba si Literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE
Doar 47 dintre profesori obtin statutul de titular V-ati saturat probabil de mutarea continua din scoala in scoala pe posturi cu "perioada determinata" Sigur un post stabil v-ar prinde bine Va doriti sa reusiti cu prima ocazie Pentru ca pe an ce trece numarul candidatilor creste si numarul locurilor scade...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pentru a contribui la dezvoltarea economiei locale si la promovarea mestesugurilor specifice locului, Cornel Balasanu, economist de profesie, a decis sa puna bazele unei activitati in acest domeniu
Inca din 1996, el a constatat ca un atelier de tamplarie ar fi o oportunitate de afacere care sa acopere nevoile curente ale locuitorilor din comuna si ale celor din localitatile invecinate.
A inceput activitatea cu minimum de unelte, necesare pentru a executa comenzi de usi sau mobilier de gradina, dar si obiecte de cult. Constatand ca utilajele lui nu sunt suficient de performante pentru a face fata cererii de piata si concurentei, Cornel Balasanu a decis sa-si modernizeze atelierul cu ajutorul fondurilor europene.
Proiectul finantat cu fonduri europene nerambursabile a fost depus la OJFIR Botosani in 2008, iar Cornel Balasanu a semnat contractul de finantare in 2009.
Operatiunile de modernizare au constat in achizitia de utilaje noi si in amenajarea spatiului de productie.
Acum, atelierul este dotat cu utilaje de tamplarie de ultima generatie, cu un consum mic de energie. Hala de productie este functionala si pe timp de iarna, avand un sistem de incalzire economic, iar cei sase muncitori calificati sunt capabili sa execute cu iscusinta lucrari de tamplarie, la cele mai exigente pretentii.
Acest proiect este un model de succes privind modernizarea microintreprinderilor din mediul rural intr-un mod sustenabil si contribuie la promovarea mestesugurilor traditionale din comuna Frumusica.
Sursa: RNDR, Revista Bune Practici, nr 6, anul II, noiembrie 2014
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul
Nota: 3.44 din 5 - 40 voturi.Articole conexe
Afacere la tara: cum sa deschizi un service auto cu fonduri europene
de Idei De Afaceri
02 Oct 2017
Serviciile au fost si vor ramane intotdeauna tipul de activitate care nu presupune in mod obligatoriu existenta unor resurse materiale considerabile...
Afaceri la tara: cum sa infiintezi o livada de meri cu fonduri europene
de Alina Constantinescu
14 Sep 2017
Tot mai multi romani sunt interesati sa porneasca propria afacere si astfel isi indreapta atentia spre sectorul pomicol, si asta deoarece activitatea...
O antreprenoare din Vrancea a infiintat o ciupercarie cu fonduri europene
de Alina Constantinescu
12 Sep 2017
Avand in vedere cresterea cererii de ciuperci pe piata din Romania, Chiric Corina din comuna Vrancioaia, judetul Vrancea a accesat fonduri europene...
Afacere la tara cu fonduri europene: ferma de gaini ouatoare
de Alina Constantinescu
29 Aug 2017
Piata produselor ecologice este pe o traiectorie ascendenta. Tot mai multi consumatori sunt interesati de o alimentatie sanatoasa. Daca aveti un...
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

- Intrebarea zilei
Idee de afacere spalatorie self service cu fonduri europene
Intrebare: Buna ziua ma numesc Alexandra am 29 ani si doresc sa imi deschid o spalatorie self service in mediul rural cu fonduri europene, daca ma poate ajuta cineva cu actele necesare pentru obtinerea fondurilor europene.
Raspuns: Va rog lasa-ti o adresa de mail si un numar de telefon daca cererea dv. mai este valabila pe... [citeste tot raspunsul aici]
Intrebare: Buna ziua ma numesc Alexandra am 29 ani si doresc sa imi deschid o spalatorie self service in mediul rural cu fonduri europene, daca ma poate ajuta cineva cu actele necesare pentru obtinerea fondurilor europene.
Raspuns: Va rog lasa-ti o adresa de mail si un numar de telefon daca cererea dv. mai este valabila pe... [citeste tot raspunsul aici]
Citeste Raportul Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special
Idei de AFACERI 2019
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Descarca Alerta
Afaceri la cheie
- Cresterea prepelitelor: cum poti demara aceasta afacere cu doar 300 lei. Detalii aici
- Ai la dispozitie un teren de dimensiuni mici? Lavanda este cultura ideala. Click aici
- Incepe propria afacere in agricultura: iata cei 3 arbusti care te pot imbogati: Goji, Merisoare si Aronia. Click aici
- Cum sa intocmesti propriul plan de afaceri: modele editabile, sfaturi si atentionari
- Cum sa infiintezi o livada de pomi fructiferi. Afla secretele afacerii
- Cum sa faci bani in agricultura: tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran. Click aici
Comentarii2 comentarii
Cum putem sa credem intr-o afacere, care se dezvolta intr-o alta zona geografica, decat cea descrisa, chiar daca si apropiata. Distanta de la Suceava la Botosani este de aproximativ 45 de km. Insa in Botosani nu e Bucovina si nu creste fag-ul! :-)