Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa deschizi un atelier de tamplarie cu fonduri europene. Modelul unei afaceri de succes

39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In comuna bucovineana Frumusica, Cornel Balasanu, de profesie economist, a pus bazele unei afaceri pornind de la un mestesug cu traditie in zona, prelucrarea lemnului. Pentru atelierul mestesugaresc a accesat fonduri europene.

Lemnul a constituit, secole de-a randul, principala materie prima a romanilor, fiind folosit pentru constructiile gospodaresti sau la confectionarea uneltelor, obiectelor si ustensilelor casnice si a pieselor de mobilier.

In Bucovina, „Tara Fagilor”, binecunoscuta pentru intinderile vaste de paduri, mestesugul prelucrarii lemnului a prins contur inca din vremuri arhaice.

De-a lungul timpului, factorii istorico-geografici s-au dovedit favorabili dezvoltarii padurilor in zona. In prezent, se poate vorbi despre o adevarata civilizatie a lemnului in Bucovina, atat prin varietatea tehnicilor folosite la prelucrare, cat si prin importanta pe care si-au castigat-o obiectele confectionate din esente tari in gospodaria bucovineana.

Comuna Frumusica, un cadru geografic pitoresc, este poarta de intrare in judetul Botosani, la granita cu judetul Iasi, intr-un tinut cu traditie in practicarea acestei indeletniciri milenare. Cu timpul, din cauza conditiilor economice, numarul atelierelor mestesugaresti de prelucrare a lemnului din zona s-a redus, fapt care poate duce la pierderea acestei practici.

Pentru a contribui la dezvoltarea economiei locale si la promovarea mestesugurilor specifice locului, Cornel Balasanu, economist de profesie, a decis sa puna bazele unei activitati in acest domeniu

Inca din 1996, el a constatat ca un atelier de tamplarie ar fi o oportunitate de afacere care sa acopere nevoile curente ale locuitorilor din comuna si ale celor din localitatile invecinate.

A inceput activitatea cu minimum de unelte, necesare pentru a executa comenzi de usi sau mobilier de gradina, dar si obiecte de cult. Constatand ca utilajele lui nu sunt suficient de performante pentru a face fata cererii de piata si concurentei, Cornel Balasanu a decis sa-si modernizeze atelierul cu ajutorul fondurilor europene.

Proiectul finantat cu fonduri europene nerambursabile a fost depus la OJFIR Botosani in 2008, iar Cornel Balasanu a semnat contractul de finantare in 2009.

Operatiunile de modernizare au constat in achizitia de utilaje noi si in amenajarea spatiului de productie.

Acum, atelierul este dotat cu utilaje de tamplarie de ultima generatie, cu un consum mic de energie. Hala de productie este functionala si pe timp de iarna, avand un sistem de incalzire economic, iar cei sase muncitori calificati sunt capabili sa execute cu iscusinta lucrari de tamplarie, la cele mai exigente pretentii.

Acest proiect este un model de succes privind modernizarea microintreprinderilor din mediul rural intr-un mod sustenabil si contribuie la promovarea mestesugurilor traditionale din comuna Frumusica.


Sursa: RNDR, Revista Bune Practici, nr 6, anul II, noiembrie 2014


Tags: atelier de tamplariefonduri europeneafacere la taraprelucrarea lemnului

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]