Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa faci bani din cultura de lavanda? Povestea unei afaceri de succes

59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Lavanda este o planta aromatica foarte apreciata pentru calitatile sale terapeutice. Spre deosebire de culturile traditionale de la noi (porumb, grau sau floarea soarelui), cele de lavanda sunt mai usor de intretinut si pot genera un profit de cateva ori mai mare. Mai mult, in functie de modul de prelucrare, se pot obtine mai multe produse cum ar fi ulei, tinctura, otet.

Tara noastra are un potential remarcabil in ceea ce priveste cultura acestei plante, mai ales datorita conditiilor pedoclimatice.

In 2010, Anca Serpar a infiintat o cultura de lavanda in comuna Bontida, la 30 de km de Cluj-Napoca, beneficiind si de fonduri europene nerambursabile in valoare de 25.000 de euro, prin Masura 112 - „Instalarea tinerilor fermieri”. Desi nu avea experienta in domeniu, s-a documentat si a aflat ca exista 35 de specii cu peste 400 de varietati.

Potrivit antreprenoarei, pentru un hectar (10.000 mp) sunt necesari 20.000 de butasi de lavanda. Butatii de lavanda au fost plantati manual la 50 cm pe rand, cu un metru intre randuri.

Are peste 50 de varietati in total, lavanda alba, roz, mov deschis, inchis si multe altele. Asa se face ca din 1.000 de metri patrati de flori vandute scoate aproape 18.000 de dolari.

Lavanda nu este o planta pretentioasa, solul trebuie sa fie bine drenat.

"Cultivarea se face atat primavara, in lunile aprilie-mai, cat si toamna, in septembrie-octombrie. Prima inflorire este in luna iunie, a doua inflorire este progresiva, incepe in august si pana la primul inghet tot infloreste.

De ajutor suplimentar avem nevoie in luna iunie, cand infloreste toata lavanda odata si in decurs de 10 zile ea trebuie culeasa. Atunci apelam si la mana de lucru din sat care sa ne ajute la culesul florilor. In rest, suntem 5 persoane care reusim sa gestionam aceasta suprafata.

Un alt avantaj – lavanda infloreste inca din primul an. Luata pe specie – noi avem Lavandula Angustifolia. Din aceasta specie avem mai multe varietati, dintre care Blue Scent, Hidcote, Purple. Mai avem inca o specie, Lavandula X-Intermedia – varietatea Grosso", explica antreprenoarea.

Vinde butasi de lavanda, flori uscate si proaspete, cat si alte produse derivate din lavanda. Lavanda este folosita la buchetele de mireasa, pentru marturii, lumanari, ca decor pentru masa.

Iata povestea afacerii Lavanda by Lola:



Tags: afacere cu lavandacultura de lavandafonduri europeneprofit

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]