Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se incepe o afacere profitabila cu produse necesare ambientarii

de Anca Georgescu 28 Oct. 2014 3529
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Interviu cu Horia Crisan, director executiv al firmei Modul Design, o afacere se succes in domeniul productiei de mobilier si alte produse destinate amenajarilor interioare.

Idei de afaceri: Se incepe greu o afacere in domeniul productiei de mobilier?
Horia Crisan: Da si nu. Noi ne-am gandit initial sa producem jaluzele. Datorita unei informari incomplete asupra situatiei din piata, am realizat ca preturile pe care noi le practicam erau prea mari. Nu datorita unui adaos comercial foarte mare ci datorita costurilor de productie mari.

Am abandonat deci acest produs pentru ca era total neprofitabil si  ne-am orientat spre un produs care sa fie realizat cu preponderenta din metal: scaune de birou. Existau firme care aduceau scaune din Italia, dar la niste preturi foarte mari. Am conceput impreuna un dispozitiv manual, relativ simplu, de indoire a tevilor. L-am realizat fizic dupa ce am obtinut toate subansamblele prin diferite ateliere de prelucrari mecanice, pe la cunoscuti. Partea de tapiterie o realizam cu un colaborator. A fost extraordinar.

Te simti om de afaceri atunci cand pe umerii tai apasa si sarcina de a avea grija de angajatii tai

Idei de afaceri: Cand ati simtit ca sunteti om de afaceri?
Horia Crisan: La mijlocul anului 2000 am angajat primii trei oameni cu carte de munca. Am inchiriat si un spatiu de 50 mp intr-o hala a unei fabrici care era in pragul desfiintarii. Datorita volumului mare de comenzi am reusit chiar sa dam de lucru in unele sectii ale intreprinderii care mai mult stateau: vopsitorie, nichelaj, tamplarie. Ajungi sa te simti om de afaceri atunci cand iti dai seama ca pe umerii tai apasa si sarcina de a avea grija de angajatii tai, de faptul ca acestia au nevoie de comenzi pentru a capata siguranta zilei de maine.

Idei de afaceri: Ce a urmat dupa aceea?
Horia Crisan: Dezvoltarea firmei s-a produs de la sine. Datorita volumului mare de comenzi am fost nevoiti sa cautam un alt spatiu. Am reusit sa inchiriem o sectie de tamplarie cu o dotare rudimentara, din anii 1960-1970. A fost oricum un salt inainte: reuseam sa combinam scaunul nostru clasic cu biroul din fata lui. Am creat apoi o casetiera, un dulap de arhiva. Puteam acum oferi clientilor nostri mobilier pentru intreg biroul, nu numai scaunul.

Idei de afaceri: A fost posibila dezvoltarea numai cu acele utilaje vechi?
Horia Crisan: Pana la un punct da. Totusi politica firmei de reinvestire a profitului obtinut a permis acizitionarea unor utilaje din ce in ce mai performante. A fost posibil acest lucru numai datorita unor facilitati fiscale de care s-a beneficiat la momentul respectiv. Oportunitatea s-a datorat neimpozitarii profitului si scutirii de taxe vamale in cazul retehnologizarii. Fara aceste facilitati poate nu am fi ajuns nici la 30% din ceea ce suntem acum.

Acum avem un circular care este conectat la calculator. El realizeaza o croire a foii de PAL inainte de debitare in functie de piesa de mobilier ceruta. Asta a dus la o scadere a pierderilor la PAL cu 25% si deci o scadere a costurilor de productie. Numai astfel puteam mentine preturi competitive pe piata.

Idei de afaceri: De unde va procurati materia prima?
Horia Crisan: Totul este adus din import: de la PAL, feronerie si pana la geamurile folosite pentru diferite produse. Am incercat sa gasim furnizori autohtoni, dar raportul calitate / pret oferit de producatorii din strainatate este cu mult mai bun decat cel al producatorilor autohtoni.

Idei de afaceri: Care sunt produsele pe care le realizati in prezent?
Horia Crisan: Avem circa 300 de produse inregistrate si omologate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Pentru modelele pe care le comercializam designul este rodul imbinarii intre ideile clientilor si Departamentul de Creatie. Daca un client vine cu o idee pentru mobilierul pe care il doreste executat pe comanda si noua ni se pare viabila, o introducem si in productia de serie. Cu cele 300 de modele diferite din productia de serie acoperim circa 90% din ideile traznite pe care un client le poate avea. Executam si mobila la comanda pentru restul de 10%. Costul acestui produs atipic este cu 20-30% mai mare decat costul unui produs tipic, din productia de serie.

Idei de afaceri: Aveti un produs care se vinde cel mai bine?
Horia Crisan: Liderii se schimba permanent, in functie de cerintele clientilor si de produsele pe care noi le oferim. In prezent, cele mai bine vandute produse sunt masutele de calculator cu un design inedit si un dulap de pantofi pe care noi l-am lansat la targul de mobila, mic movbilier personalizat. Sunt cumparate bineinteles in special de persoane fizice.

Idei de afaceri: Cum se face vanzarea produselor?
Horia Crisan: Am colaborat cu firme de distributie de mobilier, beneficiind de avantajele pe care le ofera acestea: vad comercial deja existent, experienta in vanzari deja formata, costuri mai mici decat in cazul unei retele proprii de distributie. Noi stim sa producem, ei stiu sa vanda. Abia acum ne gandim la dezvoltarea unei retele de distributie, dar numai pentru orasele mari din tara: Brasov, Cluj, Constanta, Timisoara si Iasi. in rest, vom lucra la fel, cu distribuitori.

Pentru a veni in intampinarea dorintei clientilor de a-si amenaja un spatiu fara a fi nevoie sa faca o multime de drumuri si fara a-si pierde o groaza de timp, am pus bazele unei colaborari cu alte firme producatoare sau direct importatoare de produse necesare ambientarii. Suntem acum un grup care aducem totul intr-un spatiu, de la mocheta, jaluzele verticale sau orizontale, aer conditionat si, nu in ultimul rand, mobilierul la modelul si culoarea cerute.


Tags: afacereafaceriafacere profitabiladesignmobiliermobilamodul design

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Salvarea mediului inconjurator poate fi o afacere

de Florin Amariei
30 Sep 2019
Nu mai e nicio urma de indoiala ca traim intr-o perioada in care clima se schimba rapid. Putem, insa, sa incetinim aceasta schimbare si sa facem bani...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]