Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idee de afacere cu fonduri europene - training of trainers

de Zenobia Badescu 08 Oct. 2015 5676
4.36 din 7 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Este vorba despre organizarea de cursuri de formare traineri, afaceri ce pot fi demarate cu ajutorul fondurilor europene.

Profiturile obtinute de un trainer nu sunt de neglijat. El trebuie insa sa se zbata mai mult  in primul an, pentru instruire, formarea propriei strategii, obtinerea clientilor si alcatuirea unui portofoliu, precum si pentru promovare. Este insa o piata avida si in continua crestere pentru acesta afacere profitabila.

Sa precizam intai ce este formatorul de traineri, conform standardului ocupational, revizuit de Asociatia Nationala a Formatorilor in Management Educational din Romania. “Formatorul este specialistul in formare care proiecteaza, deruleaza, evalueaza si revizuieste activitati teoretice/practice si/sau programe de formare si dezvoltare a competentelor profesionale, derulate in institutii specializate sau la locul de munca. Aceasta definitie extinsa este compatibila cu definitiile date formatorului la nivel european.”

Iata si detalii, oferite de doamna Madalina Angiu, presedinta Centrului National de Training Eduexpert.

Centrului National de Training Eduexpert, pe langa alte programe educationale, sustine si cursuri de formare a formatorilor, autorizate C.N.F.P.A.

Idei de Afaceri: Dna Angiu, ce calitati ii sunt necesare unei persoane care se inscrie pentru a urma un curs de training of trainers?

Madalina Angiu: Pentru a putea urma un curs de Formator (training of trainers) persoanele interesate trebuie sa faca dovada ca detin studii superioare in orice domeniu. Teoretic este singura conditie de acces la un astfel de program.

Insa, daca vorbim de calitati, doua lucruri sunt esentiale: abilitatea de comunicare interpersonala si pasiunea de a instrui oamenii, la care trebuie sa adaugam experienta profesionala relevanta in domeniul in care intentionam sa devenim traineri pentru ca altfel nu avem cum sa fim convingatori in fata grupului de cursanti.

Idei de Afaceri: Ce competente si abilitati, va dobandi un cursant dupa absolvirea trainingului?
Madalina Angiu: La finalul unui curs de Formator, participantii vor dobandi competentele necesare pentru a organiza un program de formare complet, trecand prin toate etapele acestuia.

Un curs nu reprezinta doar intalnirea face-to-face cu participantii, ci implica o serie de etape peste care daca sari, esecul vine de la sine. Un trainer trebuie sa identifice prin metode specifice nevoia de formare a grupului tinta, sa stabileasca obiectivele procesului de instruire, sa conceapa structura si continutul cursului, sa isi aleaga materialele auxiliare potrivite, sa adapteze metodele de predare la nivelul grupului, sa starneasca curiozitatea participantilor, sa ii motive si sa le capteze atentia, sa ofere si sa primeasca feedback si sa foloseasca instrumente de evaluare corecte.

Desi multe dintre aceste etape nu sunt vizibile in sala de curs, nu trebuie sa “sarim” peste ele pentru ca sunt interdependente. in schimb, trebuie sa te concentrezi foarte mult asupra livrarii propriu-zise a cursului, partea de altfel cea mai provocatoare pentru un trainer.

Ca formator lucrezi cu oamenii, iar capacitatea de a comunica cu acestia este cheia succesului intr-un program de formare. Motivele pentru care oamenii vin la un curs sunt diferite, unii sunt receptivi la schimbare, altii nu, rolul tau ca formator este insa de a justifica relevanta programului de formare si de a-i determina pe toti participantii sa se implice activ. Cu alte cuvinte, un trainer modeleaza comportamente.

Idei de Afaceri: Cine poate urma un curs de training of trainers?

Madalina Angiu: Conform legislatiei din Romania, cursul de Formator poate fi urmat de orice persoana care detine studii superioare si intentioneaza sa lucreze pentru un furnizor care organizeaza sau doreste sa organizeze cursuri de formare profesionala autorizate indiferent de domeniu.

Daca esti informatician si doresti sa predai cursuri I.T, pe langa diploma de licenta, va trebui sa faci dovada ca detii si un certificat de absolvire pentru cursul de Formator.

Insa, un curs de Formator este recomandat si managerilor,  managerilor de resurse umane sau liderilor dintr-o organizatie deoarece procesul de invatare nu se desfasoara doar prin intermediul unui furnizor de formare profesionala, ci inseamna si facilitarea dezvoltarii personale la locul de munca.

In general, cursul este adresat tuturor persoanelor care sunt implicate sub diverse forme in formarea si dezvoltarea personalitii unui individ: psihologi, profesori si alte cadre didactice, mentori, reprezentati ai ONG-urilor, etc.




Tags: idei de afaceriidei afaceriafaceriafaceretrainerformatorformator de traineri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.36 din 5 - 7 voturi.

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei ā€žcastiga intr-o luna cat altii in zeceā€, in Romania nu ai foarte multe variante...

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Salvarea mediului inconjurator poate fi o afacere

de Florin Amariei
30 Sep 2019
Nu mai e nicio urma de indoiala ca traim intr-o perioada in care clima se schimba rapid. Putem, insa, sa incetinim aceasta schimbare si sa facem bani...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]