Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de afaceri cu salvie, menta sau alte plante de leac

de Zenobia Badescu 15 Oct. 2012 9119
3.64 din 7 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Anumite plante medicinale sunt intodeauna la mare cautare fie in tara fie in afara. Poti cultiva plante medicinale sau te poti implica numai in prelucrarea lor. Spre exemplu, Corneliu State, un pensionar din Focsani si-a facut o ferma pe un hectar si vinde tone de menta, salvie si lavanda in industriile farmaceutica si cosmetica.

Pe mica plantatie, atmosfera este plina de arome si se pot obtine doua recolte pe an. In cultura celor trei tipuri de plante pe care le-a ales, dl. Stete munceste doar cinci luni pe an. Totul este ecologic iar plantele obtinute ajung la doua fabrici de medicamente si de produse cosmetice din Bacau si Piatra Neamţ.

Incepe si tu o afacere cu plante medicinale si beneficiaza de oferta de sezon pentru Cultivarea de plante medicinale si aromatice!
 
Daca nu vrei sa te implici in cultivare poti opta doar pentru procesarea plantelor medicinale. Iata cateva detalii privind frunzele de menta si cele de salvie.
 
Frunzele de menta se pot usuca afara, la soare sau la umbra si in incaperi. La soare se pot usca aproape complet in cca 5 - 6 ore. In incaperi procesul de uscare dureaza 5 - 6 zile, cu conditia asigurarii unei bune ventilatii. In timpul uscarii la umbra stratul de frunze se va intoarce de 2 - 3 ori in prima zi si cate o data in urmatoarele trei zile.

Frunzele de menta vor fi bine uscate atunci cand isi pierd elasticitatea. Pentru a le verifica trebuie prinse intre doua degete si daca nervura principala se rupe cu zgomot atunci procesul este incheiat. Atat frunzele de menta cat si plantele, pot fi uscate pe cale artificiala la o temperatura de 35°C. Frunzele de menta se ambaleaza in lazi speciale.
 
Randamentul la uscare, atat pentru frunze cat si pentru partile aeriene ale plantei: din 4 – 6 kg rezulta 1 kg produs uscat.
 
Conditiile tehnice de receptie prevad urmatoarele:

· pentru frunze (Folia Menthae) - in functie de marimea frunzelor si continutul de
impuritati si corpuri straine;
· pentru partea aeriana proaspata (Herba Menthae recens), recoltata pentru ulei,
produsul nu va contine cotoare (tulpini mai lungi de 10 cm inainte de ultima ramificatie), iar corpurile straine se scad cantitativ si valoric din totalul cantitatii (portiunile de planta atacata de rugina nu se considera corp strain);
· pentru partea aeriana uscata (Herba Menthae) nu se admit ramuri si tulpini fara
frunze, la impuritati nu se va depasi maximum 5% frunze brunificate si maximum 3% tulpini mai groase de 2 cm, corpuri straine organice - maximum 2% si minerale - maximum 1%, pierdere prin uscare - maximum 13%.
 
Frunzele de salvie se asaza pentru uscare imediat ce au fost culese in incaperi bine aerisite. Atentie in cazul recoltelor de toamna, moment in care uscarea pe cale naturala este mai greu de facut, intrucat frunzele se innegresc. In aceasta situatie sunt bune incaperile incalzite sau uscatoriile.

Frunzele de salvie se astern in straturi si se intorc din cand in cand. Pe masura uscarii straturile se pot ingrosa. Pe cale artificiala se usuca la temperatura de 30 - 40°C. Din 4 kg frunze crude de salvie se obtine un kg frunze uscate. Pe o rama de uscat se pot aseza 1 - 1,5 kg frunze de salvie.

Inainte de ambalare, frunzele uscate de salvie se pun in incaperi curate, uscate, bine aerisite si se lasa in gramezi pentru a absorbi umiditate din incapere, apoi se cern prin site pentru inlaturarea prafului.
 
Conditiile tehnice de receptie admit (Farmacopeea Romana-FR):
◦ impuritati - maximum 5% frunze brunificate si maximum. 15% resturi de tulpini si
varfuri tulpinale;
◦ corpuri straine organice - maximum 1%;
◦ minerale - maximum 0,5%;
◦ piedere prin uscare - maximum 14%.
(Sursa: Ghid de procesare primara)


Tags: plante medicinaleplantementasalvielavandaafaceriprocesarea plantelor medicinaleidei de afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.64 din 5 - 7 voturi.

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

De ce nu este recomandat un imprumut cu buletinul pentru demararea unei afaceri

de Ideideafaceri
26 Iul 2018
Exista numeroase institutii financiare nebancare in Romania care pot acorda un credit doar in baza actului de identitate. Un astfel de imprumut este...

Idei de afaceri profitabile pe care le poti incepe cu maximum 1.000 de euro

de Alina Constantinescu
17 Apr 2018
A porni de la zero o afacere nu este o sarcina usoara, mai ales pentru cineva lipsit de experienta. O parte importanta a unei afaceri o reprezinta...

Afaceri profitabile in 2018: realizarea de mobilier din tevi PVC

de Idei de afaceri
29 Mar 2018
Iata o afacere serioasa si profitabila pe care o puteti incepe cu doar cateva sute de lei: realizarea de mobilier din tevi PVC. Este o afacere care...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]