Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Idei de afaceri cu salvie, menta sau alte plante de leac
Anumite plante medicinale sunt intodeauna la mare cautare fie in tara fie in afara. Poti cultiva plante medicinale sau te poti implica numai in prelucrarea lor. Spre exemplu, Corneliu State, un pensionar din Focsani si-a facut o ferma pe un hectar si vinde tone de menta, salvie si lavanda in industriile farmaceutica si cosmetica.
Pe mica plantatie, atmosfera este plina de arome si se pot obtine doua recolte pe an. In cultura celor trei tipuri de plante pe care le-a ales, dl. Stete munceste doar cinci luni pe an. Totul este ecologic iar plantele obtinute ajung la doua fabrici de medicamente si de produse cosmetice din Bacau si Piatra Neamţ.Cresterea prepelitelor japoneze
Propriul meu plan de afaceri
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Cultura castravetelui anti-diabet
Incepe si tu o afacere cu plante medicinale si beneficiaza de oferta de sezon pentru Cultivarea de plante medicinale si aromatice!
Daca nu vrei sa te implici in cultivare poti opta doar pentru procesarea plantelor medicinale. Iata cateva detalii privind frunzele de menta si cele de salvie.
Frunzele de menta se pot usuca afara, la soare sau la umbra si in incaperi. La soare se pot usca aproape complet in cca 5 - 6 ore. In incaperi procesul de uscare dureaza 5 - 6 zile, cu conditia asigurarii unei bune ventilatii. In timpul uscarii la umbra stratul de frunze se va intoarce de 2 - 3 ori in prima zi si cate o data in urmatoarele trei zile.
Frunzele de menta vor fi bine uscate atunci cand isi pierd elasticitatea. Pentru a le verifica trebuie prinse intre doua degete si daca nervura principala se rupe cu zgomot atunci procesul este incheiat. Atat frunzele de menta cat si plantele, pot fi uscate pe cale artificiala la o temperatura de 35°C. Frunzele de menta se ambaleaza in lazi speciale.
Randamentul la uscare, atat pentru frunze cat si pentru partile aeriene ale plantei: din 4 – 6 kg rezulta 1 kg produs uscat.
Conditiile tehnice de receptie prevad urmatoarele:
· pentru frunze (Folia Menthae) - in functie de marimea frunzelor si continutul de
impuritati si corpuri straine;
· pentru partea aeriana proaspata (Herba Menthae recens), recoltata pentru ulei,
produsul nu va contine cotoare (tulpini mai lungi de 10 cm inainte de ultima ramificatie), iar corpurile straine se scad cantitativ si valoric din totalul cantitatii (portiunile de planta atacata de rugina nu se considera corp strain);
· pentru partea aeriana uscata (Herba Menthae) nu se admit ramuri si tulpini fara
frunze, la impuritati nu se va depasi maximum 5% frunze brunificate si maximum 3% tulpini mai groase de 2 cm, corpuri straine organice - maximum 2% si minerale - maximum 1%, pierdere prin uscare - maximum 13%.
Frunzele de salvie se asaza pentru uscare imediat ce au fost culese in incaperi bine aerisite. Atentie in cazul recoltelor de toamna, moment in care uscarea pe cale naturala este mai greu de facut, intrucat frunzele se innegresc. In aceasta situatie sunt bune incaperile incalzite sau uscatoriile.
Frunzele de salvie se astern in straturi si se intorc din cand in cand. Pe masura uscarii straturile se pot ingrosa. Pe cale artificiala se usuca la temperatura de 30 - 40°C. Din 4 kg frunze crude de salvie se obtine un kg frunze uscate. Pe o rama de uscat se pot aseza 1 - 1,5 kg frunze de salvie.
Inainte de ambalare, frunzele uscate de salvie se pun in incaperi curate, uscate, bine aerisite si se lasa in gramezi pentru a absorbi umiditate din incapere, apoi se cern prin site pentru inlaturarea prafului.
Conditiile tehnice de receptie admit (Farmacopeea Romana-FR):
◦ impuritati - maximum 5% frunze brunificate si maximum. 15% resturi de tulpini si
varfuri tulpinale;
◦ corpuri straine organice - maximum 1%;
◦ minerale - maximum 0,5%;
◦ piedere prin uscare - maximum 14%.
(Sursa: Ghid de procesare primara)
Articole conexe
Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral
de Idei de afaceriDe ce nu este recomandat un imprumut cu buletinul pentru demararea unei afaceri
de IdeideafaceriIdei de afaceri profitabile pe care le poti incepe cu maximum 1.000 de euro
de Alina ConstantinescuAfaceri profitabile in 2018: realizarea de mobilier din tevi PVC
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit