Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de afaceri de succes - Cresterea chinchilelor pentru blana

de Ideideafaceri.ro 06 Iul. 2011 5690
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cresterea chinchillelor reprezinta o metoda sigura si foarte profitabila de a obtine venituri stabile si mari. Cresterea dirijata, cu aplicarea riguroasa a selectiei si a incrucisarii, a dus la aparitia a numeroase mutatii de culoare si a permis o larga diversificare a culorii blanurilor. Astazi exista o cerere mare pentru aceste produse pretioase si o orientare puternica catre aceasta afacere.

Avantajele chinchillelor pentru crescatori:

1. Chinchillele sunt rezistente la intemperii si boli
2. Sunt putin pretentioase la hrana si la conditiile de intretinere
3. Consuma putina hrana (circa 1 kg de granule pe luna)
4. Necesita spatii restranse de crestere
5. Nu emana un miros caracteristic
6. Au un comportament bland si sunt usor de manipulat
7. Necesita putin timp pentru ingrijire

Datorita caracterului ei bland si aspectului exterior frumos, chinchilla poate fi crescuta si in apartament ca animal de companie.

Productia principala a chichillei o constituie blana sa foarte deasa, moale si stralucitoare, dar mai putin rezistenta (pe o scara de 100 de puncte, blana de chinchilla se situeaza la nivelul de 20 de puncte). Ca urmare a desimii ei foarte mari, in blana de chinchilla nu poate vietui nici un fel de ectoparazit.

Chinchilla prezinta o blana de dimensiuni reduse, astfel ca pentru confectionarea unei scurte este nevoia de circa 60 de blanuri, iar pentru o haina (mantou) de 100-130 de blanuri ale acestei specii. Pe langa elementul de protectie contra intemperiilor(frigului, vantului, precipitatiilor), blanurile de chinchilla pot contribui din plin la punerea in evidenta a elegantei si a farmecului feminin. In timp ce blanurile cu nuante deschise evidentiaza vitalitatea tinereasca si diminueaza efectele varstei la persoanele adulte, tonalitatile inchise confera o nota de sobrietate si de eleganta.

Productia secundara a chinchillelor este reprezentata de carnea acestora. Prin valorificarea carnii se obtin venituri suplimentare, care sporesc rentabilitatea crescatoriilor de chinchille.

Ca urmare a faptului ca chinchilla are o blana de foarte buna calitate, are carnea comestibila, consuma nutreturi de origine vegetala si este relativ putin pretentioasa, dovada fiind raspandirea geografica ampla, este considerata "aurora animalelor de blana".

Cu toate acestea, chinchillele sunt si animale foarte sperioase, care isi "lasa" parul atunci cand se simt amenintate sau cand sunt transportate intr-un mod neadecvat. Trebuie sa manevrati chinchillele cu mare atentie si grija. De asemenea, trebuie sa le puneti la dispozitie nisip curat pentru baia lor zilnica si un sistem de incalzire/ventilare care sa le asigure o temperatura optima in functie de varsta, de stadiul de maturitate sexuala.

La noi in tara chinchilele sunt crescute in boxe (compartimente) de 7x7 m. Incaperea poseda o usa de acces, iar pe peretele opus sunt 4 geamuri de dimensiuni reduse, amplasate in treimea superioara a acestuia. Iluminatul se asigura intre orele 8 si 16, cu ajutorul neoanelor. Acestea sunt pornite si oprite prin intermediul unui ceas programator.

Bateriile cu custi sunt dispuse fie pe mijlocul compartimentului, fie in apropierea peretilor laterali, dependent de tipul de baterie folosit. In fiecare compartiment pot fi introduse 250 de custi in baterii pe 3 niveluri (care adapostesc 50 de familii) sau 280 de custi in baterii pe 4 niveluri (care adapostesc 56 de familii).

Cresterea chinchillelor poate fi conceputa ca un hobby, dar mai ales ca o afacere care, pentru a fi intr-adevar profitabila, necesita multa daruire, rabdare si experienta.
Persoanele care doresc sa demareze o astfel de afacere vor fi nevoite sa investeasca in animale de mare valoare biologica si in sistemul de intretinere (custi, ventilatie, hrana, nisip, adapatoare etc), iar apoi sa isi consacre timpul de lucru si atentia necesara oricarei activitati din crescatorie.

De asemenea, cresterea chinchillelor cu succes impune un anumit set de reguli de tehnologia reproducerii, cresterii, ingrijirii si sacrificarii acestor animale, care trebuie respectate litera cu litera.

Cititi mai multe detalii de specialitate despre aceasta afacere aici.


Tags: cresterea chinchillelorhobbyblana de chinchillaechipamente de ingrijire

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Cresterea chinchillelor pentru blana trece Prutul

de Marian Curelaru
26 Mai 2014
Cresterea chinchillei este o afacere relativ noua pe piata romaneasca, dar a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii zece ani. In prezent,...

Cum transformam hobby-ul intr-o afacere

de Ana Radulescu
30 Mar 2014
V-ati gandit vreodata sa va impartasiti hobby-ul si cu alti entuziasti? De ce sa nu deschideti un magazin pentru oamenii care impartasesc aceleasi ...

Afacere banoasa sau doar hobby? Tu alegi!

de Ilinca Dobrescu
18 Dec 2013
Confectioneaza-ti singur Decoratiunile de Craciun si Ornamentele pentru Sarbatorile de iarna! Iata indemnul expertilor in afaceri mici si simple. Si...

De la hobby la afacere profitabila - Cum confectionam lumanarile cu flacara colorata?

de Ideideafaceri.ro
02 Iun 2012
Lumanarile cu flacara colorata sunt de fapt lumanari simple confectionate in matrita a caror flacara poate avea una sau mai multe culori. Fitilul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]