Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Idei de afaceri profitabile - Cultivarea ciupercilor Champignon
Cultura ciupericlor Agaricus bisporus ("champignon") se bucura in toata lumea de o traditie binecunoscuta, cu radacini in secolul 17. Primele culturi atestate ale ciupercii Champignon au fost obtinute in Franta, in regiunea Parisului. De aici si denumirea de "champignon de Paris" folosita si astazi pentru aceasta specie de ciuperci cultivate.
Fazele de cercetare si experimentare au demonstrat in timp, ca aceasta cultura nu este numai eficienta, dar si ca rezultatul ei, ciupecile "champignon", constituie un aliment foarte gustos si cautat.
Cultura de sofran
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Cultura ciupercilor este o activitate profitabila pentru toata lumea, intrucat acestea au o mare valoare nutritiva, gastronomica si chiar terapeutica. Ciupercile sunt recomandate in dieta anemicilor, diabeticilor, supraponderalilor si vegetarientilor.
Tineti cont si de faptul ca o cultura de ciuperci nu necesita suprafete mari de teren agricol si ca acestea pot fi cultivate in diverse spatii si localuri care au avut alta destinatie (pivnite, constructii vechi, magazii, galerii de mina abandonate, tuneluri, grajduri) si care sunt improprii pentru alte scopuri.
Mai mult decat atat, terenul utilizat in cadrul unei ciupercarii nu trebuie sa fie neaparat bun pentru agricultura, pentru ca nu pamantul este folosit ca pat nutritiv. Dimpotriva, subtraturile pentru cultura ciupercilor sunt preparate din diverse materiale de origine vegetala si animala, in spatii special amenajate. Odata obtinute, aceste substraturi sunt introduse in ciupercarie si dispuse etajat, pe mai multe niveluri, pentru a folosi cat mai eficient spatiul de cultura.
Prin cultvarea ciupercilor se realizeaza un circuit rapid al fondurilor banesti si se creeaza noi locuri de munca, mai ales in zona rurala. Pentru demararea unei afaceri in acest domeniu aveti posibilitatea de a beneficia de fonduri nerambursabile de la U.E.
Iata cativa factori de care depinde marimea productiei de ciuperci:
1. Sistemul de cultura utilizat si managementul fluxului tehnologic
2. Calitatea substratului de cultura(compostul)
3. Cantitatea de compost per unitatea de suprafata
4. Durata ciclului de productie, respectiv numarul de valuri de recoltare
5. Marimea ciupercilor recoltate
6. Potentialul de productie al hibridului/tulpinii insamantate
7. Factorii de microclimat din spatiile de productie
8. Prezenta sau absenta agentilor patogeni si a daunatorilor specifici
Investitia de capital pentru o ciupercarie intensiva moderna nu este mica si nu este la indemana oricui. In acelasi timp, trebuie avut in vedere ca tehnicile culturale si echipamentele sofisticate folosite intr-o astfel de unitate de productie necesita cunostinte de specialitate si oameni bine pregatiti in domeniu. Chiar si intr-o ciupercarie mai mica, organizata in sistem clasic-sezonier, nu pot fi obtinute recolte satisfacatoare si profit, fara cunostinte de specialitate si o dotare minima, care implica investitii.
Esecul unor cultivatori, urmat de renuntarea la aceasta activitate, este rezultatul unor abordari superficiale, fara informare si pregatire suficiente si fara investitia minima necesara.
Luati in calcul cheltuielile necesare pentru achizitionarea materiilor prime: substratul de cultura, de acoperire, fungicide samd. Mai trebuie sa cumparati utilaje si echipamente necesare pentru obtinerea productiei, sa asigurati salarizarea resurselor umane samd.
Spatiul destinat ciupercariei este, de regula, punctul de plecare al afacerii, indiferent de anvergura acesteia si de modul de organizare. Localul poate fi proiectat si construit special pentru productia de ciuperci sau poate fi adaptat acestui scop prin modificarea unuia care a avut alta utilizare. Prin urmare, costurile privind investitia initiala in constructia/amenajarea ciupercariilor difera de la caz la caz.
Per total, nu vorbim despre o afacere imposibila, ci despre una ce necesita abilitati bune de gestionare a resurselor financiare existente. Va trebui sa depuneti un mimin de efort pentru gasirea celor mai buni furnizori de materie prima si de echipamente si sa aveti o pasiune pentru excelenta.
Aflati mai multe detalii despre demararea si administrarea afacerii cu ciupeci Champignon!
Articole conexe
Samsung: Al doilea jucator al pietei de smartwatch-uri
de Bianca TilaDoua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral
de Idei de afaceriAntifrauda, catre o antreprenoare: "Ai si tu doi copii. Nu ai vrea sa se intample asta, nu?"
de Florin AmarieiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit