Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Introducere in business-ul pensiunilor turistice si agroturistice

de Victor Oancea 06 Nov. 2011 3913
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Inainte de anii '90, Romania era o destinatie turistica interesanta pentru piata est-europeana. Cele mai cunoscute atractii turistice erau litoralul romanesc, statiunile balneare, manastirile din nordul Moldovei si Bucovina si programele culturale.

Din pacate, de atunci si pana in prezent, oferta noastra nu s-a schimbat semnificativ. Mai mult, aceasta a devenit necompetitiva in raport cu exigentele cererii turistice si ale produselor turstice similare de pe piata internationala.

Desi tara noastra dispuse de un valoros potential pentru dezvoltarea turismului, in prezent, contributia turismului la cresterea economiei nationale este, inca, redusa.

Legat de potentialul turistic, ne putem mandri cu obiective diversificate si echilibrat distribuite. Spre exemplu, zona muntilor Carpati (statiuni montane, balneare si balneo-climaterice), marea Neagra sau zone cu traditii culturale vechi (Bucovina, Moldova, Oltenia, Maramures, Transilvania, Banat, Dobrogea).

Paradoxal este ca zonele nedezvoltate economic concentreaza practic cele mai importante obiective si atractii turistice. Aceste areale pot fi revitalizate prin valorificarea potentialului lor turistic, natural si cultural.

Totusi, incepand cu anul 2002, industria turismului in Romania a cunoscut o crestere continua. In 2007, spre exemplu, numarul hotelurilor a crescut cu 10% fata de 2006, in timp ce veniturile din aceasta activitate au crescut de la an la an, practic dublandu-se fata de 2002.

Se estimeaza ca pana in 2012 valoarea vanzarilor online de pachete turistice va creste de sase ori, de la 245,1 milioane de lei la 1.575,6 milioane lei. Vorbind despre pensiuni turistice, numarul acestora a crescut (atat in mediul urban, cat si in cel rural) incepand cu 1993, in ultimii 5 ani cresterea fiind de aproximativ 5-10% anual.

Acelasi lucru poate fi spus si despre capacitatea de cazare turistica. Cea mai fulminanta crestere s-a inregistrat la pensiunile turistice de 2 stele, insa si cele de 3 stele sunt numeroase;numarul pensiunilor de 4 stele a inceput sa creasca mai ales dupa 2002, abia din 2005 inregistrandu-se primele pensiuni de 5 stele.

Numarul pensiunilor turistice rurale a fost in ultimii 10 ani permanent cel putin dublu decat numarul pensiunilor turistice din mediul urban, desi capacitatea de cazare este cu foarte putin peste cea a acestora din urma.




Tags: pensiune turisticapensiune agroturisticapensiuni turisticeatractii turistice

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Pensiune agroturistica - afacerea ideala pentru valorificarea frumusetilor naturale si promovarea traditiilor din zona Tisaului

de Alina Constantinescu
05 Sep 2017
Agroturismul se numara printre activitatile finantate prin PNDR 2014-2020. Pentru a beneficia de fonduri nerambursabile, solicitantul va trebui sa...

Cum a reusit un antreprenor din judetul Neamt sa isi deschida propria pensiune turistica

de Alina Constantinescu
22 Aug 2017
In Moldova, respectiv in judetul Neamt, istoria se impleteste cu legenda. Aceasta zona este cunoscuta in primul rand pentru renumitele manastiri:...

Start in afaceri: acceseaza fonduri europene si deschide propria pensiune turistica

de Stanciu Ioana
14 Apr 2017
Turismul rural este un sector cu potential mare de dezvoltare, reprezentand alternativa pentru ocuparea fortei de munca, o modalitate de...

Afacere la tara cu fonduri europene: pensiune agroturistica

de Nita Alina
10 Apr 2017
Din ce in ce mai multi romani redescopera potentialul antreprenorial pe care il reprezinta casuta de la tara pe care o avem aproape fiecare dintre...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]