Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lavanda pe un singur hectar - Profit de 8000 de euro pe an

de Ilinca Dobrescu 02 Nov. 2012 8494
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Din ce in ce mai multi agricultori romani se orienteaza catre culturi agricole originale. Se cultiva zmeura si trandafiri, salcie si Goji, mure si chiar si lavanda. Un exemplu de succes il reprezinta afaceristul Ioan Iacob, agricultor care scoate profit de 8000 de euro pe an dintr-un singur hectar cultivat cu lavanda, noteaza Agrointel.

Daca acum ceva timp discutam despre Franta ca despre un producator majoritar de lavanda, acum alaturi de ea a aparut China, un nou jucator intr-o industrie cu nivel competitional important.

Insa nu doar in Franta si in China discutam despre antreprenori gata sa investeasca in aceste plante aflate la mare cautare. Un roman si-a pus la bataie investitiile si acum scoate profit frumos de pe urma lavandei.

Ioan Iacob a investit in porumb si orzoaica, culturi traditionale in Ocna Mures. A descoperit ca astfel investitiile sale nu vor atinge pragul de amortizare asa ca a schimbat directia si a ales lavanda, noteaza Agrointel.

Agricultorul afirma ca primul an este cel mai dificil, fiind si cel in care trebuie sa cureti terenul, radacinile acestei plante ajungand chiar si la un metru in pamant.

Iacob a inceput cu un hectar si cca 70 de arii. Primul an i-a adus o productie de cca 500 de kilograme la hectar, moment in care cumparatorii l-au contactat. Intre timp, agricultorul si-a construit un solar pentru uscarea plantelor, pretul de vanzare fiind mai atractiv pentru lavanda uscata.

Amortizarea investitiei a avut loc in anul al doilea si pragul de profitabilitate a fost atins in cel de-al treilea an, productia crescand de la an la an, pe masura ce plantele ating stadiul de maturitate.

Pentru Ioan Iacob, al treilea an al afacerii a venit cu o productie de cca 4000 de kilograme la hectar, productie pe care a vandut-o in totalitate. Mai mult, agricultorul noteaza pentru Agrointel faptul ca productia existenta nu i-a permis sa onoreze cererile cumparatorilor.

Cat despre preturi, Ioan Iacob a vandut plantele verzi cu 5 lei kilogramul si pe cele uscate cu pretul de 12-15 lei pe kilogram.

Cine sunt clientii interesati sa cumpere lavanda? Antreprenorul noteaza pentru Agrointel ca exista interes din partea magazinelor de produse naturiste din tara, din partea industriei cosmetice, farma, florariilor si din partea fermierilor care doresc sa investeasca in aceasta afacere agricola.

Un avantaj major al culturilor de lavanda este reprezentat de faptul ca productia la hectar poate atinge o cifra importanta de 5-6 tone. Mai mult, plantele dau si a doua floare pe timp de toamna daca sunt taiate in mod corect. Aceasta reprezinta uneori chiar jumatate din prima productie.

De asemenea, discutam despre lavanda ca despre o planta rezistenta la boli si la seceta. Ioan Iacob afirma  faptul ca seceta ii face chiar un bine culturii sale.

Pentru Ioan Iacob, lavanda i-a transformat afacerea agricola intr-un succes real, motiv pentru care se gandeste sa sporeasca suprafata cultivata la 3-4 hectare si pentru care a convins multi alti agricultori sa inceapa investitiile intr-o cultura de viitor, noteaza Agrointel.


sursa foto: www.sxc.hu




Tags: lavandaafaceri lavandainvestitii lavandaafacere agricola lavanda

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Afaceri profitabile la tara. Ghidul unui business de succes

de Idei de afaceri
23 Nov 2023
Lavanda (levantica) este o planta aromatica si medicinala cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Se gaseste sub forma de ulei, tinctura, ceai sau...

Afacere cu lavanda: modalitati de valorificare a culturii

de Idei de afaceri
25 Apr 2023
Fermierii romani sunt tot mai interesati de cultivarea lavandei, planta cu multiple beneficii pentru sanatate, din care se produc uleiuri, sapunuri...

Cum a luat nastere afacerea Lavanda de Romania

de Marinache Paula
03 Ian 2018
Tot mai multi agricultori sunt tentati de ideea unei afaceri cu lavanda, mai ales pentru ca planta este nepretentioasa, se vinde excelent atat in...

Cum sa faci bani din cultura de lavanda? Povestea unei afaceri de succes

de Alina Constantinescu
29 Nov 2016
Lavanda este o planta aromatica foarte apreciata pentru calitatile sale terapeutice. Spre deosebire de culturile traditionale de la noi (porumb, grau...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]