Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Livada superintensiva de peri - afacerea unei familii din judetul Alba
Dupa 13 ani de munca in Spania, Ionela si Petru Morar s-au intors in Romania pentru a-si indeplini visul, acela de a pune bazele unei afaceri in agricultura in satul Stauini, comuna Vintu de Jos, judetul Alba.
Intr-o vacanta, cand cei doi au venit in Romania, au vrut sa cumpere pere romanesti si nu au gasit si atunci s-au gandit sa se intoarca in tara sa realizeze proiectul unei exploatatii pomicole. "Nu mi s-a parut normal ca intr-o tara unde ai un teren asa de bun sa importi fructe din alte state", spune antreprenorul. Cu spirit antreprenoriat si pasiune pentru viata in mijlocul naturii, au inceput sa isi faca un plan pentru a-si indeplini visul. Cu banii stransi cu truda au reusit sa porneasca acasa ceea ce visau de multa vreme: o livada cu peri.Cresterea prepelitelor japoneze
Cultura castravetelui anti-diabet
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Ionela Morar isi aminteste ca s-au documentat foarte mult inainte de a face acest pas. Au cautat terenul la mica publicitate si au gasit unul in satul Stauini din Alba. Au achizitionat o casuta la tara si 20 de hectare, si apoi au facut o analiza a terenului care a aratat ca microclimatul este favorabil culturii de peri.
Familia Morar a spus ca investitia initiala a fost destul de mare, ridicandu-se la aproximativ 35.000 de euro/ha. In 2010 au accesat fonduri nerambursabile in valoare de 300.000 euro in cadrul PNDR 2007-2013.
Foto: pixabay.com
Costurile pentru infiintarea unei livezi, de multe ori prohibitive, sunt generate de preturile utilajelor necesare. Cu ajutorul fondurilor au achizitionat un tractor, o freza, o masina de stropit, o remorca de transport. Intr-o livada superintensiva, soiurile altoite pe portaltoi de vigoare mica au nevoie de irigare, deoarece acestea nu pot rezista la seceta prelungita. Pentru a preveni acest risc au construit si un sistem de irigare prin picurare si un bazin de apa cu o capacitate de 20.000 metri cubi.
Pe langa peri au plantatii de cires pe o suprafata de 6.5 ha, de piersic pe 3.5 ha, de alun pe 2 ha si de nuc pe 2 ha.
"In zona nu cunoastem alti fermieri care au plantatii superintensive", spune Ionela Morar.
Livada de peri se intinde pe 5.5 ha cu 5.700 pomi/hectar.
Prin reducerea distantelor intre pomi nu mai este nevoie de scari si platforme mecanice de recoltat. Se practica taierile la pom, ca sa se formeze coroana si rarirea fructelor, pentru a se asigura o productie relativ constanta in fiecare an. Toate acestea imbunatatesc semnificativ nu doar productia plantatiei, prin scaderea costurilor, ci si calitatea fructelor.
Cele mai mai riscuri tin de daunatori si de fenomenele de racire brusca a vremii.
Recolta este vanduta pe piata interna, unde exista cerere mare.
"Ne place foarte mult ceea ce facem, dar ne-am dat seama ca ar trebui sa incepem cu mai putin... (...) O plantatie de acest fel este o investitie pe termen lung. Pentru a reusi este nevoie de atentie la detalii si pasiune", le transmite Petru Morar fermierilor care vor sa initieze o astfel de afacere.
Pentru viitor, familia Morar isi doreste o extindere a suprafetei cultivate si accesarea banilor europeni pentru realizarea unui spatiu de depozitare si a unei linii de ambalare.
Sursa: Romania Rurala, RNDR, nr. 26, anul II, aprilie 2015
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Articole conexe
Livada de pomi fructiferi: cum sa faci profit pe o suprafata de 4 hectare de teren
de Alina ConstantinescuAfacerea familiei tale: infiintarea unei livezi de pomi fructiferi
de Alina ConstantinescuIdei de afaceri in agricultura: uneltele de gradinarit pot aduce profit
de Idei de afaceriIdei de afaceri in 2012, afaceri in agricultura ecologica!
de Adela SimonescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit