Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Profit de durata din cultivarea fructelor de padure
Cu banii agonisiti peste hotare si cu ajutorul unor granturi europene, un tanar de 20 de ani din Republica Moldova si-a deschis o afacere in satul de bastina. Satul sa munceasca la negru prin Rusia, Petru Gaina din Chitcanii Vechi, s-a documentat bine si a ales sa creasca coacaze si "iosta", fructe de padure provenite din incrucisarea coacazelor si agriselor, informeaza ziarul online "Timpul".
"Ideea de afaceri mi-a venit dupa ce am citit un articol despre cultivarea coacazelor", povesteste tanarul antreprenor. La inceput a fost greu pentru ca nu stia nimic nici despre plantatii, nici despre gestionarea unei afaceri, dar in trei ani de la demararea proiectului a obtinut deja si prima recolta de 500 kg de fructe de padure, pe care le-a vandut in pietele din capitala.Cultura castravetelui anti-diabet
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
"A fost greu. A trebuit chiar sa sadesc de doua ori o bucata de pamant pentru ca o parte din butasi mi-au fost furati. Dar ne-am descurcat. Cand deschizi o afacere careia nu-i vezi un viitor, e greu sa reusesti. Trebuie sa crezi in ideea ta", subliniaza tanarul.
Pana in prezent, Petru Gaina a plantat 25 de ari cu coacaze, iar pe alti 17 ari creste iosta. A investit zeci de mii de lei bani proprii, dar a castigat si proiecte de microinvestitii. Numai butasii pe care i-a luat din Romania l-au costat 43.000 de lei moldovenesti (10.629 RON). Alti 16.000 de lei moldovenesti (3.955 RON), Petru i-a investit in utilaje pentru prelucrarea solului.
Desi investitia pe care a facut-o Petru este una de durata, deoarece coacazele si iosta rodesc inca 25 de ani de la plantare, capriciile naturii comporta riscul ca recolta sa fie compromisa, iar afacerea este pusa sub semnul incertitudinii. Astfel, pentru a-si proteja investitia si a asigura o recolta buna, tanarul fermier a aplicat la programul de granturi mici oferit de reprezentanta asociatiei obstesti "Hilfswerk Austria" din Moldova, finantat de UE. A primit un grant in valoare de 15 mii de euro cu care a procurat o plasa antigrindina care-i va proteja plantatiile nu doar de grindina, ci si de razele ultraviolete, de ingheturi si de insecte.
Recent, Petru Gaina a mai procurat 33 de ari de pamant pentru a planta coacaze rosii si agrise. "Vreau sa-mi largesc afacerea", spune ferm tanarul. La momentul acesta are un angajat permanent si alti cinci sezonieri, dar pe viitor preconizeaza sa mai angajeze cativa.
Aveti aici ghidul practic "Cultivarea arbustilor fructiferi" din Colectia Afaceri la Cheie, care va ghideaza in demararea unei afaceri de succes cu arbusti fructiferi: afine, agrise, catina, capsune, zmeura, mure, smochine, soc, coacaze, coarne si trandafiri de dulceata.
Articole conexe
Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral
de Idei de afaceriDe ce nu este recomandat un imprumut cu buletinul pentru demararea unei afaceri
de IdeideafaceriIdei de afaceri profitabile pe care le poti incepe cu maximum 1.000 de euro
de Alina ConstantinescuAfaceri profitabile in 2018: realizarea de mobilier din tevi PVC
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit