Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Realizare sapun natural: cum sa iti transformi pasiunea intr-o mica afacere
Realizarea de sapun natural este o mica afacere extraordinar de profitabila: o transa de 10 kg, la care lucrati doar doua ore, inseamna 100 de calupuri de sapun a 100 de grame fiecare. Vandute cu 10 lei bucata, ele va aduc venituri de 1.000 de lei, in conditiile in care cheltuielile cu materiile prime - uleiuri, soda, coloranti, arome - nu depasesc 300 de lei. Asadar, 700 de lei profit pentru doar doua ore de munca. Recunoasteti, este o super-afacere!
Si sa nu uitam sa mentionam si accesibilitatea tehnologiei de lucru. Astfel, realizarea de sapun natural este la fel de simpla ca si gatitul unei prajituri. Nu trebuie decat sa amestecati niste ingrediente dupa o anumita reteta si gata! Si, la fel ca si in cazul unei prajituri, totul se desfasoara in confortul bucatariei proprii si folosind cam aceleasi instrumente: mixer, forme, spatule, diverse vase, blat din lemn etc.Povestea unei afaceri de succes cu sapun din ingrediente naturale
“Interesul meu pentru sapun ecologic, realizat 100% din ingrediente naturale, s-a nascut in urma cu 6 luni, cand am citit intr-o revista medicala o informatie extrem de interesanta: sapunul pe care il cumpar eu din comert si pe care il folosesc in mod obisnuit nu este de fapt sapun, ci un detergent. Este un detergent realizat din compusi sintetici (obtinuti din subproduse petroliere!) si nu din ingrediente naturale, pentru ca ingredientele naturale (uleiuri de cocos, de masline, diverse uleiuri esentiale) sunt scumpe si nu renteaza sa fie folosite in productia industriala.In revista medicala se spunea ca dovada cea mai elocventa pentru aceasta afirmatie se afla chiar pe ambalajul asa-zisului sapun din comert: in cele mai multe cazuri nu scrie ca e vorba de sapun, ci se folosesc tot felul de alte denumiri gen cream bar, beauty bar, family bar etc., pentru ca legea interzice sa scrii pe un produs ca e sapun, daca el nu este obtinut in urma reactiei chimice de saponificare.
Mi-am dat seama astfel ca eu ma spal de fapt cu substante sintetice, daunatoare pentru piele. Ca urmare, am inceput imediat sa ma interesez de sapunul natural – daca exista in comert, unde anume, ce sortimente sunt disponibile, cat costa etc. Si tot cautand, brusc mi-a venit o idee: ce-ar fi sa produc eu insami un astfel de sapun? In felul acesta as fi si absolut sigura ca este 100% natural.
Asta insemna ca aveam nevoie de retete, de tehnologia de lucru, de ingrediente, de ustensile, dar incet-incet lucrurile au prins contur. Am comandat din strainatate cateva carti de specialitate pentru a intelege procesul de lucru, am identificat furnizorii autohtoni de ingrediente naturale (cel mai greu a fost sa aflu de unde pot cumpara in Romania ulei de cocos si unt de cacao), am strans de prin bucatarie dotarea necesara (vase emailate, cantar, mixer, manusi de cauciuc, termometru) si cand am avut totul pregatit m-am pus pe treaba.
Realizarea primei sarje a durat cam 1 ora si jumatate, pentru ca nu eram familiarizata cu procesul.
Dar in ciuda faptului ca era prima mea sarja de sapun, lucrurile au mers foarte bine. Si asta dovedeste cat de accesibila este aceasta activitate. A rezultat o pasta groasa de sapun pe care am turnat-o in niste forme obtinute din cutii de lapte, am lasat-o 24 de ore sa se intareasca si apoi am taiat-o in calupuri pe care le-am pus la uscat pe balcon.
Nu va pot descrie senzatia pe care am avut-o cand, dupa uscarea completa, m-am spalat pe maini cu sapun natural facut de mine! Reusisem practic sa produc la mine in bucatarie un sapun 100% natural si foarte sanatos care, ambalat in tipla si cu o eticheta estetica, putea concura cu succes cu produsele comercializate in marile hypermarketuri.
Foarte incurajatoare a fost si reactia cunoscutilor mei, care au insistat sa primeasca si ei cate un mic calup si care m-au sfatuit sa experimentez retete cu arome dintre cele mai diverse: scortisoara, eucalipt, cafea si cu tot felul de alte ingrediente naturale: miere, fulgi de ovaz, seminte de mac, coaja de portocala. Le-am experimentat pe toate si rezultatele, atat din punctul de vedere al calitatii, cat si al aspectului, au fost extraordinare.", explica Ing. Daniela Paraschiv din Bucuresti.
Afacere cu sapun natural - unde vinzi produsele realizate
"Acum nu mai pot sa ma opresc din facut sapun. Si sunt bucuroasa sa va spun ca aceasta activitate, care a inceput ca un hobby, s-a transformat intr-o mica afacere. Acum nu mai produc sarje de 1 kg ca la inceput, ci de 10 kg, timpul de lucru fiind cam acelasi (maximum 2 ore). Obtin astfel la o singura sarja 100 de calupuri a 100 g pe care le vand cu 8-10 lei bucata. In mod normal, pretul mediu pe piata este de 11-12 lei/100 g, dar cei mai multi clienti ai mei sunt din randul cunoscutilor si beneficiaza de acest pret special.Colaborez insa si cu diverse magazine si, de asemenea, particip la targuri de produse handmade sau de produse bio, care se organizeaza periodic (ultimul la care am participat a fost la Universitate, in curtea Muzeului de Istorie a Bucurestiului).
Oricine se poate apuca de facut sapun natural. Majoritatea instrumentarului necesar se gaseste in orice bucatarie, tehnologia de lucru se poate invata usor, ingredientele nu sunt greu de procurat.
Totul e sa adaugi si putina pasiune (cu toate ca pasiunea poate veni si pe parcurs, cum a fost cazul meu). Si poti descoperi ca drumul de la hobby la o afacere proprie poate fi extrem de scurt.”, mai spune antreprenoarea.
Citeste si articolul: Afaceri cu sapun handmade - interviu cu Daniela Paraschiv >>
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit