Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sedinte foto pentru copii. Cum sa castigi bani din fotografie

de Idei de afaceri 05 Iun. 2023 22991
Sedinte foto pentru copii. Cum sa castigi bani din fotografie
3.78 din 32 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cand deveniti parinte, una dintre foarte importantele dvs. preocupari este sa va fotografiati bebelusul din toate pozitiile, dimineata, la pranz si seara. In patut, pe masa de infasat, cu mamica, cu bunica, cu biberonul, la baita etc. normal, timpul zboara si nu vreti sa se piarda aceste momente.

Informatii pe scurt

Ideea de afacere… realizarea de fotografii deosebite ale copiilor cu varste intre 0 si 7 ani

Capital initial minim… 500 de euro, pentru achizitionarea unui aparat foto semi-profesionist

Profit potential…1.500 euro lunar. In principiu, fiecare sedinta foto aduce un profit net de 50 de euro

Situatia pietei… este suficienta atragerea catorva clienti in faza de inceput, dupa care afacerea se va baza strict pe publicitatea orala

Aspecte sensibile … profesionalismul fotografului (cunostinte solide in domeniul fotografiei, punctualitate, amabilitate, „stiinta” lucrului cu copiii)

Din pacate, insa, fotografiile sunt facute de… dvs. (un amator), iar aparatul pe care-l folositi, chiar daca e digital si a costat 300 de euro, tot mai scoate imagini miscate. De aceea, cand priviti sumedenia de fotografii pe care le-ati realizat, nu gasiti prea multe care sa aiba si ceva valoare artistica. Recunoasteti, sunt destul de banale! Respectivele fotografii nu exprima mai deloc candoarea, seninatatea si bucuria copilului dvs. si, deci, nu emotioneaza. Pentru un privitor din afara familiei ar putea fi chiar plictisitoare.

Solutia ar fi sa apelati la serviciile unui profesionist: un fotograf de meserie care sa imortalizeze ca la carte momente obisnuite sau mai speciale din viata copilului (familiei) dvs. ar veni si acasa, ar veni si in parc, ar veni si la petrecerea pe care o dati la Mcdonald’s de ziua micutului, ar veni oriunde si oricand il chemati. De fiecare data, rezultatul ar fi nu 150 de poze, ci doar 10. Dar ce poze! Le-ati privi minute in sir, fara sa va saturati, intr-atat sunt de expresive si de bune calitativ. Fotograful a reusit sa surprinda copilul in niste ipostaze magnifice si de o naturalete absoluta.

E clar, omul isi merita banii, care nici nu sunt foarte multi: cca 75 de euro pentru o sedinta de o ora si jumatate. afacerea pe care v-o propunem este sa deveniti dvs. un astfel de fotograf.

Afacere cu fotografii pentru copii - cum luati startul

A face fotografii copiilor este una dintre acele rare afaceri pentru care nu aveti nevoie de spatiu comercial. De fapt, nu aveti nevoie de niciun fel de spatiu. Pentru a demara afacerea si a onora cu succes primele comenzi nu va trebuie decat un aparat foto peste medie (cu zoom, evident), un calculator, cateva carduri de memorie, un set de carti de vizita si un telefon mobil.

In principiu, aceasta e toata dotarea necesara si, dupa cum e usor de intuit, ea incape pe o jumatate de birou, acasa la dvs. Nu e nevoie de un sediu luxos unde sa va intalniti cu clientii, nu e nevoie de reclama costisitoare, nu e nevoie de angajati si nici de o masina de serviciu (deocamdata). Eventual, s-ar putea dovedi utila o pagina web, bogat ilustra ta, fara ca ea sa reprezinte insa, neaparat, un mijloc de promovare foarte eficient.

Desigur, la un moment dat va trebui sa aveti in vedere si achizitionarea unui aparat foto performant – Canon sau Nikon (toti profesionistii lucreaza pe asa ceva) – dar deocamdata, in faza de inceput, nu este cazul.

Fotografii foarte bune se pot realiza si cu un aparat de cateva sute de euro. Un aparat adevarat, proiectat sa reziste in conditii de utilizare intensa (presa cotidiana sau agentii de presa), asta insemnand peste 100.000 de declansari, costa in jur de 5.000 de euro. Exista insa si aparate la limita dintre amatorism si profesionism, care costa 1.500-2.000 de euro.

Sedinte foto pentru copii. Aparat digital sau cu film?

Majoritatea fotografilor prefera digitalul, indiferent de aplicatie: portret, peisaje, fotografie industriala.

Motivele? In primul rand, calitatea: un aparat de 6 megapixeli asigura o calitate corespunzatoare, mai ales in cazul fotografiei de familie, unde clientii (parintii) nu sunt profesionisti in domeniul foto si, ca urmare, nu au pretentiile unor profesionisti.

Filmul este mai bun doar in cazul unor imagini care trebuie reproduse la scara mai mare si la o rezolutie foarte buna. In al doilea rand, lucrand pe digital se elimina laboratorul, cu tot procesul complicat de developare si care mananca timp.

Fotografiile pe digital se pot vizualiza imediat pe ecranul aparatului, se pot descarca rapid in calculator si se pot retusa, daca este cazul. Si, in al treilea rand, selectia imaginilor se poate face mult mai usor: in cazul filmului, e greu de ales o fotografie reusita avand doar negativul – ar trebui scos pe pozitiv tot filmul si asta ar insemna costuri suplimentare majore.

Odata ce ati achizitionat aparatul foto, se poate spune ca ati rezolvat in proportie de 95% problema investitiei necesare pentru aceasta afacere.

Pasul urmator este sa va testati talentul de fotograf, inainte de a aborda primii clienti. Pentru testare, nu trebuie decat sa organizati sedinte foto cu copiii prietenilor/vecinilor dvs, pe gratis evident, constient de faptul ca problemele pe care le intampinati aici le veti intampina, in principiu, si cu copiii clientilor.

Parcurgeti toate etapele: stabilirea unei ore pentru sedinta, deplasare la fata locului, pregatire aparatura, familiarizare cu „subiectul”, fotografierea propriu-zisa. Dupa o ora si jumatate, puneti punct, mergeti acasa si descarcati cele 200 de fotografii realizate. Gasiti printre ele 10 imagini de exceptie?

Daca da, sunteti pe drumul cel bun. Daca nu, repetati experienta (dar cu alti copii). Cu cat sunt mai multe aceste testari, cu atat mai bine – se diminueaza sansele ca in cazul unor sedinte „pe bune” sa apara probleme cu care nu v-ati confruntat deja.

Cum sa faceti fotografia perfecta

Ce preferati? O fotografie in care copilul sta smirna in centrul cadrului, cu mainile pe langa corp, privind fix in obiectiv si afisand la comanda un zambet larg (ca la fotograf)? Sau una in care priveste cu ochii mari si gurita cascata (la propriu) o omida care i se catara pe maneca hainei?

Exceptand cazul in care aveti niste gusturi indoielnice, preferati, desigur, a doua varianta. Nu incape indoiala, fotografiile cele mai bune sunt cele nearanjate, adica instantaneele, dar, din pacate, ele nu se obtin deloc usor: va trebuie atentie, dexteritate, ceva experienta si rabdare. Multa rabdare.

Sa recunoastem, copiilor putin le pasa ca va straduiti din rasputeri sa-i fotografiati. Ei vor un singur lucru – sa se joace – si intotdeauna vor gasi ceva mai interesant de facut decat sa pozeze in fata aparatului.

Indemnurile de genul „Mami si tati vor o fotografie frumoasa cu tine” sau „Facem o fotografie pe care bunica o sa o tina pe perete” nu dau niciun rezultat.

Si-atunci, daca joaca e singura chestiune care ii intereseaza si care garanteaza o atitudine naturala, de ce nu-i lasati sa se joace? Trebuie sa fiti doar omul din umbra sau, daca vreti, partenerul lor in realizarea unor fotografii de senzatie: dvs. veniti cu partea tehnica (aparatul foto, cunostinte de incadrare, luminozitate etc.), ei vin cu partea emotionala (bucurie, spontaneitate, candoare).

 

Afacere cu fotografii - reguli de respectat:

1. Utilizati, pe cat posibil, lumina naturala. Cele mai bune perioade ale zilei

Pentru sedinta foto sunt dimineata devreme sau dupa-amiaza, cand soarele nu cade perpendicular si lumina este OK. In plus, in aceste perioade copilul este odihnit si vioi si are o pofta maxima de joaca;

2. Alegeti corect unghiul de fotografiere!

Multe imagini facute de amatori pacatuiesc prin faptul ca sunt luate de sus in jos, ca de la adult la copil, punandu-l
pe acesta din urma intr-o pozitie de inferioritate. Schimbati abordarea!
Cele mai bune fotografii sunt cele facute de la nivelul ochilor copilului, ca urmare, nu ezitati sa ingenunchiati sau chiar sa va culcati pe burta, daca aveti de-a face cu un sugar. Regula cunoaste insa si exceptii;

3. Luati prim-planuri.

Fotografiile plan intreg sau plan american (de la genunchi in sus) nu au suficienta forta emotionala. Apropiati-va de copil, surprindeti-i fata sau doar ochii;

4. Atentie la cadrul general!

Preocupat de expresia copilului, s-ar putea sa nu observati ca ii „creste” o ramura de copac din ureche sau ca, in planul doi, un alt copil se scobeste in nas. Asemenea fotografii pot fi insa si foarte amuzante si, deci, reusite (chiar daca accidental);

5. Folositi stimulente.

O acadea agatata intr-un copac sau o jucarie noua pe care parintele o ascunde la spate pot crea ipostaze foarte speciale: copilul priveste incruntat in sus, intinde manuta, se ridica pe varfuri, rade cu pofta, are o fata curioasa, se incrunta etc.

Sedinte foto copii - cum atrageti clientii

Cea mai buna reclama pentru serviciul dvs. o constituie chiar fotografiile realizate. Este suficient sa castigati doi-trei clienti, din randul cunostintelor, si sa le realizati niste albume cu imagini de exceptie ale copiilor lor. Orice alt parinte care va vedea acele imagini va dori, cu siguranta, ceva similar pentru copilul lui.

S-ar putea chiar ca imaginile realizate pentru comenzi anterioare sa fie singurele modalitati eficiente de reclama. Un anunt la mica publicitate pe Internet sau in Pagini Nationale nu are cum sa sugereze nici profesionalismul dvs., nici spectaculozitatea fotografiilor pe care le obtineti. Practic, dvs. sunteti un artist care scoate niste imagini-bijuterii din situatii absolut banale – copilul acasa, copilul in parc, copilul de ziua lui – si asta trebuie sa arate fotografiile.

Asigurati-va ca toti clientii au cartea dvs. de vizita, pentru a le putea comunica altora interesati numarul de telefon la care va pot contacta. Ca sa grabiti putin lucrurile, lasati un asemenea album pentru „studiu” la o cresa sau o gradinita: toti parintii care isi aduc odraslele acolo il vor putea rasfoi si admira, cu impact direct asupra cifrei dvs. de afaceri.

Apropo de cifra de afaceri, intr-o perioada mai plina (primavara sau toamna) puteti conta pe doi clienti intr-o zi, fiecaruia fiindu-i alocate doua-trei ore. La un tarif de 75 de euro sedinta, asta inseamna incasari de 150 de euro pe zi, cu un profit net de cel putin 100 de euro. Si-acum inmultiti 100 de euro cu 20 de zile pe luna… Retineti, in cazul fotografiei digitale cheltuielile sunt minime!
Doar printurile pe hartie A4, developate la un studio foto obisnuit, costa ceva-ceva, in rest nu intervin decat transportul, uzura aparatului si CD-ul (nesemnificativ).

75 de euro vi se pare mult?

Nu va ingrijorati! Asa cum spunea un guru al afacerilor, „calitatea este tinuta minte mult timp dupa ce pretul a fost uitat.” Deci, calitatea fotografiilor este cea care conteaza. Chiar va inchipuiti ca, pus fata in fata cu niste imagini superbe, un parinte va spune: „Ma duc la alt fotograf, ca are preturi la jumatate”?


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: sedinte foto copiiafacere cu fotografiifotografiestudio foto

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.78 din 5 - 32 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]