Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sera pentru trufandale - premisele demararii unei afaceri reusite

de Bogdan Guta 24 Nov. 2014 4070
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru demararea unei afaceri in legumicultura, nu e necesar sa aveti de la inceput un solar sau o sera de legume. Puteti incepe cultivarea legumelor in camp deschis, intr-o gradina pe care, cu timpul, sa ridicati un solariu sau o sera.

Intr-o gradina puteti avea si spatii inchise, protejate, si spatii deschise. Pentru ca orice veti face va vor ramane si suprafete descoperite. Dar daca aveti posibilitatea, puteti lucra numai in spatii protejate. Pentru aceasta, trebuie sa aveti o sera sau un solariu inmultitor care poate fi incalzit.

Avand in vedere ca acum exista folii speciale, foarte rezistente, nu e nevoie sa investiti intr-o sera acoperita cu sticla (aceasta e folosita pentru producerea rasadurilor pe timpul iernii). Un solariu mai mic, cu o sursa de incalzire, va permite plantarea semintelor in ianuarie pentru a obtine la 1 aprilie rasadurile, ce vor fi mutate apoi in solariul de productie.

Un solariu de productie modern, de dimensiuni optime, dotat cu echipamente si materiale din noua generatie (vezi modelul de calculatie) necesita o investitie minima de 4.000 - 4.500 lei. Ing. Dorin Rusu: “Eu am fost nevoit sa-mi fac propria masina de indoit teava pentru a construi solariul la dimensiunile pe care le voiam (42 m lungime x 9,5 m latime x 4,5 m inaltime).

Pentru ca nu poti sa construiesti un asemenea solariu la intamplare, ci trebuie sa asiguri volumul de aer necesar pentru spatiul construit. Raportul dintre suprafata cultivata si volumul de aer din solariu trebuie sa fie de 1 la 4. Nici chiar in sudul tarii nu am vazut constructii asemanatoare, ci mult mai simpliste.”

Investitia  intr-o sera e profitabila!

Castigurile pe care le puteti obtine de pe un asemenea spatiu (400 mp) demonstreaza ca investitia e profitabila. Daca reusiti sa faceti o productie de numai 8 tone de tomate (ing. Dorin Rusu scoate 10-15 tone pe aceasta suprafata), valorificate la un pret mediu al pietei.

Din acesta, scazand cheltuielile cu producerea rasadului, cu tratamentele si munca va ramane un castig net astfel incat investitia se recupereaza, practic, la a doua recolta.

Daca nu dispuneti insa de cele 4.000-4.500 lei, puteti incepe cu o constructie mai mica sau puteti cultiva in spatiu liber pana va strangeti bani de materiale pentru construirea solariului. Pentru realizarea afacerii e important insa sa construiti cat mai repede un spatiu protejat, in care productia poate fi de patru-cinci ori mai mare.

Daca in camp liber se realizeaza productii de 20-30 t la hectar, intr-un solariu adecvat, cu productia dirijata, se poate ajunge la 80-100 t la hectar si chiar mai mult. Dupa cativa ani de experienta, veti putea realiza, in functie de culturi, chiar productii de 200-300 t la hectar. in faza de inceput e insa mai greu de ajuns la astfel de cantitati.



Tags: afacereafacerisolarsera de legumesera

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Salvarea mediului inconjurator poate fi o afacere

de Florin Amariei
30 Sep 2019
Nu mai e nicio urma de indoiala ca traim intr-o perioada in care clima se schimba rapid. Putem, insa, sa incetinim aceasta schimbare si sa facem bani...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]