Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Start in afaceri - mobilier personalizat pe comanda

de Ideideafaceri.ro 10 Sep. 2014 4041
3.14 din 7 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Deschiderea unui atelier de productie a mobilei la comanda este o afacere tentanta pentru multi antreprenori romani. Sansele de reusita depind insa de cunostinţele avute in domeniu si de spiritul de comerciant al fiecaruia. Daca firma trece cu bine de primii ani, doar unele greseli grave de management i-ar putea impiedica dezvoltarea.

Pentru ca afacerea sa mearga snur, trebuie parcurse niste etape usor de identificat. Parcurgerea acestor etape este o conditie necesara, chiar daca - din motive independente de omul de afaceri – nu suficienta pentru a avea succes.
 
Achizitionarea materialelor.

Materii prime se gasesc fara probleme la comerciantii/importatorii autohtoni. Cel mai bine ar fi, pentru o firma abia intrata pe piata, daca ar gasi un furnizor de lemn sau de pal serios, cu vechime in bransa de la care sa se aprovizioneze in mod constant. In acest fel se va consolida un parteneriat care nu poate fi decat in beneficiul ambelor parti. Firma furnizoare va fi bucuroasa ca are un client, in timp ce firma producatoare de mobila ar putea beneficia de reduceri sau de un tratament special in cazul in care pe piata materiilor prime ar aparea o criza.
 
Proiectarea lucrarii.
In acest moment, intra in arena designerii. Tine de viziunea fiecarui patron daca doreste sa ii angajeze in regim permanent sau part-time. Ambele optiuni au plusuri si minusuri evidente. Un designer angajat full-time va cere bani mai multi dar va fi la dispozitia firmei non-stop.

Un angajat "la bucata" va pretinde bani mai putini, dar ar putea cauza si intarzieri in executarea proiectului. In general costul unei lucrari depinde de anumiti factori legati de: tipul lucrarii (partiale / totale, apartamente, vile, institutii, complexe comerciale), complexitatea lucrarii (electrica, sanitare, mobilier, design interior si de obiecte, decoratii, obiecte de arta), conditii de habitat (solutii viabile pentru situatii speciale).

In cadrul companiei Ema Confide, preturile pentru proiectare incep de la 10-12 euro/mp de amenajare pentru spatii de locuit si 12 - 16 euro / mp de amenajare pentru institutii. Alte firme includ pretul de proiectare in costul total al lucrarii.
 
Executia lucrarii. Durata executarii unei piese de mobilier variaza. In medie, mobilarea unei camere dureaza intre doua saptamani si o luna in functie de comenzi, de priceperea angajatilor si de performanta utilajelor.
 
Distributia si montarea. Majoritatea firmelor asigura cu titlu gratuit aceste doua operatiuni. "Cand livram marfa, baietii se deplaseaza la domiciliul clientului cu un lift intreg de scule. Au tot ceea ce le trebuie. Distributia si montarea intra in pretul mobilei. Clientul nu trebuie decat sa se decida asupra unui model si sa achite in avans costul materialelor. Dupa receptie urmeaza sa plateasca restul”" explica patronul Livisty serviciile cu care incearca sa isi atraga clientii. 
 
Asigurarea service-ului (garantie si post-garantie). De obicei mobila are certificat de garantie pentru un an de zile. Desigur, in cazul unor « defectiuni », dupa expirarea acestui termen, clientul se va adresa tot firmei in cauza pentru remedierea defectiunii. 
 
Dl Cristian spune ca firma pe care o conduce se afla la dispozitia clientului: „Clientii se prezinta la firma noastra unde au o discutie cu designerii nostri. Avem posibilitatea ca in cazul in care exista neintelegeri sa prezentam proiectul si pe calculator. Daca ne intelegem, urmeaza achitarea de catre client a avansului (60% din valoarea pretului mobilierului) si fixam momentul in care se incepe efectiv munca. Tot atunci, dam un termen pentru finalizarea lucrarii, in functie de comenzile pe care le avem in aceea perioada. Cele mai multe vin prin recomandari de la clienti multumiti - in proportie de 90%. Restul comenzilor apar dupa ce clientii fac cunostinta cu noi prin intermediul Internetului.” 
 
Desi in acest moment exista un numar apreciabil de firme care produc mobila la comanda, existenta acestora nu este amenintata de lupta fratricida, ci de competitia cu marii producatori de mobila de  serie.

„Competitia cea mai acerba este dusa cu firmele mari deoarece clientul compara preturile tale cu cele ale firmelor care produc in serie. Ei s-ar astepta sa te aliniezi acestor preturi care sunt mai mici, uitand ca vorbim de mobila personalizata si nu de una pe care o gasesti si in casele altor oameni. E ca si in industria auto. O masina facuta la comanda sau manual este mult mai scumpa decat una de serie.

La marile companii se face un singur proiect dupa care se fac mii, poate zeci de mii de obiecte identice de mobilier. Ori, in cazul meu ai un nevoie de munca unui designer la fiecare comanda. Problema este ca exista si riscul ca dupa ce te-ai inteles cu clientul si ai facut proiectul acesta sa refuze continuarea lucrarii.

Desigur, avem cataloage, schite – dintre cele deja realizate – pe care le prezentam, pentru inspiratie, viitorilor clienti, dar prea putini vor acelasi tip de mobila. Cel mai mare neajuns in aceasta bransa ramane, totusi, faptul ca posibilitatile financiare ale oamenilor sunt relativ reduse. Deocamdata imi place ceea ce fac si de aceea nu renunt la afacere. Dincolo de aceste greutati, poate inerente, afacerea merge pe o linie ascendenta.

Eu am recuperat integral investitia. Castigul pe anul trecut a fost de 6% din cifra de afaceri. Pentru ca afacerea sa capete o oarecare stabilitatea profitul ar trebui sa fie de minim 10%. Pentru ca, la un moment dat poti avea nenorocul de a fi pus in situatia de ti se strica o masina, sa zicem masina-circular. Normal ar fi sa apelezi la fondul de rezerva. Daca profitul e mic si investitorul nu are asa ceva, da faliment”, concluzioneaza Cristian Cafrita.
 


Tags: afacereafacerimobilamobiliermobilier la comandamobilier personalizat

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.14 din 5 - 7 voturi.

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Salvarea mediului inconjurator poate fi o afacere

de Florin Amariei
30 Sep 2019
Nu mai e nicio urma de indoiala ca traim intr-o perioada in care clima se schimba rapid. Putem, insa, sa incetinim aceasta schimbare si sa facem bani...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]