Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Super-afacere in agricultura: 8.000 de euro pe kilogram!
Sofranul este unul din cele mai pretioase ingrediente din lumea culinara. De la paella spaniola si celebra bouillabaise din sudul Frantei pana la orezurile italiane si indiene, sofranul este un condiment fara care bucatariile lumii nu ar mai fi la fel.
Pentru 1 kg de sofran, e nevoie de 130.000 - 250.000 de flori. Fiecare floare produce doar 3 stamine, care sunt culese cu mana si apoi uscate. Pentru un gram de praf de sofran e nevoie de cateva sute de firicele fine. Partea buna e ca pentru o aroma perfecta e ne voie doar de foarte putin sofran, pentru ca altfel vei obtine un gust amar.Ghid practic Realizarea de sapun natural
Cultura de sofran
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Asadar, este o cultura foarte profitabila pentru fermierii romani. Pretul sau de vanzare pe pietele europene variaza intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! Pentru ca totul se bazeaza pe valoroasele stamine ale florilor de sofran!
Potrivit Ghidullui "Cultivarea aurului rosu", sofranul se dezvolta bine in climat temperat, la altitudini de la 1500 m pana la 2400 m. Sofranul necesita soluri lutoase, bine drenate si uscate, obisnuite, de gradina. un sol mediu cu reactii neutre pana la alcaline este potrivit pentru cultivarea sofranului. Ploile de primavara sunt favorabile pentru promovarea producerii de noi bulbi, in timp ce un al doilea val de ploi la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei incurajeaza inflorirea abundenta.
Sofranul creste intr-o gama larga de soluri, dar se dezvolta cel mai bine in soluri argilo-calcaroase profunde, bine drenate, care au o textura suficient de afanata si permit penetrarea usoara a radacinii. Solurile cu un PH sarac sau bogat in calcar, precum si cele slab drenate, sunt nepotrivite.
Sofranul incepe cresterea in toamna, isi pastreaza frunzele in timpul iernii si intra intr-o stare latenta pana la sfarsitul primaverii, astfel incat sa scape de temperaturile ridicate din timpul verii.
Prepararea terenului pentru plantarea de sofran implica, in general, aratul solului la o adancime de aproximativ 300 mm si apoi imbunatatirea acestuia. Aceasta operatie nu este greu de mecanizat, deoarece aratul si imbunatatirea poate fi realizata utilizand echipamentul obisnuit disponibil pe majoritatea fermelor.
La pregatirea solului este, totusi, foarte importanta evitarea stagnarii apei, ceea ce este foarte periculos pentru aceasta cultura, astfel incat solul este adesea pregatit in creste pentru a scurge apa.
Lucrarea pe CD "Cultivarea aurului rosu" iti ofera acum toate informatiile necesare pentru demararea, dezvoltarea si valorificarea culturii de sofran! Detalii aici>>
Articole conexe
Afacere la tara: cum sa deschizi un service auto cu fonduri europene
de Idei de afaceriAfacere la tara cu fonduri europene: ferma de gaini ouatoare
de Alina ConstantinescuAfacere la tara cu investitie mica, rentabila si de viitor: cresterea prepelitelor
de Alina ConstantinescuAfacere la tara cu fonduri europene: un clujean castiga bani frumosi din masuratori topografice
de Botezatu RazvanAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit