Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un succes in afaceri construit pe baza creditelor

de Mariana Ionescu 22 Oct. 2014 3432
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Niculae Zahiu s-a hotarat cu multi ani in urma sa demareze propria afacere impreuna cu o echipa de salariati ai intreprinderii de stat IMSAT. El a infiintat societatea pe actiuni Condem, avand ca obiect de activitate productia de confectii metalice. Cu banii de care dispuneau la ora aceea au inchiriat de la Primarie un teren viran pe care si-au construit singuri hala de productie.

Primii pasi, primele credite
“Am inceput cu gropile pentru fundatia cladirii. Am muncit toti la aceasta fundatie, dupa care ne-am impartit sarcinile: jumatate construiam hala, cealalta jumatate executa diverse lucrari pentru clienti. Am construit chioscuri, am inchis balcoane, am facut garduri metalice, grilaje, amenajari metalice, tot ce se putea face.

Piata noastra era in special cea a chioscurilor, a magazinelor. Pe clienti ii cautam noi, unde vedeam ca se construieste ceva, ne ofeream si noi serviciile; aveam preturi destul de mici si ne organizam bine. Hala am ridicat-o intr-un an si jumatate, dupa care au inceput creditele”. Desi pentru unii ar putea parea riscant sa apeleze la imprumuturi, dl. Zahiu este de parere ca “fara credite nu poti sa faci nimic in domeniul productiei, pentru ca ai nevoie de utilaje performante. Iar acestea costa destul de mult.“

Astfel, cu sprijinul Centrului ONU pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, firma Condem a obtinut primul credit de 50.000 dolari de la Banca Ion Tiriac. Apoi a apelat la un credit PHARE de 33.000 ECU, completat cu un alt credit de 100.000 dolari, tot de la Banca Tiriac. Dupa  ce si-a platit cea mai mare parte a datoriilor, a mai primit un credit de 1,3 milioane dolari de la Banca Mondiala, garantat de Fondul Roman de Garantare a Creditelor. “Cum am obtinut aceste credite ? stiam ce vreau sa fac, care este segmentul caruia ma adresez, de ce utilaje am nevoie si pe ce oameni ma bazez. Chiar daca poate parea dificil sa conduci o afacere, practica te invata. inveti din contactele pe care le ai cu parteneri de mare valoare, plus ca inveti din greseli.”

Momente dificile ale afacerii
Lucrurile n-au mers ca pe roate, totusi. A avut de luptat si cu partenerii neseriosi sau neincrezatori, dar si cu birocratia. “in 1995 am cumparat din Germania un utilaj cu role pentru profilat. Avand lungime mare,  acesta a venit in tara desfacut bucati, in mai multe etape. O parte din acest utilaj a venit putin mai tarziu, cand ordonanta privind scutirea de taxe vamale expirase, iar eu degeaba am incercat sa explic vamesului ca este vorba de acelasi echipament.

Asa ca a trebuit sa astept pana in septembrie 1996, cand a intrat in vigoare ordonanta care acorda aceleasi facilitati". Timp de aproape sapte luni echipamentul a fost blocat in vama, neputand fi folosit."

Anul urmator a fost ceva mai norocos. Pe langa contractul incheiat cu Sidex Galati pentru achizitionarea de materii prime, firma a reusit sa devina furnizor pentru multe societati din domeniul constructiilor: Aedificia Carpati, IMSAT Valcea, MegaConstruct, Bog'art.

Ce rol joaca inventivitatea
Succesul s-a datorat, in mare masura, inventiilor din domeniu. Dl Zahiu are 5 brevete de inventie, toate aplicate in productia societatii Condem: sistemul de prindere uscata a placilor ornamentale, platforma rigidizata, gratarele din inox tip Condem etc. Astfel au putut fi semnate contracte cu companiile din industria berii – Tuborg, Efes si Marbera, dar si cu santierele navale.

“Am reusit sa incheiem un contract cu santierul naval Daewoo de la Mangalia, dar a fost pentru noi un examen foarte dur. Coreenii nu au crezut ca putem face piesele pe care ei le importau, de aceeasi calitate si la un pret mai mic, dar pana la urma i-am convins".

“Riscul trebuie sa fie cat mai controlat. Ce-am riscat eu la un moment dat ? Sa nu mearga inca piata santierelor navale; am creat produse pentru aceasta piata, dar, in acelasi timp produsele mele pot merge in fabrici de bere, in petrochimie, in industria energetica. Daca pietele acestea nu merg foarte bine, s-ar putea sa mearga bine constructia de case si pentru asta m-am pregatit pana-n dinti”.



Tags: afacereafacericrediteconfectii metaliceconstructii

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Salvarea mediului inconjurator poate fi o afacere

de Florin Amariei
30 Sep 2019
Nu mai e nicio urma de indoiala ca traim intr-o perioada in care clima se schimba rapid. Putem, insa, sa incetinim aceasta schimbare si sa facem bani...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]