Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Una dintre cele mai tentante afaceri: ferma piscicola

de Zenobia Badescu 14 Apr. 2011 14146
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In 2011, una dintre afacerile cele mai tentante, ramane in continuare infiintarea unei ferme piscicole. Studiile arata ca acvacultura este sectorul de productie alimentara cu cea mai rapida dezvoltare din ultimii zece ani la nivel mondial avand o rata de crestere de 10% pe an. Pe de o parte avem un produs cerut de piata iar pe de alta parte afacerea poate fi sustinuta de fonduri europene prin Masura 2.1. - Investitii productive in acvacultura.

Prin acesta masura, FEP (Fondul European pentru Pescuit) finanteaza investitii pentru construirea, extinderea, echiparea si modernizarea instalatiilor de productie in sectorul de acvacultura.



Informatii concrete privind oportunitatea infintarii unei ferme piscicole ne ofera dr. ing. Radu Muscalu, specialist in acvacultura si managerul firmei Sterlet din Timisoara.

Idei de Afaceri: Dle Radu Muscalu, care este cea mai rentabila specie din acvacultura, potrivita chiar si unei ferme mici?

Radu Muscalu: As indrazni sa spun ca vaca de muls a acvaculturii este pastravul. Raportat la inputuri si valoarea investitiei initiale, pastravul aduce cel mai mare profit, mai ales in Romania, unde consumatorul prefera pestele proaspat, daca se poate sa il cumpere chiar din ferma in excursiile sale prin zonele montane sau colinare. Dar, pastravul are dezavantajul ca se preteaza a fi crescut usor numai cand natura il ajuta pe om, adica acolo unde apa este de buna calitate, suficienta si vine gravitational. Astfel, pastravul se adreseaza investitorului cu potential economic mai redus. Totusi, pastravul poate fi crescut si la campie chiar si in hale, in sisteme mai complicate cu recircularea apei. In acest caz investitia este destul de mare.
 
Pe locul doi probabil se situeaza somnul european, care inca este putin crescut in Romania, dar care in urmatorii ani va deveni foarte popular mai ales datorita posibilitatii de afumare. Personal, consider ca somnul va fi foarte apreciat sub forma afumata, depasind calitatea somonului afumat. Cresterea somnului european este destul de simpla chiar si in sisteme recirculante, investia intr-un sistem recirculant pentru somn fiind mult mai mica decat cea pentru pastrav. Astfel, cresterea acestei specii o consider oportuna pentru categoria investitorilor mijlocii.

Idei de Afaceri: Asadar, ce tipuri de sisteme de crestere recomandati pentru intreprinzatorii mici si mijlocii?

Radu Muscalu: Cum am mai spus, daca natura il ajuta pe intreprinzator, recomand sistemele flow-through, adica unde apa trece o singura data in sistem. Este specific pastravariilor din zone colinare sau de munte. Insa, pentru cei fara posibilitatea accesului la o astfel de apa, recomand pentru inceput un sistem recirculant simplu, cu cat mai putine automatizari, in care se lucreaza destul de mult manual. Astfel, fermierul isi formeaza aptitudini si cu timpul, singur va opta pentru modernizarea fermei sale.

Idei de Afaceri: Cam la ce suma se poate ridica o astfel de investitie?

Radu Muscalu: In cazul unei pastravarii mici in sistem traditional, unde exista suficienta apa ce are cadere gravitationala, investitia porneste de la cca 50.000 de euro. In cazul fermei in sistem recirculant, investitia minima este in jur de 100.000 de euro, valoare de la care se poate vorbi si de eficienta economica consistenta.

Idei de Afaceri: Stim ca se pot obtine fonduri pentru a demara sau dezvolta o ferma piscicola. Ce pasi trebuie sa faca intreprinzatorul pentru a-i obtine?

Radu Muscalu: In primul rand sa detina un teren potrivit acestei activitati. Apoi sa verifice daca isi poate permite cofinantarea de 40% si in al teilea rand sa contacteze un consultant expert in fonduri europene si simultan un tehnolog. Intre tehnolog si consultant trebuie sa existe o cooperare foarte buna.

Investitorul trebuie de asemenea, sa se inarmeze cu foarte multa rabdare si bineinteles cu o anumita suma de bani pentru plata consultantei initiale (proiect tehnologic, studiu de fezabilitate, studii topo si geo, analize de apa, plan de afaceri, etc). De multe ori trebuie verificat (printr-un plan de urbanism) daca este nevoie de PUZ sau chiar PUG. Mai mult, trebuie obtinute anumite avize (mediu, directia sanitar veterinara, directia de sanatate publica, etc).

Idei de Afaceri: Cum ii poate sustine Sterlet pe cei interesati de o afacere in acvacultura?

Radu Muscalu: Firma noastra are deja experienta in acest domeniu, avand mai multe proiecte aprobate prin POP. In primul rand putem realiza studii de prefezabilitate cu scopul stabilirii exacte a nivelului de investitie, a estimarii cheltuielilor si veniturilor din primii ani. Pe scurt, aceste studii de prefezabilitate aduc lumina pentru investitor pentru a-si face o imagine asupra dimensiunii afacerii. Apoi, partea cea mai importanta este realizarea de proiecte tehnologice care sunt parte componenta a studiilor de fezabilitate, pe baza lor obtinandu-se unele avize, se realizeaza planul de afaceri, etc.

In afara serviciilor de consultanta, firma Sterlet S.R.L. distribuie materiale biologice de populare, furaje si echipamente specifice acvaculturii.

Detalii: www.sterlet.ro
 



Tags: ferma piscicolaacvaculturapastravintreprinzatorinvestitiefonduriafacere

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Salvarea mediului inconjurator poate fi o afacere

de Florin Amariei
30 Sep 2019
Nu mai e nicio urma de indoiala ca traim intr-o perioada in care clima se schimba rapid. Putem, insa, sa incetinim aceasta schimbare si sa facem bani...

Cadouri de neuitat: baloane cu obiecte in interior. O afacere ingenioasa in 2018

de Idei de afaceri
18 Apr 2018
Un ursulet de plus nu este un cadou extraordinar. dar daca respectivul ursulet vine „impachetat” intr-un balon transparent, fara sa existe niciun...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]