Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10.000 de euro la hectar - Atat castiga cel mai mare cultivator de catina din Romania

61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Dupa 35 de ani de experienta in pomicultura, un cercetator roman din Arad a ajuns cel mai puternic producator de catina din Romania. Productia merge in Germania si profiturile sunt de 10.000 de euro la hectar, noteaza Agrointel.

Inca din timpul facultatii, cultura de catina i-a atras atentia lui Alexandru Vulpe, el fiind si studentul lui profesorului Victor Cireasa, cel care a promovat aceasta cultura in Romania.

“Am vazut toata catina din Romania. Am luat 3.000 de plante la analiza, din care au ramas 300. O mare parte dintre acestea n-au raspuns la tehnologie, iar in final, am ramas cu cinci soiuri”, noteaza Alexandru Vulpe pentru Agrointel. Agricultorul a obtinut brevete pentru soiuri si le-a inscris in Catalogul Oficial.

Acum patru ani, afaceristul a pus bazele primei ferme pilot profesionisti din Romania la Frumuseni, langa Arad. Acesta a devenit un centru de excelenta pentru cultivarea catinei, loc in care si-au gasit spatiu de cultura soiurile nobile.

La Frumuseni, omul de afaceri are la dispozitie 32 de hectare de teren agricol su paliere pentru ameliorare, pepiniera si productie de fructe. Aproximativ jumatate din suprafata de teren este alocata pentru cultivarea catinei iar productia ia drumul Germaniei.

Catina reprezinta o planta cu potential urias de productie, cifrele indicand chiar o situatie incredibila de 20 de tone la hectar. Totul se intampla in conditiile in care discutam despre un pret de vanzare de 1,7-1,9 euro la kilogram, noteaza Agrointel.

Ce investitii banesti sunt necesare pentru cultivarea catinei pe un hectar de teren. Conform declaratiilor lui Alexandru Vulpe, costul pentru infiintarea unui hectar de catina este de 2500-2700 de euro.

Cu toate acestea, pana la intrarea pe rod, lucru care are loc in anul al treilea, cheltuielile sunt de cca 6000 de euro. Pentru primul an de productie, in conditii optime de ingrijire, catina poate aduce productii de 12-15 tone la hectar si se poate ajunge la o cifra de 20 de tone la hectar in urmatorii ani, pentru ca productia maxima, in general, sa fie atinsa in anul al sapte-lea, mai informeaza Agrointel.

Catina reprezinta o planta rezistenta la vremea schimbatoare insa are nevoie de sistem de irigatie. Alexandru Vulpe noteaza ca din veniturile de cca 20.000 de euro o jumatate este reprezentata de cheltuieli si ca investitiile intr-un hectar de catina ajung la amortizare dupa 7-8 ani.

“Catina este cea mai profitabila cultura pomicola din zona temperata a Romaniei. Din pacate, in Romania nu exista un sector de procesare a fructelor si legumelor”, afirma Vulpe pentru Agrointel.

Mai mult, cercetatorul Alexandru Vulpe a inceput investitiile si in arbustii goji, fructele fiind cerute in Grecia.

sursa foto: www.sxc.hu





Tags: catinacultura de catinacatina romaniaafaceri catinacultivarea catinei

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

APIA da startul platilor ANT

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat fermierii ca platile pentru Ajutoarele National Tranzitorii vor intra in procedura de plata "numai dupa aprobarea bugetului"....citeste mai mult>>

MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii

Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului fermierului a fost pus in dezbatere publica de MADR....citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]