Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 sfaturi pentru o afacere profitabila cu legume

de Bogdan Guta 24 Nov. 2014 4924
5 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru a intra pe un fagas bun in aceasta activitate, care poate deveni o afacere foarte profitabila, e bine sa tineti cont de urmatoarele aspecte. Pentru inceput trebuie sa aveti un minimum de informatii tehnice despre cultivarea legumelor.

Lansarea in aceasta afacere “dupa ureche” prezinta un risc important. Legumicultura este o treaba pe cat de serioasa, pe atat de pretentioasa. In plus, pentru a realiza o productie comerciala rentabila nu trebuie sa va informati doar atat cat se informeaza un gospodar care cultiva legume doar pentru el. Dvs. aveti nevoie de informatii foarte amanuntita asupra urmatoarelor aspecte:

1. Sortimente
Sortimentele se refera la soiurile sau hibrizii care sunt buni pentru speciile care va intereseaza. in prezent, informatia despre sortimente e destul de incompleta si majoritatea celor care vand seminte (chiar in magazine) habar n-au ce vand. In mod normal, informatii mai complete despre aceasta problema ar trebui sa obtineti de la consultantii agricoli ai oficiilor judetene de consultanta agricola. Acestea ar trebui sa aiba, cel putin in zonele cu legumicultura dezvoltata, macar un specialist in horticultura.

Problema alegerii hibrizilor e vitala, deoarece costurile semintelor de calitate sunt extrem de mari. Doar daca doriti sa cultivati tomate pentru consum propriu sau varza pentru butoi, puteti folosi (cu rezultate discutabile in ceea ce priveste productia) samanta de la tarani, din piata. Deci aceasta e ultima solutie la care trebuie sa recurgeti. Daca insa vreti sa va asigurati o productie buna, puteti sa folositi soiuri. Cele cu polenizare libera sunt, in general, mai ieftine, o samanta costand cateva sute de lei.

Spre deosebire de toate acestea, hibrizii de calitate buna costa 4.000-5.000 lei/samanta. Preturile par, intr-adevar exorbitante, dar si rezultatele pot fi pe masura investitiei. Hibrizii, in comparatie cu orice soi de legume, au o productivitate mai mare, o uniformitate mai buna si rezistenta la boli.

Deci boli care ataca si distrug soiurile clasice nu cauzeaza prejudicii culturilor cu hibrizi. Aici trebuie completata lipsa de informatie a cultivatorului. El trebuie sa stie ca, daca achizitioneaza o samanta de hibrid cu 4.000-5.000 de lei, nu mai trebuie sa faca aceleasi tratamente pe care le fac altii pentru soiurile clasice. El economiseste indirect in felul acesta, iar productia e sigura si volumul ei justifica cheltuiala initiala.

Pentru a procura materiale de calitate e bine sa contactati, daca puteti, direct un dealer al unei firme care importa seminte si care are deja o retea in teritoriu. De asemenea, pentru unele specii (varza, ceapa, radacinoase, castraveti) exista seminte romanesti de buna calitate si nu e nevoie sa apelati la materiale din import. Acestea le puteti gasi in magazinele de specialitate sau puteti apela la statiunile de cercetari pentru legumicultura (care mai exista).

Avand in vedere ca investitia in cateva sute de fire de hibrizi este de ordinul milioanelor, trebuie sa stiti foarte bine ce cumparati. Pentru ca puteti, de exemplu, sa va pregatiti pentru o cultura timpurie si sa cumparati o samanta de foarte buna calitate, dar care apartine unui hibrid tardiv. Astfel cheltuiala pentru cultura timpurie e absolut inutila.

In concluzie, folosirea unui material biologic bine cunoscut si adecvat cu sistemul de cultura dorit asigura cel putin 50% din succesul in aceasta afacere.

2. Pesticide
Prin termenul acesta general de “pesticide” se inteleg trei grupe mari de produse: erbicide, insecticide si fungicide. Erbicidele sunt mai greu de aplicat pe suprafete mici, iar pentru solariu chiar nu e cazul. Insecticidele si fungicidele sunt insa produse absolut obligatorii pentru combaterea atacurilor insectelor daunatoare si, respectiv, pentru prevenirea si combaterea bolilor. Fungicidele, la randul lor, se pot imparti in doua grupe mari: de contact si sistemice.

Produsul de contact are efect atata timp cat este aplicat pe planta (cateva zile, in functie de produs). Produsele sistemice, care sunt cele mai bune, patrund in planta si asigura protejarea acesteia impotriva bolilor, pe care le pot combate timp de 10, 12 si chiar 14 zile.

Piata pesticidelor in Romania e acum foarte bogata si chiar exagerat de diversificata, rezultatul direct al concurentei intre firme. intr-un fel, acest lucru este bun. Dar cei care folosesc aceste substante trebuie sa stie foarte bine care sunt produsele care au eficacitate in zona respectiva si pentru bolile sau daunatorii speciilor cu care se confrunta. E indicat sa va consultati cu alti legumicultori din zona, sa apelati la specialisti si, nu in ultimul rand, sa cautati informatii de specialitate si sa cititi cu atentie prospectele produselor folosite.

3. Asigurarea apei si a ingrasamintelor
in general vorbind, la culturile timpurii terenul e bine sa fie profilat, adica sa fie modelat prin crearea unor straturi sau biloane (ridicarea pamantului de-a lungul randurilor de culturi). Apa introdusa pe rigolele formate se infiltreaza astfel in sistemul radicular al plantelor.
in cazul unor terenuri prea accidentate, puteti apela la irigarea prin aspersiune. Aceasta e o metoda comoda de a iriga terenul, insa e costisitoare. E nevoie de o presiune mare, deci trebuie sa aveti o sursa de energie si un echipament destul de scump.

in ultimul timp, a ajuns si la noi sistemul de irigare prin picurare care asigura o folosire economica a apei. Prin acest sistem, udarea se face numai local, practic la radacina fiecarei plante, printr-un furtun special perforat la anumite distante. Acest sistem este deosebit de util mai ales in cazul unor culturi cu talie inalta si cu densitate ceva mai mica.

Irigarea prin picurare asigura si posibilitatea aplicarii unor ingrasaminte cu grad ridicat de solubilitate concomitent cu udarile. Ea este o metoda de aplicare a udarilor simple sau fertilizante exceptionale. Echipamentul folosit la noi in tara e destul de scump, dar cei care-l folosesc sunt incantati de comoditatea si eficacitatea cu care se lucreaza.

In privinta ingrasamintelor, in legumicultura cel mai indicat e sa se foloseasca ingrasaminte organice (gunoi de grajd, mranita, turba etc.), pentru ca amplasamentele in legumicultura sunt fixe. Din acest motiv, o fertilizare unilaterala cu ingrasaminte chimice rezolva pe termen scurt problema.

Fertilizarea organica determina o mai buna aerare a solului, creste capacitatea de retinere a apei si, in multe cazuri, constituie un mijloc de ameliorare a structurii solului. in acelasi timp, prin fertilizarea organica se realizeaza si un important aport de elemente minerale.



Tags: afacereafaceriafacere profitabila

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

Combaterea bolilor fungice in pomicultura: rolul crucial al fungicidelor

de Idei de afaceri
20 Mar 2024
In lumea pomiculturii, bolile fungice reprezinta o provocare semnificativa, afectand grav productia si calitatea fructelor. Combaterea acestor boli...

Stocarea si transportul laptelui in conditii de siguranta alimentara

de Idei de afaceri
14 Mar 2024
Industria laptelui este un sector vital in domeniul agroalimentar, jucand un rol crucial in alimentatia umana. Laptele este un aliment complex si...

Sfaturi pentru organizarea gradinii la trecerea dintre anotimpuri

de Idei de afaceri
06 Feb 2024
Esti pe punctul de a incepe o calatorie fascinanta prin tainele gradinii tale, acolo unde fiecare trecere dintre anotimpuri este un spectacol de...

FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei

de Bianca Tila
27 Sep 2023
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]