Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
5 IDEI DE AFACERI CONEXE PENTRU ANTREPRENORII DIN AGRICULTURA
O moara de faina integrala, o brutarie de paine pe vatra, o fabrica de brichete din paie, o ferma de porci. Toate aceste afaceri au in comun o singura cultura centrala, fie ca e vorba despre boabe, paie sau furaje.
În epoca tehnologiei, sa fii agricultor nu mai inseamna doar sa duci la bun sfarsit cu precizie de ceasornic muncile de primavara si pe cele de toamna si sa stai mereu cu teama ca o furtuna, gerul sau daunatorii iti vor distruge culturile. Antreprenorii de astazi cauta oportunitati si dincolo de terenurile agricole, iar cele mai bune idei sunt cele care le permit un nivel cat mai ridicat de auto-suficienta.
Cresterea prepelitelor japoneze
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Un agricultor care cultiva grau pe cateva sute de hectare poate investi intr-o moara de faina, dar si intr-o brutarie sau intr-o ferma de porci. Mai intai trebuie sa stie insa ce soiuri de grau sunt potrivite pentru a face agricultura de performanta in conditiile climatice din Romania, cum scapa de daunatori sau cum se erbicideaza in conditii optime - cu alte cuvinte, totul despre cultura graului.
Aceste cunostinte nu garanteaza succesul in agricultura, dar ofera sanse mult mai mari pentru o productie performanta, la finalul anului. Pasul urmator pentru orice antreprenor din agricultura este sa-si aleaga urmatoarea afacere in care va investi, in functie de preferinte, dar si de bugetul pe care il are la dispozitie.
1. MOARA DE CEREALE PENTRU FAINA INTEGRALA
Costurile pentru o moara de cereale variaza in functie de calitate, capacitate si de scopul achizitiei. Una gospodareasca, suficienta pentru nevoile unei familii, costa de la cateva sute de lei in sus, in timp ce o linie de morarit industriala poate ajunge la jumatate de milion de lei.
O optiune ideala pentru un producator agricol care vrea sa se extinda pe piata eco este, insa, moara de cereale cu pietre. Spre deosebire de alte sisteme de macinat, acest tip de moara foloseste pietre speciale pentru a faramita boabele de grau sau de secara, fara a le supune unor temperaturi ridicate. Acesta este unul dintre principiile care stau la baza fainii integrale.
In ceea ce priveste capacitatea de productie, morile de cereale cu pietre aflate la vanzare in Romania pot macina de la 15 pana la 900 de kilograme de cereale pe ora, in functie de model. Preturile incep de la 2.500 de euro si pot ajunge pana la 10.000 de euro. Printre marcile de top care produc mori de cereale cu pietre sunt Tirol, SAMAP sau United Milling Systems.
Faina integrala, fie ca este de grau sau de secara, se gaseste in magazine la un pret dublu fata de faina alba si este la mare cautare datorita calitatilor sale medicale. E indicata in meniul celor care sufera de diabet, previne obezitatea si este ideala pentru persoanele care isi doresc o alimentatie echilibrata.
2. INVESTITIA INTR-O BRUTARIE
Productia proprie de faina integrala poate fi comercializata catre fabricile de panificatie, in magazine de desfacere cu profil eco, in marile lanturi de retail sau direct catre consumatori, printr-o platforma online. O idee buna de afacere este, insa, investitia intr-o brutarie proprie, care sa te ajute sa scoti produsele direct pe piata, fara intermediari.
Principalele cheltuieli sunt cu echipamentele: nu e suficient sa cumperi un cuptor de panificatie (al carui pret poate pleca de la 2.000 de euro), ai nevoie si de un malaxor, de un dospitor, de masini de modelat coca sau de feliat, fara sa mai vorbim de spatiul amenajat pentru productie si chiar de o autoutilitara pentru a transporta painea.
Costurile medii pentru instalarea unei linii de productie de 750 de paini pe zi sunt intre 20.000 si 25.000 de euro. Vestea buna este ca principala materie prima, faina, nu te va costa nimic daca provine din productia proprie de cereale, macinata la propria moara de faina.
3. FABRICA DE BRICHETE SI PELETI
O fabrica de peleti si brichete din paie are rolul de a transforma paiele rezultate in urma recoltei de cereale intr-un produs profitabil si ecologic, iar materia prima are costuri de productie aproape inexistente.
O linie completa de brichetare a paielor costa intre 20.000 si 30.000 de euro, in functie de producator. Pe langa paiele din cereale, linia de productie functioneaza si cu alte resturi de materie vegetala - frunze, vrejuri, fan sau panusi de porumb. Productia variaza, in functie de densitatea materiei prime folosite, intre 150 si 250 de kilograme de brichete pe ora.
Combustibilii de acest tip au cautare mare si pe piata: brichetele si peletii pot fi comercializati catre consumatorii casnici, pentru incalzirea locuintelor, sau catre alti intreprinzatori care detin instalatii mari de ardere, cum ar fi cuptoare de paine pe vatra.
Calitatea de ardere este mult superioara, pentru ca brichetele si peletii au o capacitate calorica mai ridicata fata de lemnul neprocesat si nici nu polueaza asa cum ar face folosirea altor combustibili, cum ar fi motorina sau gazul.
4. INVESTITIA INTR-O PRESA DE ULEI
O investitie potrivita pentru agricultorii care, pe langa grau, detin si culturi de floarea-soarelui sau de porumb, este investitia intr-o presa de ulei la rece. Pe piata din Romania, cererea pentru uleiurile bio este tot mai mare, iar o presa de ulei, chiar si una care nu are o capacitate industriala de productie, poate aduce un profit mai mare decat comercializarea productiei catre intermediari sau catre marile fabrici.
Presa de ulei va aduce venituri si agricultorilor care folosesc principiul rotatiei culturilor, pentru ca modelele existente pe piata nu extrag uleiul doar din floarea soarelui sau din porumb, ci si din semintele de leguminoase. Uleiul de dovleac, de exemplu, costa de la 70 de lei litrul, cantitate pentru care sunt necesare aproape 6 kilograme de seminte.
In cazul semintelor de floarea-soarelui sau de rapita, productia de la un hectar este suficienta pentru a obtine in jur de 200-300 de litri de ulei.
O presa de ulei de capacitate medie, cu o productie de 30-40 de litri de ulei brut pe ora, costa de la 5.000 de euro in sus, in functie de marca. Pe langa aceasta investitie, mai ai nevoie de recipiente si de o masina de imbuteliere. Una creata special pentru sticle de plastic pentru ulei costa intre 2.500 si 3.000 de lei.
5. FERMA DE PORCI
Pentru un agricultor care isi petrece aproape tot timpul pe camp, printre culturi, o ferma de porci poate fi o investitie la prima vedere nepotrivita. Insa o analiza mai atenta arata ca si in domeniul zootehnic exista un potential ridicat, mai ales cand realizezi ca recolta de cereale acopera si nevoile cu hrana ale animalelor din ferma.
Investitia intr-o ferma de porci este mult mai mica decat in celelalte idei de afaceri de mai sus. De fapt, principalele costuri nu sunt cele cu animalele, ci costurile cu amenajarea propriu-zisa a adaposturilor pentru porci. Ca sa poti cere un pret bun pentru ei, trebuie sa-i cresti in conditii optime: sa aiba suficient spatiu, sa-ti fie usor sa faci curatenie si sa fie cat mai feriti de boli.
Un purcel de sase saptamani costa, in acest moment, intre 200 si 350 de lei, dar trebuie sa-i cumperi de la producatori autorizati si sa te indrepti catre rasele de porci care sunt cele mai potrivite pentru ceea ce-ti doresti sa comercializezi.
Rasa Pietrain - la 7 luni, ating 80-90 de kilograme si dau un randament de 80%, potrivit inginerilor zootehnisti citati de agrointel.ro. O scroafa fata, in medie, 8-9 purcei.
Rasa Landrace este potrivita pentru crescatorii care se axeaza pe productia de carne - pana la varsta de 8 luni ajunge la 110-130 de kilograme.
Rasa Duroc este si ea printre cele mai prolifice atunci cand vine vorba de carne - un mascul atinge in jur de 250 de kilograme la maturitate, iar procentul de muschi este de peste 80% din carcasa.
In concluzie, un agricultor care detine cateva zeci sau sute de hectare cultivate cu grau poate sa construiasca in jurul acestei afaceri alte cateva, care ii vor spori profitul anual, mai ales pentru simplul fapt ca sunt interconectate. Cheia este, insa, folosirea unor soiuri de grau rezistente la intemperii si protejarea culturilor cu solutii eficiente de combatere a daunatorilor, altfel productia slaba va afecta si celelalte afaceri.
Vestile sunt, insa, tot mai bune pentru agricultori: in ultimii doi ani, culturile de grau au fost printre cele mai rentabile in Romania. Potrivit specialistilor citati de news.ro, recolta medie la hectar a depasit toate recordurile anterioare si in 2016, si in 2017.
Sursa: Shutterstock.com
Noutati si recomandari in agricultura
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Articole conexe
Afacere cu gaini Brahma - se cresc extrem de usor si dau o productie extraordinara de carne!
de Nita AlinaUn fermier din Braila a obtinut o productie record de sfecla de zahar: 100 de tone la hectar!
de Alina ConstantinescuAfaceri in zootehnie: Bani de la UE pentru reducerea productiei de lapte
Afaceri cu capsuni - Plantarea de vara, momentul cel mai bun din punctul de vedere al productiei
de Cosmin EnescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit