Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 pasi catre succes. Cum sa incepi o afacere cu pomi si arbusti fructiferi

de Nita Alina 15 Mar. 2017 6844
3.65 din 10 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Stim cu totii ca procesul de accesare a fondurilor este mult ingreunat de birocratie si uneori rabdarea ne este pusa la incercare. Nu este suficient sa ai o idee buna, trebuie sa vezi daca acea idee se pliaza pe o directie pe care fondurile UE incearca sa o dezvolte, sa ai o strategie clara pentru urmatorii ani si un plan de afaceri bine pus la punct, sa stabilesti directiile proprii de dezvoltare. Procesul poate dura cateva luni, dar partea buna este ca intotdeauna vei primi un raspuns, fie el pozitiv sau negativ.

Cu toate acestea, exista oameni care au pornit de jos si au muncit mult pentru a obtine rezultate. Da, exista persoane care si-au dezvoltat afaceri finantate de UE cu multa rabdare si determinare. Un exemplu in acest sens este Ungurenus Mihai din comuna Corbi, judetul Arges, care a a dorit sa isi dezvolte o ferma pomicola, cu perspectiva cresterii capacitatii de productie si a intrarii pe noi piete de desfacere.

Publicatia „Antreprenoriat pentru tinerii din mediul rural” prezinta povestea afacerii si cum a reusit antreprenorul sa acceseze fonduri europene. De la conceptie pana la finalizarea proiectului, Ungurenus Mihail s-a consultat cu specialisti in domeniu.

Noi va aratam cum Ungurenus Mihail si-a dezvoltat cu succes afacerea pentru ca ne dorim sa reusiti si dumneavoastra.

Etapele dezvoltarii afacerii sunt:

1. Accesarea fondurilor europene pentru infiintarea unei plantatii pomicole de mar, afin si zmeur.

Tanarul a accesat Masura 121 – „Modernizarea exploatatiei agricole" din cadrul PNDR, iar proiectul a vizat infiintarea unui plantatii de pomi si arbusti fructiferi, precum si dotarea cu echipamente si utilaje agricole specifice productiei de fructe proaspete.

Ferma a fost infiintata in anul 2009, cand Ungurenus Mihail a achizitionat si arendat mai multe suprafete de teren agricol.

2. Asocierea cu mai multi producatori agricoli

Alegeti, daca aveti ocazia, sa faceti parte dintr-o asociatie. Beneficiile sunt enorme: sprijin mai mult in lupta cu autoritatile si incheierea unor contracte mai profitabile cu marii retaileri!

In acelasi an, alaturi de alti patru fermieri, Ungurenus Mihail a devenit membru fondator al asociatiei Horticola Corbi 2009, in scopul organizarii unei activitati de valorificare in comun a productiei realizate. Aceasta initiativa comuna a vizat dezvoltarea in perspectiva a asociatiei, pe baza oportunitatilor oferite de PNDR pentru formele asociative ale producatorilor agricoli.

3. Infiintare PFA

Antrepreorul a depus proiectul ca Persoana Fizica (PF), angajandu-se ca la momentul obtinerii finantarii sa se inregistreze ca Persoana Fizica Autorizata (PFA). Dupa parcurgerea etapelor de evaluare si selectie, acesta a incheiat un contract de finantare cu AFIR. Contributia financiara a investitorului a fost asigurata prin utilizarea resurselor proprii.

4. Cultivarea pomilor si arbustilor fructiferi

Plantatia  pomicola de mar, afin si zmeur, in sistem de productie superintensiv are o suprafata de 4,49 ha si a fost prevazuta cu instalatie de fertirigare, sisteme de sustinere si protectie antigrindina. Au fost plantate soiuri noi, valoroase, destinate consumului in stare proaspata, cu potential mare de vanzare pe piata interna si externa.

Comuna Corbi, locatia unde a fost infiintata plantatia, este amplasata intr-o zona cu potential mare in productia de fructe, marul fiind  cel mai cultivat. Este bine cunoscuta traditia cultivarii marului in zonele sub-carpatice, in judetele Prahova, Valcea, Arges, Gorj si Dambovita.

5. Vanzarea productiei

Piata de desfacere a productiei a constituit preocuparea esentiala a tanarului antreprenor. Produsele existente pe piata sunt importate, iar antreprenorul a identificat o nisa de piata cu potential economic major.

Spre deosebire de merele existente pe piata, cele  produse in plantatia lui Ungurenus Mihail au avantajul unor culturi  noi, cu rezistenta genetica la boli, altoite pe portaltoi, in sistem de productie superintensiv. Acest tip de productie conduce la obtinerea unor  productii maxime si la o calitate ridicata a fructelor.

Prin realizarea investitiei, a relansat productia de fructe proaspete in zona de nord a judetului Arges, aplicand tehnologii de productie moderne. A folosit soiuri  cu rezistenta genetica la boli si a aplicat o tehnologie de tip integrat, ceea ce a permis reducerea consumului de pesticide si, implicit, a obtinut fructe autohtone sanatoase si de calitate superioara.

„Proiectul meu este unul de succes. Pomicultura poate asigura un venit sigur tinerilor fermieri pentru multi ani. Investitia realizata intr-o plantatie de mar, in sistem de productie  superintensiv, completata cu o plantatie moderna de zmeur, afin si mur este o afacere profitabila”, a declarat tanarul antreprenor.


Sursa: MADR, Publicatia tematica nr. 6, Antreprenoriat pentru tinerii din mediul rural, 2014


Tags: arbusti fructiferipomiculturaafacere in agriculturalivada de pomi fructiferifonduri europene

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.65 din 5 - 10 voturi.

Articole conexe

Combaterea bolilor fungice in pomicultura: rolul crucial al fungicidelor

de Idei de afaceri
20 Mar 2024
In lumea pomiculturii, bolile fungice reprezinta o provocare semnificativa, afectand grav productia si calitatea fructelor. Combaterea acestor boli...

7 Idei de afaceri non-agricole la tara incepute cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
22 Ian 2019
Mediul rural poate fi locul ideal de inceput o afacere. Sunt o serie de afaceri non-agricole pe care le poti incepe la tara si datorita ajutorului pe...

Anunt AFIR: fondurile europene pentru pomicultura au fost epuizate

de Alina Constantinescu
02 Mai 2018
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta ca fondurile disponibile prin submasura (sM) 4.1a "Investitii in exploatatii pomicole"...

Afaceri in pomicultura: antreprenorii au solicitat fonduri europene de 268 milioane de euro

de Idei de afaceri
29 Nov 2017
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a primit pana in prezent 596 de cereri de finantare a proiectelor de investitii in exploatatii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]