Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 idei de afaceri agricole excelente

de Florin Amariei 03 Feb. 2020 10998
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Anul 2020 a fost bun pentru agricultura romaneasca si de aceea orice persoana care planuieste sa inceapa o afacere in agricultura ar trebui sa-si puna planul in aplicare incepand cu noul an.

 Iata 7 idei de afaceri agricole profitabile, pe care le poti incepe in 2020:
 
 
1. Cultura de lavanda
Lavanda este o planta Mediteraneana, care are forma unui arbust de talie mica. Datorita proprietatilor sale benefice si utilizarii intensive in domenii terapeutice, gastronomice sau cosmetice, siropul de lavanda este extrem de cautat si poarta numele de ,,aurul mov’’. Un iesean a reusit sa porneasca o afacere profitabila cu lavanda, cu o investitie initiala de doar 1.500 lei. „Totul a inceput in Franta, am locuit acolo 12 ani, iar printre vacantele mele am ajuns si in zona Provance, recunoscuta pentru culturile de lavanda. Am ajuns si la Muzeul Lavandei si acolo am vazut practic cum francezii cultiva si pun pret pe lavanda utilizand-o in domeniul gastronomic, terapeutic, precum si in cosmetica. Asa a aparut ideea de a infiinta o asemenea cultura cand mai voi intoarce in Romania. Am cumparat primii butasi de la un producator din Cluj, am mai cumparat o parte din butasi si din Franta. Am inceput sa testez 12 varietati pentru a vedea care rezista cel mai bine zonei noastre. Acum suntem in al treilea an de cultura”, a declarat Cristian Ionita.
 
In prezent, tanarul iesean are cultivata cu lavanda o suprafata de 1.500 mp, intentionand sa o mareasca in acest an cu circa 3.000 mp.
 
"Ne dorim sa ne extindem, deoarece exista cerere. Am testat mai multe varietati si am ales cam 3 soiuri cu care vrem sa mergem mai departe: Lavandin Grosso, Angustifolia Bluescent, Angustifolia Mailette. Am facut numeroase teste la distilare, am amestecat varietatile intre ele pentru a obtine o calitate a uleiului mult mai mare”, a povestit cultivatorul.
 
Unul dintre cele mai apreciate produse realiate de Cristian Ionita este siropul de lavanda, care are la baza o reteta frantuzeasca.
 
"Am dorit sa oferim oamenilor ceva special, am plecat astfel de la o retata frantuzeasca de sirop de lavanda si am mai adus si eu o serie de imbunatatiri, astfel incat sa dezvolt propria retate. Siropul de lavanda este natural, fara zahar si fara compusi chimici. Se poate folosi in cocktail-uri, checuri, salate de fructe, prajituri, are totodata si un rol terapeutic. De asemenea, mai avem si apa de lavanda, sare de Himalaya amestecata cu ulei si floare de lavanda. Avem mai multe idei pentru produse, inclusiv sa realizam miere cu lavanda. Sa lasam de exemplu mierea la macerat cu floare de lavanda si ulei timp de 2 saptamani, sa o extragem apoi si sa avem acea aroma deosebita de lavanda”, a mai spus Cristian Ionita.
 
Din punct de vedere al tehnologiei de plantare cultivatorul precizeaza ca foarte importanta este aratura, pregatirea terenului inaintea plantarii.
 
"Trebuie facuta o aratura foarte buna, eu am dat cu ingrasamant natural. Am plantat initial 1.000 de butasi, rata de prindere a fost 80%, in primul an de plantare e necesara udarea, apoi radacina se dezvolta pana la 1,20 m. Planta in sine nu necesita o cantitate mare de apa in cel de-al doilea, treilea an, excesul de apa dauneaza plantei. Noi am infiintat o suprafata de 1.000 mp si am pus circa 1.500 de butasi, investitia initiala fiind 1.500 lei. In primul an de recolta au inflorit la circa 20%, ne-am scos investitia din primul an, am vandut doar buchete. Nu am vrut sa plecam cu o suprafata mare, am vrut intai sa testam piata”, povesteste cultivatorul.
 
2. Livada de pomi fructiferi
Datorita fondurilor oferite de Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), infiintarea unei livezi de pomi fructiferi se poate dovedi o idee profitabila si care necesita o investitie minima. In momentul de fata, cererea de fructe autohtone este foarte mare si de aceea, aceasta afacere se poate dovedi extrem de profitabila si sigura. Gasiti mai multe detalii despre infiintarea unei livezi de pomi fructiferi, AICI.
 
3. Cultura de migdali
O cultura de migdali de poate aduce un profit relativ rapid, planta incepand sa dea primele fructe la 3 ani de la plantare. De asemenea, planta este una rezistenta, iar mugurii degera abia la -25 grade Celsius. In general, o cultura de migdali poate produce in medie intre 1.000 si 3.000 kg pe hectar. Un ghid complet despre inceperea unei culturi de migdali gasiti AICI.

afaceri agricole
 
4. Plantatie de zmeura
Datorita multiplelor sale beneficii si al gustului sau unic, zmeura este extrem de cautata atat pe pietele interne cat si internationale. O plantatie de un hectar, poate produce aproximativ 3 tone de zmeura, fruct care se vinde de obicei cu pana la 15 lei pe kilogram. Iata cum sa reusesti sa-ti infiintezi propria plantatie de zmeura.
 
5. Cultura de aluni
In Romania, culturile organizate de aluni nu sunt atat de comune iar acest arbust creste de obicei in mod spontan. Totusi, in prezent, exista o cerere extrem de mare de alune la nivel international. Faptul ca in Romania nu exista foarte multi cultivatori de alun poate reprezenta o oportunitate pentru oricine doreste sa inceapa o afacere in acest domeniu. Un ghid complet despre dezvoltarea unei culturi de aluni gasiti AICI.
 
6. Sera de rosii ecologice
Legumele bio sunt la mare cautare in Romania, iar dezvoltarea unei sere de acest tip se poate dovedi foarte profitabila. Inceperea unei astfel de afaceri se poate dovedi oarecum costisitoare, in conditiile in care de la samanta si pana la ultimele tratamente este necesara o certificare ecologica. Totusi, pentru infiintarea unei sere de rosii bio, finantarea se poate obtine relativ usor iar cultura va incepe sa dea roade rapid. Iata cum poti sa iti creezi o sera profitabila de rosii bio.
 
7. Cultura de galbenele
Cultivarea acestei plante medicinale este recomandata in special celor care nu dispun de suprafete prea mari de teren. Si in cazul acestei plante, cererea este extrem de ridicata, atat in tara noastra cat si in strainatate. Galbenelele nu sunt pretentioase la clima, tipul solului sau gradul de umiditate din zona in care sunt cultivate, insa cele mai mari productii se obtin pe solurile fertile si cu umiditate suficienta. Gasiti AICI mai multe detalii despre infiintarea unei culturi de galbenele.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: afaceri agricoleidei de afaceri la taraidei de afaceri agricultura

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>

APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata

Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>

Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme

Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>

Articole conexe

Afaceri agricole de succes. Cultura de sofran

de Idei de afaceri
27 Aug 2024
Sofranul este o investitie pe termen lung. Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in...

Afaceri agricole profitabile. Cresterea prepelitelor japoneze

de Idei de afaceri
08 Iul 2022
Oul de prepelita inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine si este recunoscut pentru efectele sale benefice in rezolvarea unor probleme grave...

5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania

de Ideideafaceri.ro
01 Apr 2020
Daca nu te-ai decis inca ce sa faci cu acea bucatica de teren pe care o ai disponibila sau pe care ai pus ochii pentru achizitie, noi iti propunem 5...

Cele mai bune 5 idei de afaceri la tara

de Florin Amariei
17 Iun 2020
Nu o spunem noi, ci statisticile. Acestea sunt cele mai bune 5 idei de afaceri la tara pentru antreprenorii care vor propria lor firma de succes!...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]