Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri 16 Dec. 2022 1265
Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor poate fi posibila daca conditiile de mai jos sunt respectate.

Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” se incadreaza, conform prevederilor art.19 din regulamentul nr. (CE) 1.305/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in masura 06 „dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor” si contribuie la domeniul de interventie DI 2A „Imbunatatirea performantei economice a tuturor exploatatiilor agricole si facilitarea restructurarii si modernizarii exploatatiilor, in special in vederea cresterii participarii pe piata si a orientarii spre piata, precum si a diversificarii activitatilor agricole”.

Profita de reducerile de pana la 80% de sarbatori! Descopera in ce idei de afaceri poti investi...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” are ca scop:
 
- imbunatatirea managementului exploatatiei agricole de mici dimensiuni;
 
- cresterea orientarii catre piata si a veniturilor exploatatiilor agricole de mici dimensiuni.
 
Sprijinul va fi acordat sub forma de suma forfetara pentru implementarea obiectivelor prevazute in planul de afaceri. 
 
Procentele de contributie publica sunt:
 
– pentru toate regiunile (fara regiunea Bucuresti-Ilfov): 
 
– 15% – contributia Guvernului romaniei;
 
– 85% – contributia uniunii europene.
 
– pentru regiunea Bucuresti-Ilfov: 
 
– 25% – contributia Guvernului romaniei;
 
– 75% – contributia uniunii europene.
 
Conform prevederilor PNdr 2014-2020, proiectele care vizeaza investitii in uat-urile din zona montana vor beneficia de alocare distincta, care va fi precizata in anuntul de lansare a apelului de proiecte pentru sesiunea respectiva. Incadrarea exploatatiei intr-un uat din zona montana trebuie sa corespunda cu inregistrarea in APIA (localitatile marcate cu abrevierea ANC-ZM.)
 

Beneficiari si conditii

 
Cine poate beneficia de fondurile nerambursabile?
 
In cazul dezvoltarii fermelor mici, principiul finantarii nerambursabile este transformarea structurala si deschiderea spre piata a fermelor mici cu potential de a deveni intreprinderi agricole viabile, precum si de a creste capacitatea de a identifica noi oportunitati de valorificare a productiei acestora.
 
Solicitantii (reprezentantii legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii obligatorii:
 
- sa fie fermieri care au drept de proprietate si/sau drept de folosinta pentru o exploatatie agricola care intra in categoria de ferma mica cu exceptia persoanelor fizice neautorizate;
 
- sa fie persoane juridice romane;
 
- sa actioneze in nume propriu;
 
- sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de Finantare;
 
- sa aiba invatamantul minim de 8 ani (clase);
 
- sa se incadreze intr-una din formele de organizare de mai jos la data depunerii Cererii de Finantare, indiferent de data infiintarii formei respective de organizare:
 
- persoana fizica inregistrata si autorizata in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare: ca persoana fizica autorizata; ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale; ca intreprindere familiala; societate cu raspundere limitata cu asociat unic/majoritar (majoritate absoluta 50%+1) infiintata in baza legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare reprezentata prin:asociat unic care are si calitatea de administrator al societatii;  asociat majoritar (majoritate absoluta 50%+1) care are si calitatea de administrator al societatii.
 
In cazul persoanei juridice cu actionariat multiplu, asociatul majoritar trebuie sa exercite controlul efectiv pe intreaga durata de valabilitate a deciziei de Finantare.
 
Solicitantul nu poate fi actionar intr-o alta microintreprindere/intreprindere mica agricola care acceseaza/a accesat subasura 6.3. Pentru evitarea crearii de conditii artificiale, verificarea se face atat pentru solicitant/beneficiar, cat si pentru cedenti. 
 
Nu este admisa faramitarea exploatatiilor agricole, in scopul crearii in mod artificial de conditii necesare pentru a beneficia de sprijin. Se vor verifica, incepand cu momentul inregistrarii solicitantului, istoricul si continuitatea activitatii microintreprinderii/intreprinderii mici pentru a se evita faramitarea exploatatiilor, in vederea accesarii fondurilor Feadr, prin prezentarea de catre acesta a documentelor solicitate de AFIR.
 
In cadrul unei familii, doar unul dintre membri poate beneficia de sprijin, indiferent de forma de organizare a membrilor familiei, aferenta accesarii submasurii 6.3 (PFA, II, IF, SRL).
 
Contractele care confera dreptul de folosinta asupra terenurilor agricole trebuie sa fie incheiate in numele solicitantului si sa fie valabile la momentul depunerii Cererii de Finantare.

Contractele care confera dreptul de folosinta asupra cladirilor trebuie incheiate pentru o perioada de cel putin 10 ani incepand cu anul depunerii Cererii de Finantare, iar in cazul infiintarii si/sau reconversiei plantatiilor pomicole, precum si infiintarii plantatiilor viticole, pentru o perioada de minimum 15 ani incepand cu anul depunerii Cererii de Finantare (exceptie: pepinierele, culturile de capsun, zmeur, mur, coacaz si agris, unde perioada minima este de 10 ani).

Profita de reducerile de pana la 80% de sarbatori! Descopera in ce idei de afaceri poti investi...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
In cazul exploatatiilor care detin animale, acestea vor fi in proprietatea persoanei autorizate/ societatii. Pe perioada de implementare si monitorizare a proiectului, solicitantul trebuie sa mentina cel putin incadrarea in dimensiunea SO a exploatatiei agricole, fara a reduce dimensiunea SO sub limita care defineste marimea exploatatiei pentru care proiectul este selectat si aprobat.
 
Beneficiarii acestei submasuri au obligatia: 
 
- de a mentine cel putin dimensiunea economica (SO) pentru care s-a acordat sprijinul, pentru perioada de derulare (implementare si monitorizare) a proiectului, respectiv de maximum 6 ani;

- de a nu reduce suprafata exploatatiei din anul 03 si din anul-tinta. 
 
Urmatoarele categorii de solicitanti/beneficiari pot depune proiecte aferente masurilor/ submasurilor de investitii derulate prin PNDR 2014-2020, cu respectarea urmatoarei conditii: solicitantii/beneficiarii, dupa caz, inregistrati in registrul debitorilor AFIR, atat pentru Programul SAPARD, cat si pentru FEADR, care achita integral datoria fata de AFIR, inclusiv dobanzile si majorarile de intarziere pana la semnarea Contractelor/deciziilor de Finantare.
 
Beneficiarii care au obtinut sprijin nerambursabil prin intermediul urmatoarelor masuri/submasuri sunt restrictionati de la finantare:
 
- Masurilor 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” si/sau 411-112 din PNDR 2007-2013;
 
- Masurilor 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta” si/sau 411-141 care nu si-au finalizat deciziile de Finantare din PNDR 2007-2013 (decizia de Finantare se considera finalizata dupa acordarea ultimei transe de plata);
 
- Submasurilor 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si/sau 19.2 din PNDR 2014-2020;
 
- Submasurilor 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, si/sau 19.2 din PNDR 2014-2020.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacere agricolasofranafacere cu sogranaccesare fonduri europenefonduri europene nerambursabile

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare

Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Articole conexe

Afacere agricola cu rata de profit ridicata

de Idei de afaceri
12 Nov 2024
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce...

Afaceri agricole de succes. Cultura de sofran

de Idei de afaceri
27 Aug 2024
Sofranul este o investitie pe termen lung. Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in...

Cultura de sofran: Investitia necesara pentru a demara o afacere

de Idei de afaceri
12 Mar 2024
Afacerile cu sofran nu sunt extrem de intalnite in Romania, in ciuda faptului ca sunt extrem de profitabile, sustenabile si pot fi demarate pe...

Idee de afacere agricola - Plantatie cu aluni

de Camelia Diaconu
27 Feb 2020
In prezent, o plantatie cu aluni reprezinta una dintre afacerile rentabile din mediul agricol din tara noastra, datorita investitiei minime care se...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]