Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea

de Idei de afaceri 11 Nov. 2024 14644
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitatii si eficientei de care da dovada. Folosit in diverse tratamente, dar si pentru consum, culturile de ricin iau amploare tot mai mult, afacerile devenind unele dintre cele mai profitabile. Iata ce presupune deschiderea unei afaceri care sa aiba in plin plan cultura de ricin.

Ricinus communis, asa cum este cunoscut in lumea stiintifica, este o planta minune prin multiplele utilizari ale uleiului care se obtine din semintele lui, dar si datorita potentialului economic pe care il are. 

Pentru cei care se gandesc sa inceapa o afacere cu ricin, este important de stiu ca cercetatorii romani de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Teleorman au brevetat patru soiuri romanesti cu randamente foarte bune pentru conditiile de la noi din tara: soiul Cristian, Teleorman, Rivlas si Dragon. 

Ricinul este cultivat ca o planta anuala, care are o perioada de vegetatie cuprinsa intre 120 si 200 de zile si care poate atinge inaltimea de aproximativ 12 m. Fructul are forma unei capsule cu o suprafata neteda sau plina de tepi si contine in medie trei seminte mari, oval alungite si turtite. Ca sa infiintezi o afacere ce se bazeaza numai pe cultura de ricin ai nevoie de: 
 
- Teren – aproximativ un hectar, planta nu este pretentioasa si poate creste in aproape orice conditii; 
- Pregatirea terenului care presupune curatarea acestuia, arat si discuit; 
- Seminte. Pentru un hectar se folosesc aproximativ 35 de kg de seminte. Pretul unui kilogram de cumparat poate ajunge la 100 de lei. 

Dupa perioada de vegetatie, la inceputul toamnei se pot obtine peste 1500 de kg de seminte. Ricinul poate fi vandut si in cantitati  mici, pret pe kilogram, care poate ajunge si la 100 de lei, dar si bob cu bob, in cantitati mai mari la un pret mai mic, dar care acopera fara nicio problema cheltuielile investite. Venitul obtinut pentru intregul hectar poate ajunge la o valoare de aproximativ 35.000 de euro. 

Cultivarea ricinului 

seminte de ricin

Este una dintre cele mai pretentioase specii fata de sol, avand nevoie de multe substante nutritive. Se dezvolta bine pe cernoziomuri nisipo-argiloase, permeabile. Sunt contraindicate atat solurile prea usoare, nisipoase, cat mai ales cele grele, cu apa stagnanta, reci, ca si saraturile. 

Calendaristic, in epoca optima, ricinul se seamana in ultima decada a lunii aprilie si prima decada din luna mai. Distanta intre randuri, obligatorie in cazul mecanizarii integrale a culturii, este de 80 cm, semanandu-se cu semanatoarea SPC-6 (8, 12). Densitatea plantelor la recoltare este diferita, in functie de gradul de ramificare a plantei. 

In general, in functie de cantitatea de apa din sol, densitatea culturii de ricin este cuprinsa intre 45.000 si 65.000 de plante la hectar. Pierderile normale de seminte si plante sunt de 10-15% si trebuie compensate prin semanatul suplimentar a 5.000-7.500 de seminte germinabile la hectar. 

Cantitatea de samanta necesara cultivarii unui hectar de ricin este de 22-30 de kilograme la hectar, in functie de soiul cultivat si caracteristicile semintei. Adancimea de incorporare a semintei este de 6-7 cm, in cazul unei bune aprovizionari cu apa a solului, sau de 8-10 cm in primaverile secetoase (Bilteanu, 1974). 

Ingrijirea plantatiei de ricin 

plantatie de ricin

Ricinul se ingrijeste foarte usor. Are nevoie de mult soare, de apa in cantitati moderate, nu are preferinta de sol, dar e bine ca pamantul in care este cultivat sa fie bogat si bine drenat.  

Plantele se ingrijesc prin procesul de carnire, adica eliminarea manuala a mugurelui, iar atunci cand plantele au frunze, se rupe mugurele din varf, dar fara sa se atinga frunzele. Pe toata durata vegetatiei, pentru a ingriji terenul este nevoie doar de o curatare ce presupune prasire manuala sau mecanica. Prasirea terenului se face de doua ori: o data in momentul in care au rasarit toate plantele, iar a doua atunci cand plantele cresc in inaltime aproximativ 20 de cm.  

Alte lucrari presupun ierbicidarea, raritul plantelor, aplicarea tratamentelor fitosanitare, recoltatul, decapsulatul, curatarea de corpuri straine si seminte neconforme, depozitare si prelucrare. 

Recoltarea se face la sfarsitul verii, inceput de toamna, septembrie, doar atunci ciorchinele are culoarea brun-cenusie, atat manual, cat si mecaanic cu ajutorul instrumentelor speciale.  

In toamna, aratura se executa la 25 cm. Pe cernoziomurile grele, sunt indicate araturi de 30 cm, care aduc sporuri de recolta. Este important sa nu se formeze talpa plugului (hardpan) la arat, deoarece impiedica patrunderea rapida a pivotului radacinii in adancime. Primavara, solul se pregateste prin 1-2 lucrari cu grapa cu discuri, iar inainte de semanat se lucreaza cu combinatorul, la adancimea de 9-10 cm. Acumularea unor mari rezerve de apa in sol si combaterea buruienilor pana in ziua semanatului au efect pozitiv asupra rasaririi si cresterii initiale a plantelor de ricin. 
 
La ultima lucrare de pregatire a patului germinativ se vor aplica si erbicidele antigramineice. Pentru realizarea unui semanat de calitate, semintele de ricin trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte, printre care amintim: puritatea semintelor trebuie sa fie de 100%; capacitatea germinativa minima admisa sa fie de 85%. 
 
Epoca de semanat trebuie aleasa cu grija, in fiecare an, in functie de evolutia temperaturii solului. Daca se seamana inainte ca temperatura sa fie de 10-12 grade Celsius, 2-3 zile consecutiv, exista pericolul ca multe seminte sa piara. 
Intarzierea semanatului este la fel de daunatoare, deoarece plantele nu ajung la maturitate, mai ales in cazul folosirii unor cantitati mai mari de azot si eventual al irigarii culturii. 
 
Calendaristic, ricinul se seamana in ultima decada a lunii aprilie si prima decada din luna mai. Distanta intre randuri este de 80 cm, iar densitatea plantelor la recoltare este diferita, in functie de gradul de ramificare a plantei. 
 
Daca nu se folosesc erbicide, ricinul se praseste manual sau mecanic de 2-3 ori, in functie de gradul de imburuienare. Prima lucrare se face dupa rasarirea totala, evitand lovirea plantelor si acoperirea lor cu pamant. 

Cultura de ricin poate fi afectata de anumite boli si de daunatori, de aceea sunt necesare unele tratamente fitosanitare.  

Valorificarea productiei - cultura de ricin iti poate aduce un profit bun  

 
Profitul din cultura de ricin poate fi considerabil, daca luam in calcul chiar si o productie medie de 1.500 de kg/hectar. Doar din vanzarea semintelor la pretul minim de 100 de lei/kg, se poate realiza un venit de 150.000 de lei, adica peste 30.000 de euro! 




Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: cultura de ricinafacere cu ricinafacere profitabila

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie

Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>

Articole conexe

Idee de afacere profitabila: cresterea viteilor, mieilor sau a iezilor

de Idei de afaceri
30 Aug 2024
Cresterea viteilor, mieilor si a iezilor reprezinta o oportunitate profitabila in sectorul agricol, iar utilizarea echipamentelor moderne poate...

Cum sa dezvolti o afacere profitabila in productia si vanzarea laptelui cu echipamentul potrivit

de Idei de afaceri
02 Aug 2024
Dezvoltarea unei afaceri in domeniul produselor lactate poate fi o oportunitate profitabila, mai ales daca dispui de echipamentele adecvate....

Afacere profitabila la tine in gradina: Cultura de lavanda

de Idei de afaceri
02 Apr 2024
Lavanda este o cultura ideala daca ai la dispozitie un teren de dimensiuni mici. Toti cultivatorii de lavanda din Romania au inceput cu doar cateva...

De ce e cultura de ricin o afacere de succes in Romania

de Florin Amariei
19 Sep 2018
Cultura de ricin poate fi o adevarata mina de aur pentru cei hotarati sa-si porneasca o afacere cu o investitie relativ mica. O cultura de 1...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]