Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afacere agricola selecta - cultura macului alb
Daca detineti o bucata de pamant fertil va puteti gandi la o cultura mai putin obisnuita - macul alb.
Macul este cultivat pentru semintele sale folosite in alimentatie si in industria farmaceutica. Iata cateva date referitoare la cultivarea macului de gradina!Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Pentru a se coace, macul de gradina are nevoie de 90 - 120 zile. Ca plante premergatoare, macul reuseste bine dupa prasitoare ca porumb, cartof, sfecla de zahar. Nu suporta ca plante premergatoare speciile in a caror compozitie intra uleiurile grase sau volatile (ca de ex. floarea soarelui, in, menta etc). Pe acelasi teren, macul poate reveni numai dupa 4 - 5 ani.
Macul alb are nevoie de multa umiditate in perioada de la incoltire pana la inflorire si mai ales in timpul rasaririi. De aceea, trebuie insamantat primavara devreme pentru a utiliza apa din zapezi, mai ales in regiunile cu ploi rare.
Macul insamantat timpuriu este mai rezistent la boli. Dupa alegerea terenului, tinand seama de planta premergatoare, o data cu executarea araturii la 20 - 25 cm, se realizeaza si includerea de ingrasaminte.
Cand solul are mai putina umiditate la executarea patului germinativ, este necesar ca atat inainte, cat si dupa insamantare sa se execute o usoara presare cu tavalugul. Germinatia semintelor de mac dureaza 7 - 10 zile. De indata ce se disting randurile, este necesar sa se pliveasca buruienile si, in acelasi timp, sa se execute prima prasila superficiala intre randuri, la 4 - 6 cm adancime.
Se va evita acoperirea randurilor cu pamant. Intre randuri se dau 4 - 5 prasile. Pe randuri se pliveste de 2 - 3 ori. Buruienile se pot combate si chimic cu Dicuran 80, dandu-se 1,5 kg/ha inainte de semanat si aceeasi cantitate dupa rasarirea macului, cand plantele au 3 - 4 frunze. Apa folosita pentru acest tratament este de 300 - 600 l/ha.
Daca numarul de plante la 1 m liniar este mai mare de 8 - 19 se face rarirea. Prima rarire se face cand plantele au 2 - 3 perechi de frunze adevarate, a doua cand au 5 - 6 perechi de frunze adevarate. La prima rarire se lasa o distanta de 5 - 7 cm intre plante, la a doua 18 - 20 cm, urmarindu-se a se mentine in cultura plantele cele mai viguroase.
La hectar trebuie sa ramana 80.000 – 105.000 plante de mac, in functie de zona de cultura. Astfel:
- in partea sud-estica (Galati) 80.000-85.000 plante la hectar;
- in campia din sudul tarii 90.000 – 92.000 plante la hectar;
- in campia din vestul tarii 100.000 plante la hectar;
- in Transilvania si Moldova 100.000 – 105.000 plante la hectar.
Cand raritul se executa mecanic, se fac buchete de plante cu o lungime de 20 cm si cu o distanta de 20 cm intre ele. Plantele din buchet se raresc cu sapa, lasandu-se cate doua plante la buchet.
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Noutati si recomandari in agricultura
Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>
APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata
Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>
Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme
Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>
Articole conexe
Cum sa iti dezvolti afacerea pentru prelucrarea laptelui
de Idei de afaceriCum poti lansa o afacere de succes cu produse lactate artizanale
de Idei de afaceriOportunitate de afacere pentru antreprenorii din domeniul agricol: Instalatiile de muls
de Idei de afaceriIdee de afacere profitabila: cresterea viteilor, mieilor sau a iezilor
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit