Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afacere cu lavanda: cum sa faci profit pe suprafetele mici de teren
Pentru o afacere profitabila cu lavanda antreprenorul trebuie sa stie inca de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei pentru a alege soiul potrivit. Printre cele mai avantajoase posibilitati se enumera: comercializarea butasilor, producerea uleiului esential sau vanzarea inflorescentelor in scop culinar.
O afacere cu lavanda poate fi o modalitate foarte buna de a face profit pentru un mic fermier. In cautarea unui teren pentru o cultura de lavanda este extrem de important sa fii atent la cel putin doua aspecte: lumina pe care o primeste si gradul de umezeala al solului.Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Cultura castravetelui anti-diabet
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Nu are nevoie de un sol special – lavanda se acomodeaza usor la cernoziomul obisnuit, chiar si la solurile cu fertilitate mai scazuta, sarace si uscate, deoarece nu extrage mari cantitati de substante nutritive, care sa-i influenteze decisiv productia. O conditie mai importanta decat calitatea nutritiva a solului este permeabilitatea acestuia.
Lavanda creste cel mai bine pe terenuri saracacioase, astfel un sol calcaros va fi perfect pentru aceasta planta. PH-ul solului ideal este de 6 pana la 8. Este recomandata amplasarea plantatiilor pe sole protejate de vanturi, insorite, cu expozitie sudica, cu sol profund si permeabil.
Afacere cu lavanda - lucrari de intretinere
Lucrarile de intretinere a plantatiilor de lavanda incep primavara timpuriu si constau din prasitul intervalelor dintre randuri cu prasitori cu tractiune animala. Numarul acestora este de 4-5 pentru plantatiile mai tinere si 2-3 pentru cele mai in varsta.
In primii doi ani, lavanda va avea nevoie de o atentie sporita, materializata in udarea plantelor in caz de seceta, insa conditiile meteorologice din tara noastra este deosebit de favorabila pentru primii doi ani de viata a lavandei. E foarte important sa se acorde atentie acestui aspect in primii doi ani de viata a plantelor, perioada in care ele inca nu au ajuns la maturitate.
Insa incepand cu al treilea an de viata, lavanda prefera solul secetos si saracacios. Din acest motiv este extrem de important sa se aleaga un teren pe care nu sta apa. Daca terenul e baltos, radacina plantelor va putrezi, iar plantele vor muri. Deci daca se detine deja un teren care retine apa sau are un drenaj lent, nu e deloc indicat sa se planteze lavanda pe el. Asigurarea unui drenaj adecvat este un motiv in plus pentru care e important sa se aleaga un teren deluros pentru cultura de lavanda.
Chiar si un teren mic – de exemplu, gradina din spatele casei – poate aduce un profit remarcabil cand vine vorba de cultivarea lavandei, in timp ce proprietarul unei plantatii de lavanda de peste 3 ha probabil se va gandi sa incheieun contract pentru vanzarea en gros a lavandei – proaspata sau uscata. Daca se detine o plantatie mai mica, e mult mai profitabil sa se vanda en-detail, in forma de produse cu valoare adaugata. Si desi se vrea sa se vada profitul pe loc, merita sa se aiba rabdare. A nu se uita ca lavanda uscata in mod corespunzator sau prelucrata in forma de ulei esential nu pierde nici din calitate, nici din pret.
Ioan Iakob (Ocna Mures) a plantat in 2009 cca 2 hectare cu lavanda, dupa ce in anii anteriori a cultivat pe aceeasi suprafata plante traditionale, ca porumbul sau orzoaica.
“Nu faceam mare lucru cu porumbul, asa ca am cautat sa pun altceva”, spune Ioan Iakob. “Asa ca m-am gandit la lavanda. Dupa ce-am trecut de primul an a fost mai usor, asta pentru ca lavanda este o planta rezistenta la boli, dar si la seceta (ba chiar ii merge mai bine pe timp de seceta dupa primii ani, cand planta se maturizeaza).”
Ioan Iakob i-a scos investitia initiala inca din 2010, iar din 2011 a intrat pe profit, cu o productie anuala de 4-5 tone, pe care o vinde in intregime.
O afacere cu lavanda este cu adevarat una de exceptie, iar potrivit antreprenorilor care cultiva deja "aurul mov", iti poate aduce minimum 8.000 de euro profit!
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Noutati si recomandari in agricultura
APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata
Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>
Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme
Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit