Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere in agricultura: cum poti scoate profit din cultura de galbenele

de Alina Constantinescu 08 Nov. 2016 6574
4.04 din 24 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Afacerile cu plante medicinale au luat amploare in ultimii ani si promit castiguri frumoase celor care mizeaza pe cultivarea lor. Fie ca sunt cultivate in gradina sau pe suprafete mari de teren agricol, aceste culturi necesita investitii minime si nu au nevoie de ingrijiri speciale. Galbenelele au mare cautare atat in tara, cat si peste hotare, principala piata de desfacere a cultivatorilor fiind Germania.

Galbenelele se regasesc in compozitia tincturilor, suplimentelor alimentare, produselor de ingrijire a pielii, fiind foarte apreciate pentru proprietatile medicinale. Florile de galbenele au actiune antiinflamatoare, cicatrizanta, calmanta si depurativa. Fiecare forma in care regasim galbelelene se adreseaza mai multor afectiuni pe care de multe ori le tratam cu medicamente scumpe, care vin la pachet cu efecte adverse.

Dupa ce si-a pierdut locul de munca, un barbat Ocna Mures, judetul Alba, in varsta de 45 de ani a fost nevoit sa gaseasca o solutie de supravietuire financiara. Asadar, a investit toate economiile (3.000 de lei) intr-o cultura de galbenele.

Acum, la trei ani dupa ce si-a pus ideea in practica spune ca este multumit de investirea banilor intr-o explotatie agricola de mici dimensiuni, dar de mare viitor.

“Soiul pe care eu mi l-am adus din Germania are o floare foarte mare nu se compara cu cele pe care le vedem pe marginea drumului sau prin parcuri. Are 6 – 7 randuri de petale. Randamentul de uscare este foarte bun – adica din trei kilograme de flori proaspete se obtine un kilogram de produs uscat”, explica Eugen Olar pentru Agrointel.

Eugen Olar valorifca plantele medicinale, proaspete sau uscate, in 3 forme: flori ligulate (impropriu numite petale), inflorescente sau herba (toata planta).

Acum cultiva 1500 de mp cu galbenele si restul pana la un hectar il are ocupat cu musetel, lavanda si echinaceea.

Un kilogram de galbenele uscate il vinde cu 16 lei, dar poate scoate un pret si de 30 – 35 de lei, in cazul cantitatilor mai mici, pe care le valorifica si in stare proaspata sau uscata. Vinde galbenelele si in Germania, la pretul de 10 euro/kg.

De pe o suprafata de 1.500 de mp, intr-o zi de cules se aduna 80-100 de kilograme de galbenele. Dupa uscare, obtine cel putin 30 de kilograme pe zi, ceea ce ii aduce in jur de 300 de euro, daca vinde toata cantitatea la export.

Un proces important este uscarea plantelor. Florile pot fi uscate la umbra sau in uscatorii cu aer cald, la temperaturi de 40-50 grade celsius.

“Degeaba plantezi daca nu ai spatiu de uscare pentru ca in momentul in care infloreste trebuie neaparat puse la uscat. Inflorescentele si florile ligulate proaspat recoltate nu se pastreaza in gramezi, deoarece se incing si isi pierd culoarea. Dupa cel mult 3-4 h de la recoltare, florile ligulate si antodiile se usuca la umbra, in incaperi curate si uscate, pe rame, site, hartie, in straturi subtiri care se intorc des”, mai spune cultivatorul.

Top 5 lucruri importante pentru cei care doresc sa investeasca intr-o cultura de galbenele:

- este important sa iti faci propriul plan de afaceri si sa tii cont de tot ceea ce presupune o afacere: cheltuieli de inceput, cheltuieli de intretinere, aprobare din partea autoritatilor, cumpararea unui teren etc.
- galbenelele se seamana primavara, la o distanta de 50 de centimetri intre randuri, iar adancimea este de 2-3 cm;
- prefera solurile fertile, afanate, cu umiditate suficienta;
- pentru un hectar sunt necesare 6-8 kg de seminte;
- recoltarea se executa din iunie pana in octombrie.



Tags: afacere cu plante medicinalecultivarea galbeneleafacere in agriculturacultura de galbenele

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.04 din 5 - 24 voturi.

Articole conexe

Super-afacere in agricultura: cultivarea schisandrei, planta cu 5 arome

de Alina Constantinescu
22 Iul 2020
In medicina traditionala japoneza si chinezeasca, Schisandra este recomandata intr-un numar foarte mare de afectiuni: astm, bronsita, tuberculoza,...

Afacere in agricultura mai putin cunoscuta, dar cu potential mare de profit

de Alina Constantinescu
10 Aug 2020
Originara din China si Japonia, schisandra, este o planta medicinala foarte apreciata pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii. In Antichitate,...

Un fermier a accesat fonduri europene de 20.000 de euro pentru propria afacere in agricultura

de Idei de afaceri
03 Mai 2017
Romania are inclinare spre traditie si agricultura ecologica, si cum in ultimii ani consumatorii se indreapta catre alimentatia bio, eco,...

Super-afacere in agricultura: cultiva schisandra, planta cu 5 arome care te poate imbogati

de Nita Alina
17 Iul 2020
Agricultura reprezinta un sector de mare perspectiva in Romania, tara noastra beneficiind de conditii corespunzatoare pentru dezvoltarea unei afaceri...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]