Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afacere in agricultura: cum poti scoate profit din cultura de galbenele
Afacerile cu plante medicinale au luat amploare in ultimii ani si promit castiguri frumoase celor care mizeaza pe cultivarea lor. Fie ca sunt cultivate in gradina sau pe suprafete mari de teren agricol, aceste culturi necesita investitii minime si nu au nevoie de ingrijiri speciale. Galbenelele au mare cautare atat in tara, cat si peste hotare, principala piata de desfacere a cultivatorilor fiind Germania.
Galbenelele se regasesc in compozitia tincturilor, suplimentelor alimentare, produselor de ingrijire a pielii, fiind foarte apreciate pentru proprietatile medicinale. Florile de galbenele au actiune antiinflamatoare, cicatrizanta, calmanta si depurativa. Fiecare forma in care regasim galbelelene se adreseaza mai multor afectiuni pe care de multe ori le tratam cu medicamente scumpe, care vin la pachet cu efecte adverse.Cresterea prepelitelor japoneze
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Cultura castravetelui anti-diabet
Cultura de sofran
Dupa ce si-a pierdut locul de munca, un barbat Ocna Mures, judetul Alba, in varsta de 45 de ani a fost nevoit sa gaseasca o solutie de supravietuire financiara. Asadar, a investit toate economiile (3.000 de lei) intr-o cultura de galbenele.
Acum, la trei ani dupa ce si-a pus ideea in practica spune ca este multumit de investirea banilor intr-o explotatie agricola de mici dimensiuni, dar de mare viitor.
“Soiul pe care eu mi l-am adus din Germania are o floare foarte mare nu se compara cu cele pe care le vedem pe marginea drumului sau prin parcuri. Are 6 – 7 randuri de petale. Randamentul de uscare este foarte bun – adica din trei kilograme de flori proaspete se obtine un kilogram de produs uscat”, explica Eugen Olar pentru Agrointel.
Eugen Olar valorifca plantele medicinale, proaspete sau uscate, in 3 forme: flori ligulate (impropriu numite petale), inflorescente sau herba (toata planta).
Acum cultiva 1500 de mp cu galbenele si restul pana la un hectar il are ocupat cu musetel, lavanda si echinaceea.
Un kilogram de galbenele uscate il vinde cu 16 lei, dar poate scoate un pret si de 30 – 35 de lei, in cazul cantitatilor mai mici, pe care le valorifica si in stare proaspata sau uscata. Vinde galbenelele si in Germania, la pretul de 10 euro/kg.
De pe o suprafata de 1.500 de mp, intr-o zi de cules se aduna 80-100 de kilograme de galbenele. Dupa uscare, obtine cel putin 30 de kilograme pe zi, ceea ce ii aduce in jur de 300 de euro, daca vinde toata cantitatea la export.
Un proces important este uscarea plantelor. Florile pot fi uscate la umbra sau in uscatorii cu aer cald, la temperaturi de 40-50 grade celsius.
“Degeaba plantezi daca nu ai spatiu de uscare pentru ca in momentul in care infloreste trebuie neaparat puse la uscat. Inflorescentele si florile ligulate proaspat recoltate nu se pastreaza in gramezi, deoarece se incing si isi pierd culoarea. Dupa cel mult 3-4 h de la recoltare, florile ligulate si antodiile se usuca la umbra, in incaperi curate si uscate, pe rame, site, hartie, in straturi subtiri care se intorc des”, mai spune cultivatorul.
Top 5 lucruri importante pentru cei care doresc sa investeasca intr-o cultura de galbenele:
- este important sa iti faci propriul plan de afaceri si sa tii cont de tot ceea ce presupune o afacere: cheltuieli de inceput, cheltuieli de intretinere, aprobare din partea autoritatilor, cumpararea unui teren etc.
- galbenelele se seamana primavara, la o distanta de 50 de centimetri intre randuri, iar adancimea este de 2-3 cm;
- prefera solurile fertile, afanate, cu umiditate suficienta;
- pentru un hectar sunt necesare 6-8 kg de seminte;
- recoltarea se executa din iunie pana in octombrie.
Noutati si recomandari in agricultura
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Articole conexe
Super-afacere in agricultura: cultivarea schisandrei, planta cu 5 arome
de Alina ConstantinescuAfacere in agricultura mai putin cunoscuta, dar cu potential mare de profit
de Alina ConstantinescuUn fermier a accesat fonduri europene de 20.000 de euro pentru propria afacere in agricultura
de Idei de afaceriSuper-afacere in agricultura: cultiva schisandra, planta cu 5 arome care te poate imbogati
de Nita AlinaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit