Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afacere in agricultura: cum sa infiintezi o plantatie de goji
Cunoscut sub denumirea stiintifica de Lycium Barbarum, goji este un arbust din familia Solanaceae, cu numeroase beneficii pentru sanatate. A fost cultivat pentru prima data in Tibet si China, si potrivit inginerilor agronomi, se adapteaza usor la solul si clima din tara noastra. Micile fructe sunt un remediu naturist pentru bolile de ficat, plamani, rinichi.
Goji face parte din aceeasi familie cu rosiile si cartofii si se adapteaza bine la multe tipuri de soluri, rezistand atat la seceta cat si la ger.
Ghid practic Realizarea de sapun natural

Criptomonede Ghid practic pentru incepatori

3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Potrivit Ghidului "Goji - Merisoare - Aronia: Trei fructe miraculoase care te pot imbogati!", fructele si frunzele pot fi valorificate foarte bine atat pe plan intern cat si pe plan extern. Din fructe se pot prepara dulceturi, compoturi, sucuri, siropuri. Un kg de fructe uscate porneste de la 60 de lei. De asemenea, fitoterapeutii recomanda folosirea frunzelor sub forma de ceaiuri, decocturi sau tincturi pentru tratarea sau ameliorarea multor boli.
Cererea pentru puieti si seminte de calitate este de asemenea in crestere, din ce in ce mai multi agricultori fiind interesati sa isi dezvolte propriile culturi de Goji.
O alta directie a cultivarii acestor plante este cea ornamentala – multe persoane utilizeaza arbustii de Goji pentru crearea de garduri vii sau pentru decorarea curtilor si gradinilor sau, de ce nu, a balcoanelor, deoarece Goji poate fi crescut si in ghivece.
Raspandirea tot mai larga a terapiilor naturiste, dar si adoptarea unui stil de viata sanatos de tot mai multi romani au determinat o cerere tot mai mare pentru aceste fructe extraordinare.
Goji este un arbust fructifer caracterizat de o crestere foarte rapida, ce poate atinge la maturitate inaltimi in jurul valorii de 2 m. Are ramuri subtiri, prevazute cu spini.
Pentru a infiinta o plantatie de goji mai intai trebuie sa identificati locatia potrivita. Productivitatea plantei atinge un maxim cu precadere in solurile bine drenate, dar va creste eficient si pe soluri usor nisipoase. Goji prefera expozitiile insorite sau semiumbroase si un grad mediu de umiditate a solului.
Nu este un arbust pretentios si nu necesita lucrari extensive de ingrijire.
Planta este foarte rezistenta la ger, tolerand chiar si temperaturi de -25°C. Ca limita superioara de temperatura, arbustul este rezistent si la seceta, putand suporta temperaturi de 40°C. De altfel, suporta seceta mai bine decat alti arbusti fructiferi.
Pentru a se dezvolta bine, distantele de plantare recomandate sunt de 1,5-2 m intre plante pe rand si 3-4 m intre randuri in functie de intensivizarea culturii.
Fructele sale se coc incepand din luna august pana in octombrie si sunt consumate mai ales in stare uscata.
Cei care au demarat deja aceasta afacere spun ca pentru un hectar de teren sunt necesare 2.000 de plante, productia fiind de 5-6 tone/ha. Este nevoie de arat, discuit, dupa care plantarea se face primavara, pentru o prindere sigura.
Randamentul plantatiei variaza mult in functie de soiul cultivat, de modul de ingrijire (taiere, densitatea de plantare, etc), si de fertilizarea solului.
In Romania, in ciuda cererii in continua crestere, producatori de Goji sunt foarte putini. Cu alte cuvinte, concurenta este foarte redusa, astfel incat momentul de fata este unul ideal pentru demararea unei afaceri cu fructe Goji.
Mai multe informatii despre infiintarea unei culturi de Goji gasiti in Ghidul Goji - Merisoare - Aronia: Trei fructe miraculoase care te pot imbogati>>
Noutati si recomandari in agricultura
Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat fermierii ca platile pentru Ajutoarele National Tranzitorii vor intra in procedura de plata "numai dupa aprobarea bugetului"....citeste mai mult>>
MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii
Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului fermierului a fost pus in dezbatere publica de MADR....citeste mai mult>>
Ghiduri practice

[GHID PRACTIC] Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Afacerea foarte accesibila cu care veti da lovitura Produceti BERE ARTIZANALA

[GHID PRACTIC] Cultura castravetelui anti-diabet
Castravetele amar cea mai profitabila cultura agricola din Romania la momentul actual

[GHID PRACTIC] Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aflati cum puteti obtine un castig substantial parcurgand ghidul practic Afacere la cheie cu flori in ghiveci Informatii complete



Idei de AFACERI 2025
- 30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
- Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere
- Afaceri de familie: businessuri mici si profitabile
- Colectia de Idei de Afaceri
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit