Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole cu catina - Recoltarea si valorificarea catinei

de Ideideafaceri.ro 16 Iun. 2012 8528
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Catina este un arbust fructifer extrem de valoros pentru agricultorii romani. Fructele de catina sunt foarte apreciate pe piata interna si peste hotare si reprezinta o sursa excelenta de profituri mai ales pentru cei care aleg sa le cultive in sistem ecologic.

Iata cateva detalii referitoare la recoltarea si valorificarea catinei, informatii extrase din ghidul "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic":

Recoltarea fructelor de catina este una dintre cele mai grele operatii si cea mai mare consumatoare de forta de munca din toata tehnologia acestei specii.
Tufele dese, ramurile prevazute la majoritatea soiurilor cu spini lungi si rigizi, fructele mici si cu peduncul scurt fac ca recoltarea sa fie dificila. Stabilirea momentului de recoltare este dependent de modul de valorificare, intregi sau sub forma de suc, si trebuie ales in general cand fructele au greutatea maxima si contin cele mai mari cantitati de substante biochimic active.

Calendaristic, recoltarea se incepe dupa 15 septembrie si se poate prelungi pana la sfarsitul lunii octombrie. Intarzierea recoltarii duce la deprecierea culorii fructelor si la scaderea continutului de vitamina C. La fructele supramaturate elasticitatea pielitei scade, aceasta plesneste destul de repede, ceea ce ingreuneaza si mai mult recoltarea, manipularea, transportul si valorificarea.

Deocamdata recoltarea se efectueaza manual, prin desprindere cu mana, iar lucrarea trebuie sa se incheie pana la mijlocul lunii octombrie pentru a obtine o calitate buna si un procent mic de fructe sparte. Desi acest mod de recoltare are avantajul ca asigura o productie curata, fara frunze sau alte resturi vegetale si nu afecteaza plantele, randamentul este foarte scazut, nedepasind 10-20 kg/zi/om, in functie de productie si indemanare, constituind o piedica in extinderea culturii.


>>>Cititi mai multe detalii referitoare la cultivarea, recoltarea si valorificarea catinei in cadrul ghidului "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic".


Tags: cultivarea catineirecoltarea catineivalorificarea catinei

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii

Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului fermierului a fost pus in dezbatere publica de MADR....citeste mai mult>>

Rabla pentru tractoare: Explicatii si realitatea din teren

Desi prgramul "Rabla pentru tractoare" era programat pentru finalul anului 2024, Administratia Fondului pentru Mediu nu mai aduce informatii esentiale pentru fermierii care au platit deja avansuri catre dealerii de utilaje....citeste mai mult>>

Subventii 2025: Fermierii au de respectat o noua conditie

In acest an, fermierii care vor depune cererile unice de plata vor fi nevoiti sa respecte o noua conditie, introdusa pentru prima data anul acesta la nivel european....citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]