Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole cu nalba de gradina

67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Nalba de gradina este originara din AsiaMica, unde creste spontan. In prezent este cultivata ca planta ornamentala sau in scopuri medicinale (V. Velican, 1965). Se folosesc florile fara caliciu (Malvae arboreae flos sine calicibus) in stare uscata. Florile contin in primul rand mucilagii (6-8%), pigmenti antocianici si alti compusi. Datorita continutului in mucilagii, florile au actiune emolienta si sunt folosite in bronsite si alte afectiuni ale aparatului respirator, sub forma de gargara in inflamatiile buco-faringiene. De asemenea, intra in componenta ceaiului pectoral.

Florile pot fi folosite si pentru prepararea otetului aromatic. Pigmentii antocianici, de tipul alteinei, sunt lipsiti de toxicitate, fiind folositi drept coloranti alimentari sau indicatori in analizele chimice (Maria Verzea, 1988). Inflorescentele se pot utiliza si in cosmetica; nalba de gradina este si o buna planta melifera.

Cerinte fata de clima si sol
Nalba de gradina prezinta plasticitate ecologicamare, avand pretentii reduse fata de temperatura
si umiditate. Este rezistenta la temperaturile scazute din timpul iernii, dar si la cele ridicate din vara.

Este pretentioasa fata de lumina, recomandandu-se amplasarea culturii pe terenuri insorite, cu expozitie sudica. Celemai potrivite soluri sunt cele de tip cernoziom si cele aluvionare.

Solurile cu exces de umiditate slabesc rezistenta plantelor la atacul de rugina, iar solurile pietroase, calcaroase duc la obtinerea unor productii mici si de calitate mai slaba (Fl. Craciun si Ev. Constantinescu, 1969).

De asemenea, se recomanda cultivarea pe terenuri adapostite de curentii de aer (Evdochia Coiciu), deoarece prin aceasta este impiedicata caderea de plante. Cele mai favorabile zone sunt judetele Braila, Buzau, Botosani (Fl. Craciun si colab., 1977).


>>>Aflati mai multe detalii referitoare la aceste afaceri agricole cu nalba de gradina din ghidului "Cultivarea plantelor medicinale in sistem ecologic".


Tags: nalba de gradinaafaceri agricolecultivarea plantelor medicinale

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale

Marul este unul dintre cele mai vechi si raspandite fructe cultivate de om. Acest simbol al sanatatii, traditiei si diversitatii gusturilor are peste 7.000 de soiuri identificate in intreaga lume....citeste mai mult>>

uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor

Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]