Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri agricole cu plante exotice - Cultivarea lamaiului
Lamaiul se adapteaza si la niveluri relativ scazute de lumina, dar daca vreti ca arbustul sa infloreasca si sa faca fructe, atunci asigurati-i cat mai multa lumina.
Daca nu puteti plasa arbustul intr-un loc in care sa beneficieze de lumina naturala, folositi o sursa de lumina artificiala. Legat de umiditate, mai ales iarna trebuie sa luati masuri speciale: o tava cu apa asezata in vecinatatea ghiveciului este o idee foarte buna.Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Cultura de sofran
Stropirea frunzelor nu este foarte eficienta in ceea ce priveste ridicarea gradului de umiditate, dar poate ajuta la indepartarea prafului de pe frunze.
Temperatura potrivita
Lamaii nu tolereaza inghetul, cand isi pierd toate frunzele - in conditii normale acestea nu cad pentru cativa ani. La temperaturi mai mici de 13°C lamaiul intra in repaus.
Sunt putine sanse ca un arbust care a inghetat putin sa aiba mult de suferit - ii vor creste iar frunze, desi vor trece chiar si 12 luni pana sa isi reia cursul normal de dezvoltare. Arbustii care au fost atinsi serios de inghet si care nu arata nici un semn de vegetatie timp de 8 saptamani, sunt cu siguranta deja morti.
Temperatura optima pentru lamai pe perioada de iarna este de 13 - 18°C, dar in timpul verii acestea pot urca si pana la 35°C.
Date generale
Lastarii lamaiului au intr-un an 2 - 3 valuri de crestere. Frunzele traiesc 2 - 3 ani si se reinnoiesc treptat; daca cad masiv, este semn ca modul de cultivare si ingrijire este gresit. Daca din anumite cauze frunzele cad, planta formeaza alti lastari cu frunze, dar in anul urmator lamaiul nu va rodi.
Lamaiul este totodata o planta remontanta; pe acelasi lamai poti gasi flori si fructe in diferite stadii de dezvoltare, inclusiv fructe coapte. Pentru cresterea si hranirea normala a fructelor planta trebuie sa aiba minimum 10 frunze sanatoase pentru fiecare fruct, iar alte frunze sunt necesare pentru hrana tulpinii si a radacinilor.
Cerinte
Lamaiul are nevoie de multa caldura, fiind sensibil la temperaturi scazute. Temperatura optima pentru cresterea vegetativa este de 16 - 18°C. Lamaiul incepe vegetatia cand temperatura aerului este de 10 - 12°C, iar a solului de 11 - 12°C. In perioada infloritului temperatura trebuie sa nu fie mai mare de 18°C, intrucat florile avorteaza. Pentru cresterea si coacerea fructelor temperatura optima este de 19 - 22°C.
Cerintele fata de lumina variaza cu fenofaza si temperatura aerului din apartament. La lumina insuficienta frunzele cad, dar la temperaturi de 4°C lamaiul suporta intunericul 3 - 4 luni. Pe aceasta particularitate se bazeaza pastrarea lamaiului la intuneric peste iarna in camere sau pivnite unde temperatura nu trebuie sa scada sub 0°C.
Lamaii sunt vesnic verzi.
Asta nu inseamna, din pacate, ca frunzele raman pentru totdeauna pe crengi. Fiecare frunza moare si cade dupa aproximativ trei ani. Din muguri cresc apoi lastari noi, ale caror frunze le inlocuiesc pe cele cazute.
Fiindca perioada de viata a fiecarei frunze poate varia, pe crengi vor fi intotdeauna frunze mai tinere si mai batrane. in iernile foarte uscate, in conditiile noastre climatice, unele plante tind sa piarda o parte din frunze.
Unii amatori se sperie si incearca sa corecteze aceasta pierdere printr-o udare si o ingrasare excesiva, putand chiar sa distruga planta. Aceasta pierdere a frunzelor, iarna, nu reprezinta un motiv de ingrijorare dar ea ar trebui evitata, chiar daca nu este neaparat daunatoare si planta se regenereaza primavara.
Noutati si recomandari in agricultura
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Articole conexe
Cum poti lansa o afacere de succes cu produse lactate artizanale
de Idei de afaceriOportunitate de afacere pentru antreprenorii din domeniul agricol: Instalatiile de muls
de Idei de afaceri30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
de Bianca TilaIdee de afacere profitabila: cresterea viteilor, mieilor sau a iezilor
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit