Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri agricole cu zmeur: Cum ne infiintam o plantatie de zmeur?
Zmeurul este un arbust valoros si extrem de atragator pentru romanii care se orienteaza catre agricultura ca si sursa de afaceri agricole de viitor. Privim catre pretul de comercializare a fructelor de zmeur pe piata interna si peste hotare si catre nivelul competitional si in urma rezultatelor luam o decizie cat mai inspirata: intram sau nu in afaceri cu arbusti fructiferi?
Iata cateva informatii extrase din ghidul Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic, informatii referitoare la infiintarea unei plantatii de zmeur:Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
"Infiintarea plantatiilor de zmeur necesita o serie de lucrari in general comune speciilor pomicole, ca: alegerea terenului, pregatirea lui inainte de plantare, stabilirea distantelor de plantare in functie de sistemele de cultura, pichetarea terenului, alegerea soiurilor si plantarea propriu-zisa. Alegerea terenului pentru infiintarea unei plantatii de zmeur se face in functie de cerintele acestuia fata de factorii de mediu.
Se va alege terenul adapostit de vånturi, atåt natural daca este posibil, cåt si artificial prin perdele de protectie sau la adapostul unei paduri. Solul trebuie sa indeplineasca in optimum conditiile specificate anterior. El trebuie deci sa fie bogat in substante hranitoare, suficient de afånat, fara exces de apa etc.
Nu se recomanda cultura intercalata a zmeurului in livezile de pomi, deoarece drajoneaza puternic, invadeaza livada, fiind un mare concurent al pomilor pentru apa si substantele hranitoare.
Cultura se face numai in plantatii pure (mai rar intercalat cu alte culturi) care sa ocupe locurile de
la marginea livezilor sau gradinilor, separate de celelalte culturi prin drumuri, santuri, alei, care sa
constituie obstacole de extindere a zmeurului pentru a nu invada culturile invecinate. Trebuie stiut
faptul ca, odata infiintata cultura, este foarte rapace, are o mare capacitate de drajonare si extindere laterala, fiind greu de mentinut in limitele initial stabilite.
Pe terenurile in panta, zmeurul poate valorifica versantii cu inclinare de påna la 30-40%. Culturile
pe pante capata aspecte specifice inclinatiei. Daca terenurile au o inclinatie cuprinsa intre 3 si 10%, zmeurul se poate cultiva fie in plantatii mari, pure (mai ales pe terenul cu un grad ridicat de
mecanizare), fie in perdelele de protectie, ca etaj inferior a acestora, fiind dispus in partea lor sudica pentru a beneficia de suficienta lumina.
Cultura se face in benzi, cu orientarea råndurilor pe curbele de nivel pentru a reduce fenomenele de eroziune a solului. Pe astfel de terenuri se accepta si cultura intercalata in plantatii pomicole, dar folosind numai soiuri cu capacitate slaba de drajonare. ..."
>>>Cititi continuarea acestui capitol in cadrul lucrarii "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic".
Noutati si recomandari in agricultura
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Articole conexe
Investitii agricole. Suma initiala pentru cultivarea unui hectar de Schisandra
de Idei de afaceriCultivarea catinei: temelia unei afaceri sanatoase
de Idei de afaceriCultivarea aurului rosu: o afacere cu cel mai scump condiment din lume
de Florin AmarieiCultivarea plantelor medicinale: 3 factori pentru dezvoltarea unei afaceri profitabile
de Alina ConstantinescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit