Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole cu zmeur: Cum ne infiintam o plantatie de zmeur?

de Ideideafaceri.ro 07 Iul. 2012 6375
2.5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Zmeurul este un arbust valoros si extrem de atragator pentru romanii care se orienteaza catre agricultura ca si sursa de afaceri agricole de viitor. Privim catre pretul de comercializare a fructelor de zmeur pe piata interna si peste hotare si catre nivelul competitional si in urma rezultatelor luam o decizie cat mai inspirata: intram sau nu in afaceri cu arbusti fructiferi?

Iata cateva informatii extrase din ghidul Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic, informatii referitoare la infiintarea unei plantatii de zmeur:


"Infiintarea plantatiilor de zmeur necesita o serie de lucrari in general comune speciilor pomicole, ca: alegerea terenului, pregatirea lui inainte de plantare, stabilirea distantelor de plantare in functie de sistemele de cultura, pichetarea terenului, alegerea soiurilor si plantarea propriu-zisa. Alegerea terenului pentru infiintarea unei plantatii de zmeur se face in functie de cerintele acestuia fata de factorii de mediu.

Se va alege terenul adapostit de vånturi, atåt natural daca este posibil, cåt si artificial prin perdele de protectie sau la adapostul unei paduri. Solul trebuie sa indeplineasca in optimum conditiile specificate anterior. El trebuie deci sa fie bogat in substante hranitoare, suficient de afånat, fara exces de apa etc.

Nu se recomanda cultura intercalata a zmeurului in livezile de pomi, deoarece drajoneaza puternic, invadeaza livada, fiind un mare concurent al pomilor pentru apa si substantele hranitoare.

Cultura se face numai in plantatii pure (mai rar intercalat cu alte culturi) care sa ocupe locurile de
la marginea livezilor sau gradinilor, separate de celelalte culturi prin drumuri, santuri, alei, care sa
constituie obstacole de extindere a zmeurului pentru a nu invada culturile invecinate. Trebuie stiut
faptul ca, odata infiintata cultura, este foarte rapace, are o mare capacitate de drajonare si extindere laterala, fiind greu de mentinut in limitele initial stabilite.

Pe terenurile in panta, zmeurul poate valorifica versantii cu inclinare de påna la 30-40%. Culturile
pe pante capata aspecte specifice inclinatiei. Daca terenurile au o inclinatie cuprinsa intre 3 si 10%, zmeurul se poate cultiva fie in plantatii mari, pure (mai ales pe terenul cu un grad ridicat de
mecanizare), fie in perdelele de protectie, ca etaj inferior a acestora, fiind dispus in partea lor sudica pentru a beneficia de suficienta lumina.

Cultura se face in benzi, cu orientarea råndurilor pe curbele de nivel pentru a reduce fenomenele de eroziune a solului. Pe astfel de terenuri se accepta si cultura intercalata in plantatii pomicole, dar folosind numai soiuri cu capacitate slaba de drajonare. ..."


>>>Cititi continuarea acestui capitol in cadrul lucrarii "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic".


Tags: plantatie de zmeurcultivarea

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Investitii agricole. Suma initiala pentru cultivarea unui hectar de Schisandra

de Idei de afaceri
21 Apr 2023
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Cultivarea catinei: temelia unei afaceri sanatoase

de Idei de afaceri
18 Mar 2024
Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust spinos, care rodeste fructe mici, albe sau rosii, o planta cu extraordinare proprietati antioxidante,...

Cultivarea aurului rosu: o afacere cu cel mai scump condiment din lume

de Florin Amariei
29 Iul 2020
In momentul de fata, cei mai mari producatori de sofran (aurul rosu) sunt Spania si India. Impreuna reprezinta 80% din productia mondiala. Ceea ce...

Cultivarea plantelor medicinale: 3 factori pentru dezvoltarea unei afaceri profitabile

de Alina Constantinescu
14 Iul 2020
Cultivarea plantelor medicinale se numara printre cele mai profitabile afaceri agricole. Preocuparea pentru sanatate a crescut interesul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]