Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole in 2018: cultura de sofran

de Alina Constantinescu 16 Mar. 2018 7903
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Sofranul - Crocus sativus - este o planta mediteraneana care face parte din familia iridaceaelor, din care se poate extrage condimentul sofran, uleiuri aromatice, precum si numeroase alte substante cu utilizari in medicina si alimentatie. Sofranul a fost intotdeauna cel mai scump condiment din lume.

Cultivarea sofranului este una dintre cele mai profitabile afaceri agricole in 2018. Foarte importante sunt si conditiile climatice specifice zonei alese; sofranul este o planta iubitoare de caldura, careia nu-i prieste racoarea si umiditatea excesiva care poate cauza fenomenul de putrezire a bulbilor.

Datorita incredibilelor sale calitati adaptogene, sofranul poate sustine organismul pentru a face fata lipsei cronice de energie, stresului si pierderii de vitalitate. Este ideal pentru a trata oboseala cronica. Sofranul este considerat una dintre cele mai bune plante pentru sustinerea organizmului in timpul incercarilor dificile din viata.

Investitia pentru o afacere cu sofran

Investitia pentru o afacere cu sofran poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea bulbilor. Diferenta, in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de sofron, o face si detinerea unui teren agricol. De exemplu, pretul mediu pentru 1 hectar de teren agricol pentru cultivarea sofranului poate ajunge la 2.000 de euro, preturile terenurilor agricole diferind de la o regiune la alta.

De aceea, este recomandat sa se detina un teren agricol disponibil pentru cultivarea sofronului, in felul acesta nivelul investitiei initiale este cu mult redus!

Cultivare sofran

Pentru a cultiva sofran, in primul rand ai nevoie de bulbi de Crocus sativus. Sofranul creste intr-o gama larga de soluri, dar se dezvolta cel mai bine in soluri argilo-calcaroase profunde, bine drenate, care au o textura suficient de afanata si permit penetrarea usoara a radacinii.

Inflorirea are loc in toamna, aproximativ la 40 de zile de la plantare, si dureaza aproximativ 3 saptamani, de la mijlocul lunii octombrie pana pe 7-10 noiembrie. O perioada de frig si zapada, precum si de plantare tarzie, poate intarzia anteza pana dupa mijlocul lunii noiembrie. In timpul antezei, cea mai mare concentratie de flori – peste 60% din plante infloresc in acelasi timp – are loc in ultimele 10 zile ale lunii octombrie.

Recoltare sofran

Florile de sofran sunt efemere. In cazul in care acestea sunt expuse pentru prea mult timp la vreme insorita, cu vant sau ploaie, stigmatele si stilurile lor isi pierd culoarea si calitatea, iar parfumul li se deterioreaza.

Prin urmare, florile trebuie sa fie culese zilnic in timpul infloririi si in orice alta zi, la inceputul si la sfarsitul perioadei de inflorire.

Perioada de inflorire incepe in jurul inceputului lunii octombrie si dureaza aproximativ 30-40 de zile, in functie de conditiile meteorologice predominante. Varful de inflorire coincide cu a doua decada a lunii octombrie. Perioada de inflorire a fiecarei plante poate dura pana la 15 zile.

Florile taiate sunt plasate intr-un cos de rachita pentru a le impiedica sa fie presate impreuna. Cosurile sunt acoperire si golite pe o masa in lemn. „decojirea” incepe in aceeasi dimineata – adica florile sunt deschise, iar stigmatul este separat.
este imposibila mecanizarea acestei operatii, deoarece inflorirea are loc in acelasi timp cu cresterea frunzelor, si recoltarea mecanizata ar implica taierea frunzelor. Ca urmare, formarea de bulbi noi nu ar avea loc.

Florile sunt culese dimineata devreme, in timp ce floarea este inca inchisa, inainte de a se deschide corola.

In aceasta stare, floarea este culeasa mai repede si, prin urmare, mai usor de deschis pentru inlaturarea stigmatului. Pentru ca florile trebuie sa fie culese in timp ce acestea sunt inca inchise, orele de lucru pe camp sunt limitate la 2-3 ore dimineata. Cu toate acestea, sunt necesari cat mai multi oameni in timpul acestei faze, cu scopul de a termina lucrarea cat mai curand posibil, pentru ca atunci cand florile se deschid (deschiderea are loc dupa rasaritul soarelui, cand solul se incalzeste), conform traditiei, stigmatele sunt considerate a fi de o calitate inferioara.

Asadar, florile infloresc o singura data pe an si doar pentru scurt timp (aproximativ doua saptamani), culegerea acestora fiind realizata in perioada cuprinsa intre jumatatea lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie. Intrucat sunt firave si se ofilesc repede, se culeg inainte de rasarit, la primele ore ale diminetii.

Dupa culegerea florilor, urmeaza extragerea manuala a stigmatelor (firicelele de sofran), fiecare in parte avand 3 astfel de filamente. datorita continutului de apa pe care il au, ulterior sunt uscate in cuptor sau chiar si la soare, rezultand astfel forma finala a condimentului.

Lucrarea pe CD "Cultivarea aurului rosu" iti ofera acum toate informatiile necesare pentru demararea, dezvoltarea si valorificarea culturii de sofran!




Tags: cultivare sofranafaceri agricolecrocus sativusafacere cu sofran

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>

APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata

Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>

Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme

Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>

Articole conexe

Afaceri agricole de succes. Cultura de sofran

de Idei de afaceri
27 Aug 2024
Sofranul este o investitie pe termen lung. Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in...

Afaceri agricole profitabile. Cresterea prepelitelor japoneze

de Idei de afaceri
08 Iul 2022
Oul de prepelita inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine si este recunoscut pentru efectele sale benefice in rezolvarea unor probleme grave...

5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania

de Ideideafaceri.ro
01 Apr 2020
Daca nu te-ai decis inca ce sa faci cu acea bucatica de teren pe care o ai disponibila sau pe care ai pus ochii pentru achizitie, noi iti propunem 5...

7 idei de afaceri agricole excelente

de Florin Amariei
03 Feb 2020
Anul 2020 a fost bun pentru agricultura romaneasca si de aceea orice persoana care planuieste sa inceapa o afacere in agricultura ar trebui sa-si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]