Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri agricole profitabile cu menta. O planta farmaceutica, cosmetica si alimentara
Menta (mentha piperita l., mentha crispa l.) fam. lamiaceae (labiatae) reprezinta una dintre cele mai valoroase si mai vechi plante medicinale cunoscute.
Menta poate avea utilizari in industriile medico-farmaceutica, alimentara, cosmetica, intra in componenta unor ceaiuri medicinale cu actiune stomahica, carminativa, antivomitiva, coleretica sau cardiotonica.
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux

Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon

Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Materia prima utilizata poate fi reprezentata de frunze sau de planta intreaga (Menthae folium, Menthae herba). In frunzele uscate se afla 0,5-3,5% ulei volatil, iar herba proaspata are un continut in ulei volatil cuprins intre 0,15 si 0,55%.
Componentul principal al uleiului este mentolul pentru specia Mentha piperita si carvona pentru Mentha crispa. Mentolul se gaseste in proportie de 75%, iar carvona in jur de 45-60% in uleiul volatil extras din herba proaspata.
Menta este pretentioasa fata de umiditatea solului, apa fiind un factor limitativ al produtiei. Planta consuma pe intreaga perioada de vegetatie circa 6.000 m3 de apa.
Atentie! Menta este pretentioasa si fata de lumina, pentru acumularea uleiului volatil in planta. Planta se dezvolta foarte bine pe soluri afanate, permeabile si bine aprovizionate in elemente nutritive.
Se recomanda cultivarea pe soluri aluvionale si turboase, cu textura mijlocie spre usoara si cu apa freatica la mica adancime.
Totusi, poate fi cultivata pe orice tip de sol, in conditii de irigare.
Recoltarea frunzelor poate incepe atunci cand frunzele au lungimi de 5-6 cm, in mai multe etape.
In cazul in care materia prima va fi folosita pentru extragerea uleiului volatil, atunci se recolteaza cand 50% din inflorescente sunt deschise; daca se doreste ca materia prima sa intre in com- ponenta unor ceaiuri, ca material uscat, atunci se recolteaza cand 30-40% din plante au inflorit.
Recoltarea masei vegetative aeriene se face prin cosit cu o cositoare mecanica. Se recomanda sa se recolteze in ritmul distilarii, pentru a nu se crea pierderi de ulei volatil.
Trebuie sa se recolteze in miezul zilei, intre orele 10 si 14, pe timp insorit si calduros, fara vant, roua, ceata, iar frunzele trebuie sa fie zvantate pentru a avea continutul maxim de ulei volatil.
Productiile medii pot fi de 10-20 t/ha herba proaspata, respectiv 2,5-3 t/ha herba uscata sau 1.000-1.300 kg/ha frunze uscate.
Noutati si recomandari in agricultura
cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale
Marul este unul dintre cele mai vechi si raspandite fructe cultivate de om. Acest simbol al sanatatii, traditiei si diversitatii gusturilor are peste 7.000 de soiuri identificate in intreaga lume....citeste mai mult>>
uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor
Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>
Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>
Ghiduri practice

[GHID PRACTIC] Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aflati cum puteti obtine un castig substantial parcurgand ghidul practic Afacere la cheie cu flori in ghiveci Informatii complete

[GHID PRACTIC] Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Ghidul practic pentru incepatorii in lumea criptomonedelor

[GHID PRACTIC] Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Demareaza o afacere profitabila pe Amazon



Idei de AFACERI 2025
- 30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
- Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere
- Afaceri de familie: businessuri mici si profitabile
- Colectia de Idei de Afaceri
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit