Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole profitabile cu menta. O planta farmaceutica, cosmetica si alimentara

de Stanciu Ioana 01 Feb. 2016 4462
3.88 din 8 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Menta (mentha piperita l., mentha crispa l.) fam. lamiaceae (labiatae) reprezinta una dintre cele mai valoroase si mai vechi plante medicinale cunoscute.

Menta poate avea utilizari in industriile medico-farmaceutica, alimentara, cosmetica, intra in componenta unor ceaiuri medicinale cu  actiune stomahica, carminativa, antivomitiva, coleretica sau cardiotonica.

Materia prima utilizata poate fi reprezentata de frunze sau de planta intreaga (Menthae folium, Menthae herba). In frunzele uscate se afla 0,5-3,5% ulei volatil, iar herba proaspata are un continut in ulei volatil cuprins intre 0,15 si 0,55%.

Componentul principal al uleiului este mentolul pentru specia Mentha piperita si carvona pentru Mentha crispa. Mentolul se gaseste in proportie de 75%, iar carvona in jur de 45-60% in uleiul volatil extras din herba proaspata.

Menta este pretentioasa fata de umiditatea solului, apa fiind un factor limitativ al produtiei. Planta consuma pe intreaga perioada de vegetatie circa 6.000 m3 de apa.

Atentie! Menta este pretentioasa si fata de lumina, pentru acumularea uleiului volatil in planta. Planta se dezvolta foarte bine pe soluri afanate, permeabile si bine aprovizionate in elemente nutritive.

Se recomanda cultivarea pe soluri aluvionale si turboase, cu textura mijlocie spre usoara si cu apa freatica la mica adancime.
Totusi, poate fi cultivata pe orice tip de sol, in conditii de irigare.

Recoltarea frunzelor poate incepe atunci cand frunzele au lungimi de 5-6 cm, in mai multe etape.

In cazul in care materia prima va fi folosita pentru extragerea uleiului volatil, atunci se recolteaza cand 50% din inflorescente sunt deschise; daca se doreste ca materia prima sa intre in com- ponenta unor ceaiuri, ca material uscat, atunci se recolteaza cand 30-40% din plante au inflorit.

Recoltarea masei vegetative aeriene se face prin cosit cu o cositoare mecanica. Se recomanda sa se recolteze in ritmul distilarii, pentru a nu se crea pierderi de ulei volatil.

Trebuie sa se recolteze in miezul zilei, intre orele 10 si 14, pe timp insorit si calduros, fara vant, roua, ceata, iar frunzele trebuie sa fie zvantate pentru a avea continutul maxim de ulei volatil.

Productiile medii pot fi de 10-20 t/ha herba proaspata, respectiv 2,5-3 t/ha herba uscata sau 1.000-1.300 kg/ha frunze uscate.


Tags: mentaafaceri agricoleafaceri agricolecultivarea menteiplanteplante medicinale

Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.88 din 5 - 8 voturi.

Articole conexe

5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania

de Ideideafaceri.ro
01 Apr 2020
Daca nu te-ai decis inca ce sa faci cu acea bucatica de teren pe care o ai disponibila sau pe care ai pus ochii pentru achizitie, noi iti propunem 5...

Doua idei de afaceri profitabile - cartofii mov si plantele medicinale

de Ideideafaceri.ro
15 Apr 2019
Cartofii mov si plantele medicinale pot fi doua afaceri excelente pentru persoane care au putin teren agricol disponibil pentru o investitie modica...

7 idei de afaceri agricole excelente

de Florin Amariei
03 Feb 2020
Anul 2020 a fost bun pentru agricultura romaneasca si de aceea orice persoana care planuieste sa inceapa o afacere in agricultura ar trebui sa-si...

Cultivarea plantelor medicinale: 3 factori pentru dezvoltarea unei afaceri profitabile

de Alina Constantinescu
14 Iul 2020
Cultivarea plantelor medicinale se numara printre cele mai profitabile afaceri agricole. Preocuparea pentru sanatate a crescut interesul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
Profit MAXIM cu investitie MINIMA. TOP 6 afaceri pentru 2022
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2022







 
[x]