Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole profitabile cu menta. O planta farmaceutica, cosmetica si alimentara

de Stanciu Ioana 01 Feb. 2016 4885
4 din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Menta (mentha piperita l., mentha crispa l.) fam. lamiaceae (labiatae) reprezinta una dintre cele mai valoroase si mai vechi plante medicinale cunoscute.

Menta poate avea utilizari in industriile medico-farmaceutica, alimentara, cosmetica, intra in componenta unor ceaiuri medicinale cu  actiune stomahica, carminativa, antivomitiva, coleretica sau cardiotonica.

Materia prima utilizata poate fi reprezentata de frunze sau de planta intreaga (Menthae folium, Menthae herba). In frunzele uscate se afla 0,5-3,5% ulei volatil, iar herba proaspata are un continut in ulei volatil cuprins intre 0,15 si 0,55%.

Componentul principal al uleiului este mentolul pentru specia Mentha piperita si carvona pentru Mentha crispa. Mentolul se gaseste in proportie de 75%, iar carvona in jur de 45-60% in uleiul volatil extras din herba proaspata.

Menta este pretentioasa fata de umiditatea solului, apa fiind un factor limitativ al produtiei. Planta consuma pe intreaga perioada de vegetatie circa 6.000 m3 de apa.

Atentie! Menta este pretentioasa si fata de lumina, pentru acumularea uleiului volatil in planta. Planta se dezvolta foarte bine pe soluri afanate, permeabile si bine aprovizionate in elemente nutritive.

Se recomanda cultivarea pe soluri aluvionale si turboase, cu textura mijlocie spre usoara si cu apa freatica la mica adancime.
Totusi, poate fi cultivata pe orice tip de sol, in conditii de irigare.

Recoltarea frunzelor poate incepe atunci cand frunzele au lungimi de 5-6 cm, in mai multe etape.

In cazul in care materia prima va fi folosita pentru extragerea uleiului volatil, atunci se recolteaza cand 50% din inflorescente sunt deschise; daca se doreste ca materia prima sa intre in com- ponenta unor ceaiuri, ca material uscat, atunci se recolteaza cand 30-40% din plante au inflorit.

Recoltarea masei vegetative aeriene se face prin cosit cu o cositoare mecanica. Se recomanda sa se recolteze in ritmul distilarii, pentru a nu se crea pierderi de ulei volatil.

Trebuie sa se recolteze in miezul zilei, intre orele 10 si 14, pe timp insorit si calduros, fara vant, roua, ceata, iar frunzele trebuie sa fie zvantate pentru a avea continutul maxim de ulei volatil.

Productiile medii pot fi de 10-20 t/ha herba proaspata, respectiv 2,5-3 t/ha herba uscata sau 1.000-1.300 kg/ha frunze uscate.


Tags: mentaafaceri agricoleafaceri agricolecultivarea menteiplanteplante medicinale

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 - 9 voturi.

Articole conexe

Stocarea si transportul laptelui in conditii de siguranta alimentara

de Idei de afaceri
14 Mar 2024
Industria laptelui este un sector vital in domeniul agroalimentar, jucand un rol crucial in alimentatia umana. Laptele este un aliment complex si...

Bere artizanala. Procesul de fermentare secundara

de Idei de afaceri
07 Iul 2023
Berea tanara, rezultata de la fermentarea primara, are un gust pronuntat de drojdie, o amareala intepatoare, un buchet crud in care se percep...

Afacere cu microplante. 10.000 de euro pe luna pornind de la un simplu kit de microplante

de Idei de afaceri
04 Nov 2022
Cultivarea microplantelor este o afacere simpla, cu o piata imensa. De asemenea, puteti testa aceasta idee pe balconul apartamentului, veti obtine in...

Afaceri agricole de succes. Cultura de sofran

de Idei de afaceri
17 Nov 2023
Sofranul este o investitie pe termen lung. Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]