Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole profitabile cu patrunjel de gradina

39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Patrunjelul se cultiva pentru radacinile sale tuberizate cu continut ridicat de vitamine, saruri si principii biologice active, precum si pentru frunzele aromate, folosite in bucataria multor popoare pentru condimentarea mancarurilor.

Exista si un patrunjel de frunza cu o rozeta mare, abundenta, de frunze crete (gofrate) sau netede. Patrunjelul este o leguma medicament precum usturoiul, ceapa, morcovul etc., fiind considerat de unii specialisti (L. Raudoin, P. Fournier) ca unul dintre cele mai pretioase alimente de securitate pe care natura l-a pus, cu generozitate, la dispozitia speciei umane.

Continutul ridicat de apiol (ulei eteric), vitamina A, B, C, fier, calciu, fosfor, magneziu, natriu, potasiu, iod, cupru, mangan, sulf si uleiuri esentiale, fac din patrunjel o adevarata mina de sanatate.

Patrunjelul este de patru ori mai bogat in vitamina C decat portoclalele. Cu 20 g de patrunjel se asimileaza 48 mg vitamina C si 12 mg vitamina A.

Patrunjelul isi are originea in Sudul Europei si in Africa Meridionala, unde creste in stare spontana. Folosirea patrunjelului este semnalata de Dioscoride, Plinius si alti agronomi antici.

Columella semnaleaza doua varietati de patrunjel: una cu frunze mari si alta cu frunze crete. Patrunjelul se poate cultiva in toate zonele agricole ale tarii noastre.

Patrunjelul este o planta bienala, in primul an formand o rozeta bogata de frunze si o radacina alb-galbuie, fusiforma, tuberizata, specifica. Radacina de patrunjel este mai putin dezvoltata decat cea de morcov. Frunzele de patrunjel sunt tripenate, cu foliole lucioase, dintate adanc, netede sau crete (frizate).

In al doilea an, formeaza o tija florifera de 0,7-1,2 m inaltime, dreapta, muchiata, cu flori grupate in umbele.

>>> Gasiti toate informatiile necesare pentru cultivarea patrunjelului si a altor legume in Ghidul "Cultivarea legumelor in sistem ecologic"


Tags: patrunjel de gradinaafaceri cu patrunjelcultivarea patrunjelului

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale

Marul este unul dintre cele mai vechi si raspandite fructe cultivate de om. Acest simbol al sanatatii, traditiei si diversitatii gusturilor are peste 7.000 de soiuri identificate in intreaga lume....citeste mai mult>>

uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor

Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]