Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole profitabile - Cultivarea pastarnacului

61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pastarnacul se cultiva pentru radacina sa tuberizata, fusiforma, care se utilizeaza in arta culinara ca aliment condiment. Este o valoroasa leguma medicament, cu efecte diuretive, antitoxice si antireumatismale. Se utilizeaza in supe si ciorbe.

Planta este originara din Europa, unde creste spontant in zonele umede. Pastarnacul se cultiva in toate zonele agricole din Romania.

Pastarnacul este o plata bianuala care, in primul an, realizeaza o rozeta viguroasa de frunze penate, cu foliole ovale sau alungite, lucioase pe partea superioara si pubescente pe partea inferioara, si o radacina fusiforma viguroasa, alba-murdara sau alb-galbuie simpla sau ramificata, acoperita cu multe lenticele care dau radacinii un aspect neregulat.


Pulpa radacinii este alb-galbuie, suculenta, nutritiva. Gustul este specific si usor picant. In anul al doilea, planta formeaza o tulpina florifera, inalta de 0,8-1,5 m, cu flori galbene grupate in umbele.

Samanta (fructul) este o achena lenticulara, aripata, care prin frecare degaja un miros caracteristic. Samanta isi pierde relativ repede facultatea germinativa dupa maximul 2 ani. Intr-un gram intra 180-200 de seminte.

Pastarnacul este o specie deosebit de rustica, mai rezistenta la temperaturi scazute decat morvocul. Semintele de pastarnac germineaza la 1-2 grade Celsius, fapt ce permite semanatul din toamna. Prezinta exigente minime fata de sol, obtinandu-se rezultate bune atat de soluri nisipoase, cat si pe cele argiloase. Cu toate acestea, pastarnacul prefera solurile permeabile, humifere.

Pastarnacul este o specie bine adaptata pentru realizarea unor productii ecologice fara niciun risc. Pentru rezultate bune trebuie sa se respecte cu rigurozitate asolamentul.

>>>Cititi continuarea acestui capitol si toate informatiile pentru a va porni o afacere profitabila in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic!


Tags: pastarnaccultivarea pastarnaculuiafacere profitabilaafaceri agricoleafaceri agricole profitabile

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Schema de ajutor DR-23, de 165 milioane euro, pentru producatorii de lactate si alte afaceri, a fost aprobata

A fost aprobata schema de ajutor de stat aferenta interventiei DR-23, denumita „Investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii unor produse alimentare si produse transformate, altele decat cel...citeste mai mult>>

cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale

Marul este unul dintre cele mai vechi si raspandite fructe cultivate de om. Acest simbol al sanatatii, traditiei si diversitatii gusturilor are peste 7.000 de soiuri identificate in intreaga lume....citeste mai mult>>

uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor

Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]