Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole profitabile - Cultivarea scortonerei (salsifisul negru)

de Ideideafaceri.ro 02 Feb. 2012 8731
4.5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Scortonera mai este cunoscuta si sub numele de salata de iarna, salsifis de spania sau salsifis negru. Scortonera se cultiva pentru radacina sa comestibila, dar si pentru frunzele din care se pot prepara anumite salate. Momentan, in Romania, scortonera se cultiva doar in gradinile amatorilor.

Radacina de scortonera este alba in sectiune, carnoasa, suculenta, turgescenta. onctuoasa, cu o savoare agreabila. In ultima perioada, suprafetele cultivate cu scortonera au crescut ca urmare a faptului ca se industrializeaza in conserve si prin congelare.

Se consuma uneori si mugurii tineri etiolati, obtinuti prin fortarea radacinilor in spatii intunecate. O deficienta o constituie faptul ca se curata greu de scoarta.

In stare salbatica, scortonera este o planta perena care se intalneste in sudul Europei din Spania pana in Caucaz. In Europa se produc anual peste 100.000 tone de radacini din care 40.000 tone in Belgia si 32.000 de tone in Olanda.

La noi se poate cultiva in toate zonele agricole, in terenuri profunde, usoare, care sa permita formarea unor radacini drepte, uniforme, lungi. Pentru moment, scortonera a ramas o leguma cultivata doar de cei curiosi, doar de amatori.

Cu toate ca este o planta perena, scortonera se cultiva mai mult ca planta anuala. Este de mentionat faptul ca prezenta inflorescentei nu deterioreaza radacina decat in perioada cand florile sunt deschise (radacina devine fibroasa).

Dupa trecerea florilor, radacina devine din nou comestibila. Radacina este pivotanta, carnoasa, lunga de 25-30 cm, cu un diametru de 3-4 cm, de culoare cafeniu-inchisa sau negricioasa. Frunzele sunt alungite, lanceolate, usor dintate pe margine, mai inguste la baza si ascutite la varf ...


>>>Cititi continuarea acestui capitol si toate informatiile necesare pentru a va demara o afacere profitabila in domeniul cultivarii scortonerei sau in domeniul cultivarii altor legume in sistem ecologic!


Tags: scortoneralegume in sistem ecologiccultivarea scortonereisalsifis de spaniasalsifis negru

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]