Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri agricole profitabile in 2016 - extragerea uleiurilor volatile
Remediile naturale, care au la baza plantele medicinale, revin puternic in actualitate datorita substantelor pe care le contin, cunoscute sub numele de principii active care le fac utile in tratarea diverselor afectiuni.
Cum se obtin uleiurile volatile (uleiurile esentiale, uleiurile eterice), de la 3 plante pretioase?Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Aceste uleiuri sunt lichide volatile cu miros caracteristic ce exista intr-un numar foarte mare de plante, fiind produse in tesuturi specifice. Se pot acumula in toate organele plantei si se pot extrage prin mai multe metode, dar de regula se face distilarea materialului vegetal cu vapori de apa.
Uleiul volatil dintr-o anumita planta are aroma specifica plantei respective, contine un complex de substante, dar specifica este doar o anumita substanta. De exemplu: la menta, principalul component al uleiului volatil este mentolul, la cimbrisor este timolul, la marar este anetolul, la lavanda este linaloolul, pentru melisa este citralul.
...citeste despre culturile de plante, distilare si obtinerea uleiurilor volatile >>>>>
1. Uleiul volatil de menta
Obtinerea pe cale industriala a uleiului volatil de menta se realizeaza prin distilarea masei vegetative proaspete sau uscate, cu ajutorul vaporilor de apa.
Cele mai bune rezultate se obtin prin distilarea mentei lasata sa se ofileasca in brazde, timp de 24-48 de ore (E. Paun, 1988). 75% din totalul uleiului volatil prezent in materialul vegetal supus distilarii se obtine in prima ora de distilare.
Dupa circa 2 ore, este extrasa intreaga cantitate de ulei volatil. In timpul procesului de distilare trebuie sa se urmareasca parametrii: temperatura apei care intra in refrigerent trebuie sa fie de maximum 15-200C, iar temperatura distilatului format din apa si ulei volatil, la iesirea din refrigerent, trebuie sa fie de 35-400C, ceea ce va permite o decantare rapida a uleiului volatil.
Uleiul extras si decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre pastrare si transportat in butoaie inoxidabile, care se vor depozita in incaperi racoroase, ferite de foc (E. Paun, 1998).
2. Uleiul volatil de salvie
Obtinerea uleiului volatil se realizeaza prin distilarea plantelor intregi, imediat dupa recoltare, cu ajutorul cazanelor cu abur direct (E. Paun, 1988). Durata distilarii este de circa o ora pentru plantele uscate sau aproximativ doua ore la materialul vegetal proaspat. Uleiul extras si decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre pastrare si transportat in butoaie inoxidabile, care se vor depozita in incaperi racoroase, ferite de foc (E. Paun, 1998).
3. Uleiul volatil de lavanda
Dupa recoltare, lastarii sunt pusi in cosuri si transportati imediat la distilare. Dintr-o tona de inflorescente proaspete rezulta pana la 10 kg ulei volatil (L. Muntean, 1999).
Obtinerea uleiului volatil de lavanda se realizeaza prin distilarea in apa, in apa si cu aburi sau cu aburi.
Durata distilarii va fi de circa 90 de minute, iar peste 90% din totalul cantitatii de ulei se dis- tileza in primele 60 de minute. In timpul procesului de distilare trebuie sa se urmareasca ca temperatura aburului care intra in cazan sa fie de maximum 150-1600C.
Uleiul volatil extras si decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre pastrare si transportat in butoaie inoxidabile, care se vor depozita in incaperi racoroase, ferite de foc (E. Paun, 1998).
....citeste despre culturile de plante, distilare si obtinerea uleiurilor volatile >>>>>
Noutati si recomandari in agricultura
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>
Articole conexe
30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
de Bianca TilaIdee de afaceri - Castiga bani din afaceri cu dozatoarele de lapte
de Idei de afaceriAfacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii
de Idei de afaceriAfaceri cu struti. Potentialul pietei
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit