Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri cu ciuperci - Insamantarea miceliului

61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Calitatea miceliului si norma de insamantare sunt importante intr-o cultura de ciuperci.

Insamantarea se executa prin incorporarea in substratul de cultura a miceliului granulat din tulpini selectionate de Agaricus bisporus. incorporarea miceliului in substrat se face respectand o anumita norma de insamantare, recomandata de tehnologi in functie de tipul de miceliu si provenienta lui, dar si de tehnologia aplicata, respectiv cultura clasic-gospodareasca sau intensiva.

Ea se exprima inlitrimiceliu/100 kg de substrat – in cazulmiceliului de provenienta straina sau, asa cum se stie la noi, kg miceliu/100 kg substrat. Miceliul produs de laboratoarele moderne nu este lichid. Exprimarea in litri se refera la faptul ca el este vandut in recipienti din plastic (pungi, flacoane din PP), al caror volum util este luat in considerare, si nu masa miceliului pe suport granulat.

Conform instructiunilor unor producatori, norma de aplicat in culturile intensive este de 5 litri/tona de substrat (0,5%). Deci o punga va folosi la insamantarea a doua tone de substrat de cultura, respectiv, in cazul sacilor cu 20 kg compost, la insamantarea a 100 de saci.
Daca vom cantari punga cu miceliu de 10 litri, vom constata ca ea are numai 6,0-6,5 kg.

Exista parerea ca daca se insamanteaza mai mult miceliu se vor obtine productii mai mari. Aceasta este, intr-o mica masura, valabil doar cand se depaseste cu putin norma obisnuita. S-a demonstrat ca 0,5-0,7 litrimiceliu de ciuperci „champignon“ insamantat in 100 kg substrat reprezinta cantitatea optima, peste care daca se trece, nu se recolteaza ciuperci in plus (Van Gils, 1988).

In cultura de tip clasic, se recomanda ca norma de insamantare sa fie mai mare decat in cea de tip semiintensiv si intensiv. De regula, se foloseste conform calculului obisnuit la noi cca 1 kg miceliu comercial/100 kg substrat de cultura (1%), respectiv la 1 mp cultivat.

Din aceasta cantitate se insamanteaza 900 g in compost, restul de 100 g pastrandu-se pentru a fi repartizat uniform, dupa insamantare, pe suprafata compostului (miceliu de control). Rolul lui este foarte important: toate observatiile privind modul cum se desfasoara cresterea miceliului in compost sunt facute asupra miceliului de control. Acesta constituie deci un fel de „oglinda“ a miceliului din interiorul compostului.

In ciupercariile moderne, intensive, norma optima de insamantare este de 0,5-0,7 (0.8) litri miceliu/100 kg substrat. si aici se utilizeaza miceliu de control pentru verificarea cresterii in compost.

Detalii despre insamantarea miceliului si dezvoltarea unei afaceri cu ciuperci


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: ciupercimiceliuinsamantare miceliucompostafaceriafaceri cu ciuperci

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale

Marul este unul dintre cele mai vechi si raspandite fructe cultivate de om. Acest simbol al sanatatii, traditiei si diversitatii gusturilor are peste 7.000 de soiuri identificate in intreaga lume....citeste mai mult>>

uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor

Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]