Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri cu fructe sanatoase - Infiintarea unei livezi roditoare
Pentru infiintarea unei livezi profitabile alegeti un teren propice. Cunoasteti forta de munca din zona, disponibilitatea energiei si alimentelor. In perioada recoltatului, mana de lucru face totul, in caz ca nu munciti doar dumneavoastra in livada.
Luati totul in calcul: capacitatea de prelucrare existenta, distanta pana la piata de desfacere, drumurile, sursa de apa, caile de comunicatie, capacitatea de depozitare, cladiri, echipamente speciale, concurenta existenta in perimetru.Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Cultivarea plantei cu 5 arome
Factorii meteo sunt la fel de importanti: tineti cont de viteza vantului, cantitatea de precipitatii si grindina.
Determinati insusirile solului – pH, CaCO3, conductivitatea apei, continutul in substante nutritive. Specialistii nu recomanda amestecarea soiurilor. Factorii tehnologici, precum durata coacerii, trebuie sa fie asociati cu asigurarea fortei de munca.
Din punct de vedere economic, mizati pe soiurile care se potrivesc peisajului agronomic din acea zona. Sistemul traditional de plantare are o forma geometrica de patrat sau triunghi. Cel modern are forma de dreptunghi cu randuri late. Pomii au nevoie de spatiu, unul fata de celalalt. Nu ii ingramaditi, aerul trebuie sa circule.
Taierile au un rol important in ingrijirea mini-livezilor, deoarece indiferenta duce la un efect negativ. In coroana pomilor, au loc doua procese: cresterea vegetativa si rodirea. Acestea au nevoie de echilibru.
In livada clasica, a bunicilor, taierile la pomii tineri urmaresc formarea unui schelet bine conturat, pentru a popula spatii mari intre pomi. La livezile intensive si superintensive, in primul an dupa plantare, nu se efectueaza de regula taieri, mai ales scurtari de ramuri, cu scopul de a favoriza intrarea cat mai rapida pe rod a pomilor. Aici notiunea de taiere este mai cuprinzatoare in sensul ca are in componenta si alte operatiuni.
In privinta metodelor de recoltare a fructelor, trebuie sa fiti extrem de atenti. Recoltarea manuala este lucrarea care se executa la aproape toate speciile pomicole, destinate consumului proaspat, alaturi de sortarea lor.
Recoltarea semimecanizata se face in scopul scurtarii perioadei de recoltare. Culesul fructelor din pom se face manual, iar transportul muncitorilor si ambalajelor se face mecanizat.
Recoltarea mecanizata efectueaza detasarea fructelor, manipularea lor si incarcarea in mijloace de transport, folosind utilaje speciale. Acest tip de recoltare e bun pentru fructele mai puternice, mai rezistente la socuri sau cele care ajung sa fie prelucrate industrial (visine, prune).
De exemplu, marul se recolteaza de la mijlocul lui iulie pana la finele lui octombrie. in functie de dimensiunea fructelor si inaltimea pomului fructifer, o persoana poate recolta 600-800 kg pe zi.
Totodata, in cazul perelor, nu trebuie sa asteptam sa se coaca pentru consum. Recoltatul timpuriu determina modificari ale gustului, ale aromei si acestea se ofilesc.
Gutuile se lasa o perioada mai lunga pe pom pentru a dobandi galbenul inconfundabil (si aroma, bineinteles).
Ciresele si visinele se recolteaza pentru consum, cand fructele au culoarea caracteristica soiului. Se culeg cu codite fructele care se consuma in stare proaspata. O persoana poate recolta 50-80 kg pe zi.
In cazul caiselor, recoltarea incepe cand 80% din fructe au ajuns la maturitate. Cantitatea optima de recoltare este de 100-250 kg/persoana.
Pentru a putea fi conservate, prunele trebuie recoltate cu codite si nu indepartati stratul de ceara. Fiecare lada nu trebuie sa depaseasca 5-6 kg.
Piersicile se coc repede, recoltarea se efectueaza treptat, pentru ca fructele care raman in pom se pot dezvolta in continuare. in situatia in care le transportati pe o distanta mai mare, se pot culege mai tari.
Zmeura se coace rapid, recoltatul e facut in 2-3 zile. Se recolteaza in tavi de 300-500 g, 30-50 kg/zi de persoana.
Noutati si recomandari in agricultura
Plati APIA: Fermierii vor primi subventiile pe hectar si animale
Campania APIA aferente primei transe din subventii se apropie. Pe data de 16 octombrie, fermierii vor primi banii pe hectar si animale....citeste mai mult>>
Ministrul Agriculturii vine cu o promisiune. Banii vor intra in cont pana in 15 octombrie
Fermierii afectati de seceta care au solicitat despagubirile puse la dispozitie de MADR, vor avea banii in conturi pana in data de 15 octombrie. Aceasta este promisiunea ministrului Florin Barbu....citeste mai mult>>
CE propune un sprijin de 120 milioane de euro
CE propune alocarea a 119,7 milioane de euro din rezerva pentru agricultura pentru a sprijini in mod direct fermierii din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia si Romania care au fost afectati de fenomene climatice nefavorabile exce...citeste mai mult>>
Articole conexe
Trei fructe miraculoase care te pot imbogati!
de Idei de afaceriTop 3 secrete pentru reusita unei mini-livezi de pomi fructiferi
de Alina ConstantinescuAjutor suplimentar pentru producatorii de fructe si legume
de Nita AlinaSfaturi practice pentru infiintarea unei livezi de pomi fructiferi
de Nita AlinaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit