Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri cu fructe sanatoase - Infiintarea unei livezi roditoare

de Stanciu Ioana 18 Sep. 2020 4818
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru infiintarea unei livezi profitabile alegeti un teren propice. Cunoasteti forta de munca din zona, disponibilitatea energiei si alimentelor. In perioada recoltatului, mana de lucru face totul, in caz ca nu munciti doar dumneavoastra in livada.

Luati totul in calcul: capacitatea de prelucrare existenta, distanta pana la piata de desfacere, drumurile, sursa de apa, caile de comunicatie, capacitatea de depozitare, cladiri, echipamente speciale, concurenta existenta in perimetru.

Factorii meteo sunt la fel de importanti: tineti cont de viteza vantului, cantitatea de precipitatii si grindina.

Determinati insusirile solului – pH, CaCO3, conductivitatea apei, continutul in substante nutritive. Specialistii nu recomanda amestecarea soiurilor. Factorii tehnologici, precum durata coacerii, trebuie sa fie asociati cu asigurarea fortei de munca.

Din punct de vedere economic, mizati pe soiurile care se potrivesc peisajului agronomic din acea zona. Sistemul traditional de plantare are o forma geometrica de patrat sau triunghi. Cel modern are forma de dreptunghi cu randuri late. Pomii au nevoie de spatiu, unul fata de celalalt. Nu ii ingramaditi, aerul trebuie sa circule.

Taierile au un rol important in ingrijirea mini-livezilor, deoarece indiferenta duce la un efect negativ. In coroana pomilor, au loc doua procese: cresterea vegetativa si rodirea. Acestea au nevoie de echilibru.

In livada clasica, a bunicilor, taierile la pomii tineri urmaresc formarea unui schelet bine conturat, pentru a popula spatii mari intre pomi. La livezile intensive si superintensive, in primul an dupa plantare, nu se efectueaza de regula taieri, mai ales scurtari de ramuri, cu scopul de a favoriza intrarea cat mai rapida pe rod a pomilor. Aici notiunea de taiere este mai cuprinzatoare in sensul ca are in componenta si alte operatiuni.

In privinta metodelor de recoltare a fructelor, trebuie sa fiti extrem de atenti. Recoltarea manuala este lucrarea care se executa la aproape toate speciile pomicole, destinate consumului proaspat, alaturi de sortarea lor.

Recoltarea semimecanizata se face in scopul scurtarii perioadei de recoltare. Culesul fructelor din pom se face manual, iar transportul muncitorilor si ambalajelor se face mecanizat.

Recoltarea mecanizata efectueaza detasarea fructelor, manipularea lor si incarcarea in mijloace de transport, folosind utilaje speciale. Acest tip de recoltare e bun pentru fructele mai puternice, mai rezistente la socuri sau cele care ajung sa fie prelucrate industrial (visine, prune).

De exemplu, marul se recolteaza de la mijlocul lui iulie pana la finele lui octombrie. in functie de dimensiunea fructelor si inaltimea pomului fructifer, o persoana poate recolta 600-800 kg pe zi.

Totodata, in cazul perelor, nu trebuie sa asteptam sa se coaca pentru consum. Recoltatul timpuriu determina modificari ale gustului, ale aromei si acestea se ofilesc.

Gutuile se lasa o perioada mai lunga pe pom pentru a dobandi galbenul inconfundabil (si aroma, bineinteles).

Ciresele si visinele se recolteaza pentru consum, cand fructele au culoarea caracteristica soiului. Se culeg cu codite fructele care se consuma in stare proaspata. O persoana poate recolta 50-80 kg pe zi.

In cazul caiselor, recoltarea incepe cand 80% din fructe au ajuns la maturitate. Cantitatea optima de recoltare este de 100-250 kg/persoana.

Pentru a putea fi conservate, prunele trebuie recoltate cu codite si nu indepartati stratul de ceara. Fiecare lada nu trebuie sa depaseasca 5-6 kg.

Piersicile se coc repede, recoltarea se efectueaza treptat, pentru ca fructele care raman in pom se pot dezvolta in continuare. in situatia in care le transportati pe o distanta mai mare, se pot culege mai tari.

Zmeura se coace rapid, recoltatul e facut in 2-3 zile. Se recolteaza in tavi de 300-500 g, 30-50 kg/zi de persoana.


Tags: fructeliveziinfiintare livada

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie

Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>

Articole conexe

Trei fructe miraculoase care te pot imbogati!

de Idei de afaceri
25 Aug 2023
Doar un singur kilogram din oricare aceste fructe se vinde cu peste 70 lei! Ai undeva la tara sau la margine de oras un petec de...

Top 3 secrete pentru reusita unei mini-livezi de pomi fructiferi

de Alina Constantinescu
30 Mai 2017
De ce va propunem sa va infiintati propria dvs. mini-livada? Motivul e foarte simplu: consumul regulat de fructe este esential pentru sanatatea dvs.!...

Ajutor suplimentar pentru producatorii de fructe si legume

de Nita Alina
16 Mar 2017
Deseori, producatorii agricoli intampina dificultati cand doresc sa isi valorifice productia in piete, oboare sau targuri. Din fericire, datorita...

Sfaturi practice pentru infiintarea unei livezi de pomi fructiferi

de Nita Alina
09 Feb 2017
Afacerea in pomicultura este ideala pentru suplimentarea veniturilor, si mai mult, reprezinta o mostenire pentru copiii dumneavostra. Alegeti corect...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]