Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri in agricultura: cum pot sa beneficieze micii fermieri de fonduri europene
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) aminteste tuturor celor interesati ca se pot depune proiecte cu finantare europeana nerambursabila pentru stimularea comasarii terenurilor si pentru consolidarea exploatatiilor agricole prin submasura 6.5 "Schema pentru micii fermieri" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020).
Sesiunea de primire a proiectelor a fost lansata pentru prima oara pe 15 decembrie 2016 si are ca data limita de depunere ziua de 15 mai 2017, ora 16.00. Alocarea bugetara stabilita pentru sesiunea de depunere in curs aferenta submasurii (sM) 6.5 este de 112,33 milioane de euro.Sprijinul public nerambursabil pentru beneficiarii sM 6.5 se acorda sub forma de plata anuala incepand cu anul semnarii Contractului de Finantare si pana la data de 31.12.2020. Valoarea sprijinului ajunge pana la 1.500 de euro/ an si reprezinta 120% din suma anuala pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I.
Beneficiarii eligibili in cadrul acestei submasuri sunt micii fermieri care au aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I, implementata prin APIA, si care doresc sa cedeze exploatatia agricola prin contract de arenda pe minim 20 de ani, prin contract de vanzare – cumparare sau prin act de donatie.
Prin submasura 6.5 se incurajeaza comasarea terenurilor agricole pentru cresterea productivitatii sectorului agricol. Consolidarea exploatatiilor agricole va permite accesul la finantari europene pentru investitii mai multor solicitanti si, totodata, va asigura un venit mai mare micilor fermieri care transfera exploatatia.
Cererile de Finantare se depun on-line pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.info. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii au la dispozitie Ghidul Solicitantului pe care il pot consulta pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR”, in pagina dedicata submasurii 6.5.
INFORMATII SUPLIMENTARE
Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finantare acordata prin PNDR 2020 sunt micii fermieri ale caror exploatatii agricole indeplinesc conditiile din cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I si care au aplicat cel putin un an aceasta schema, conform Titlului V din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
Solicitantii (persoane fizice/ reprezentantii legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin sM 6.5 trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii obligatorii:
- sa fie persoane fizice sau juridice romane;
- sa actioneze in nume propriu;
- sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de Finantare;
- sa fi aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I;
- sa detina integral in proprietate exploatatia (cel putin terenurile sau terenurile si animalele care au facut obiectul sprijinului in cadrul
Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) ce urmeaza a fi transferata/care a fost transferata;
- sa se angajeze sa transfere definitiv/sa fi transferat definitiv catre alt fermier intreaga sa exploatatie (cel putin terenurile sau terenurile si animalele care au facut obiectul sprijinului in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) si drepturile de plata corespunzatoare;
- sa nu creeze conditii pentru a obtine in mod necuvenit un avantaj, in sensul prevederilor articolului 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in orice etapa de derulare a proiectului.
Pentru a putea primi sprijin in cadrul sM 6.5, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fi aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I;
- sa detina/sa fi detinut in proprietate exploatatia ce urmeaza a fi transferata/a fost transferata;
- sa fi transferat/sa se angajeze sa transfere definitiv catre alt fermier intreaga sa exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare;
- contractul de transfer definitiv al terenului este incheiat pe durata minima de 20 de ani.
Stabilirea punctajului unei cereri de finantare eligibile se realizeaza in baza urmatoarelor principii/criterii de selectie:
- principiul dimensiunii fermei transferate, prin prioritizarea celor mai mari exploatatii (maxim 30 puncte);
- principiul comasarii exploatatiilor (maxim 60 de puncte);
- principiul potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate (maxim 5 puncte);
- principiul dreptului real de proprietate (maxim 5 puncte).
Toate criteriile de eligibilitate si de selectie devin obligatorii pentru mentinerea sprijinului pe toata perioada de valabilitate a Contractului de Finantare.
Sprijinul public nerambursabil se acorda anual, incepand cu data transferului si pana la data de 31.12.2020 si reprezinta 120% din suma anuala calculata a sprijinului pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (maximum 1.500 euro/an, reprezentand 120% din suma maxima anuala calculata a sprijinului pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I).
De retinut faptul ca solicitantii care nu au primit sprijin de la APIA in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I si nu se regasesc in Anexa nr. 7 la Ghidul Solicitantului, respectiv care nu au prezentat o adeverinta APIA din care sa rezulte suma primita, nu pot accesa sM 6.5.
Sursa: AFIR
Noutati si recomandari in agricultura
APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata
Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>
Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme
Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>
AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>
Articole conexe
Afaceri agricole de succes. Cultura de sofran
de Idei de afaceriAfaceri agricole profitabile. Cresterea prepelitelor japoneze
de Idei de afaceri5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania
de Ideideafaceri.roCele mai profitabile 10 idei de afaceri in agricultura
de Ideideafaceri.roAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit