Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri pe intuneric - cresterea andivelor

de Cosmin Enescu 20 Feb. 2015 5142
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Andivele sunt legume bienale care se cultiva in pamant arat ca o cultura obisnuita, iar lucrarile care le sunt necesare corespund muncilor agricole desfasurate in cazul oricarei legume.

In aceasta afacere, desfacerea este ca si asigurata, pentru ca restaurantele mari si magazinele care comercializeaza andive ar prefera sa le poata achizitiona direct de la producator, la un pret rezonabil, proaspete si cu eforturi de transport minime. Totul este sa se respecte principalele reguli de productie, pentru obtinerea unor andive de cea mai buna calitate, gata oricand sa infrunte chiar si piata internationala.

Semintele se seamana pe terenul arat si in toamna se recolteaza radacinile plantei. Aceste cotoare, cum le numesc taranii, sunt culese cu grija, aranjate in lazi si puse la „fortat”; mai exact, sunt puse in conditii de intuneric total si la o temperatura constanta, urmand ca din ele sa se dezvolte andivele propriu-zise, adica „papusile”. Acestea seamana cu mugurii de magnolie, numai ca sunt ceva mai mari.

Practic, papusile sunt formate din multe foi albe, carnoase, ferme, care se invelesc perfect una pe alta. Papusile reprezinta andivele propriu-zise care sunt destinate consumului.

Obtinerea andivelor presupune, deci, doua faze: 1) cultivarea semintelor si 2) fortarea radacinilor. Aceasta a doua faza reprezinta, de fapt, partea mai grea a procesului de obtinere a andivelor pentru ca presupune existenta unor spatii speciale. Daca la inceputurile cultivarii andivelor fortarea radacinilor se facea in bordeie si santuri sapate in pamant, acum operatia are loc in incaperi fara lumina, in ladite, utilizand substante speciale care grabesc formarea papusilor.

Pentru obtinerea unei productii mari de andive de cea mai buna calitate si care sa fie accesibile o perioada mai lunga de timp, fortarea se face in mai multe serii. O parte din radacini sunt pastrate in conditii speciale de temperatura si umiditate si se asigura astfel andive proaspete mai multe luni pe an.

Cea mai complicata etapa: fortarea radacinilor

Este etapa in care pe radacinile recoltate trebuie sa se formeze radicele (radacini subtiri), prin intermediul carora se face absorbtia apei si a substantelor minerale ce vor fi transportate spre mugure (viitoarea papusa). Daca radicelele sunt insuficient formate, andivele vor avea aspectul negricios sau albastrui, productia va fi mica si slaba calitativ. Cresterea radicelelor are loc la o temperatura de 10-12°C, iar formarea papusilor la 15-20°C.


Tags: afacereafaceriandivecresterea andivelor

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare

Peste trei zile, fermierii care vor sa-si achizitioneze utilaje agricole prin programul "Rabla pentru tractoare" o pot face....citeste mai mult>>

AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>

APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei

APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>

Articole conexe

Cum poti lansa o afacere de succes cu produse lactate artizanale

de Idei de afaceri
31 Oct 2024
Cresterea interesului pentru lactatele artizanale, realizate local, nu este doar o tendinta de consum, ci si o oportunitate excelenta pentru...

Oportunitate de afacere pentru antreprenorii din domeniul agricol: Instalatiile de muls

de Idei de afaceri
04 Oct 2024
Sectorul agricol a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, impulsionata de tehnologia avansata care optimizeaza procesele cotidiene din...

30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara

de Bianca Tila
06 Sep 2024
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o...

Idee de afacere profitabila: cresterea viteilor, mieilor sau a iezilor

de Idei de afaceri
30 Aug 2024
Cresterea viteilor, mieilor si a iezilor reprezinta o oportunitate profitabila in sectorul agricol, iar utilizarea echipamentelor moderne poate...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]