Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultura din Romania, crestere impresionanta

de Florin Amariei 20 Mai. 2019 4989
4.8 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform datelor furnizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, agricultura din Romania a cunoscut o crestere impresionanta in 2018: incasarile au depasit 2,2 miliarde de euro!

Romania a exportat anul trecut in tarile Uniunii Europene si in state terte peste 12 milioane de tone de cereale, cu un milion de tone mai mult fata de anul precedent, incasarile depasind 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la solicitarea Agerpres.
 
In 2018, cele mai importante destinatii de export au fost Spania, Egipt, Italia, Arabia Saudita, Iordania, Germania si Libia.
 
In anul anterior, Romania exportase 11 milioane de tone de cereale, in valoare de aproximativ 2 miliarde euro, iar printre tarile unde au ajuns cerealele romanesti in 2017 se numara Spania, Egipt, Italia, Turcia, Iordania, Arabia Saudita, Libia si Maroc.
 
Pe de alta parte, importurile de cereale au totalizat anul trecut 1,4 milioane de tone, iar sumele cheltuite s-au ridicat la 320 de milioane euro. Cele mai mai cantitati de cereale din import au provenit din Bulgaria si Ungaria.
 
"Sa nu uitam ca Romania este tara de tranzit si, undeva, aceste importuri nu raman in Romania ci ies, sub forma de export, prin terminalul de la Constanta", au explicat reprezentantii MADR.
 
In 2017, cantitatea de cereale importata a fost mai mare cu 64% fata de anul trecut, respectiv 2,3 milioane de tone, valorand 450 milioane euro. Aceste cantitati au provenit, preponderent, din Ungaria si Bulgaria, Romania fiind, de asemenea, tara de tranzit.
 
Datele Institutului European de Statistica - Eurostat - dar si cele ale INS au confirmat ca Romania a ocupat anul trecut locul 3 in Uniunea Europeana, dupa Franta si Germania, la productia de cereale, cu o recolta totala de 31,187 milioane de tone, din care productia de cereale paioase din vara a reprezentat in jur de 12 milioane de tone.
 
La porumb boabe, Romania a fost in 2018 pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie din UE, cu o recolta totala de aproape 19 milioane de tone, in crestere cu aproape 33% fata de 2017 si un randament de 7,8 tone/hectar, devansand serios Franta, care a obtinut 12,59 milioane de tone anul trecut.
 
In ceea ce priveste productia de grau, tara noastra ocupa anul trecut pozitia a 4-a in UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% fata de 2017 si o medie de 4,8 tone/ha, desi a fost un an greu, in care agricultorii s-au confruntat cu fenomene meteo extreme. Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone in 2018, fiind mai mare cu 15,01% fata de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date pozitioneaza Romania din nou pe primul loc in UE.
 
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, anul trecut, Romania a fost pe primul loc la productia de porumb boabe si de seminte de floarea soarelui atat la suprafata cultivata cat si la productia realizata, iar la grau pe locul patru la suprafata cultivata, dupa Franta, Germania, Polonia si tot pe patru la productia realizata, dupa Franta, Germania si Regatul Unit. La cartofi, Romania a ocupat locul patru la suprafata cultivata, dupa Polonia, Germania, Franta si locul sapte la productia realizata, dupa Germania, Franta, Polonia, Olanda, Regatul Unit si Belgia.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: agriculturaromaniaimportexportmiliardeeuro

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei

de Bianca Tila
27 Sep 2023
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023...

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Afaceri profitabile de pana la 8.000 euro. Metode de recoltare in agricultura

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a...

Conversia de la agricultura conventionala la cea ecologica

de Idei de afaceri
16 Nov 2022
Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numite „perioada de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]